Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Ναυτικό επεισόδιο… ξανά μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Προειδοποιητικές βολές έβαλλε νοτιοκορεατικό πολεμικό κατά περιπολικού σκάφους της Βόρειας Κορέας, το οποίο παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της τελευταίας.
Νοτιοκορεατικό σκάφος καταδίωκε κινεζικά αλιευτικά (…) τα οποία ψάρευαν παράνομα στα κορεατικά ύδατα, όταν εντόπισε βορειοκορεατικό περιπολικό. Αμέσως το νοτιοκορεατικό πλοίο έβαλλε πέντε προειδοποιητικές βολές εναντίον του. Το βορειοκορεατικό σκάφος αποχώρησε χωρίς να απαντήσει στα πυρά.
Η Πιονγκ Γιανγκκ αντέδρασε με τις γνωστές κορώνες, περιγράφοντας το περιστατικό ως «σοβαρή στρατιωτική πρόκληση», κατηγορώντας την Σεούλ ότι επιδιώκει να δηλητηριάσει το θετικό κλίμα που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών.


«Τα πυρά εβλήθησαν μέρα μεσημέρι. Ήταν μια πράξη εσκεμμένης πρόκλησης με στόχο την πρόκληση πολεμικής εμπλοκής και να κλιμακώσει και πάλι την ένταση στη χερσόνησο της Κορέας», αναφέρει ανακοίνωση της βορειοκορεατικής Επιτροπής για την Ειρηνική Ενοποίηση της Κορέας.
«Η πρόκληση αυτή των γκάνγκστερ της Νότιας Κορέας ήταν μια επικίνδυνη πράξη που είχε στόχο να υπονομεύσει το με δυσκολίες επιτευχθέν καλό κλίμα», καταλήγει η ανακοίνωση, που μένει να αποδειχθεί εάν προαναγγέλλει σκλήρυνση της στάσης του σταλινικού βορά και ενδεχομένως αντίποινα.
Τον Αύγουστο οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης. Στο διάστημα 20-26 Οκτωβρίου επετράπη η συνάντηση μελών οικογενειών που χωρίστηκαν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, παρόμοια επεισόδια στην Κίτρινη Θάλασσα όπου η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει τα υφιστάμενα θαλάσσια σύνορα, είναι συχνά. Τα επεισόδια είναι συχνά και κατά μήκος των χερσαίων συνόρων των δύο χωρών.           http://www.defence-point.gr/news/?p=140015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου