Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

Η Ουκρανία θα ηττηθεί σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν, - WP.

Η Ουκρανία, σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, μπορεί να μείνει χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ εάν το Κίεβο επιδεινώσει την κατάσταση στο Donbass ή την Κριμαία. Δηλαδή, εάν η Ουκρανία ξεκινήσει μια επίθεση.


Γράφει γι αυτό η Washington Post. 

Η Washington Post πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Volodymyr Zελένσκι έχει γίνει πιο σκληρός απέναντι στη Ρωσία, ενόψει της πτώσης της δημοτικότητάς του. Δημοσιογράφοι υπενθύμισαν ότι στην ομιλία του τον Μάρτιο προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι συνόψισε τα μη στρατιωτικά και στρατιωτικά μέτρα που περιγράφονται στη Στρατηγική για την Αποκατάσταση και την Επανένταξη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης με δύο λέξεις: «Η Ουκρανία αντιστέκεται».


Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, η στρατηγική του Ζελένσκι βασίζεται στην «οικοδόμηση ενός διεθνούς συνασπισμού» για την υποστήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησής του να επιστρέψει την Κριμαία και τον Ντονμπας. Τον Απρίλιο, κάλεσε τις δυτικές χώρες να υποστηρίξουν τη χώρα του "όχι μόνο ως εταίροι από τα περίπτερα, αλλά ως παίκτες της ίδιας ομάδας, ακριβώς στο γήπεδο, δίπλα-δίπλα".
Ταυτόχρονα, εάν οι εντάσεις στο Ντονμπάς ή αλλού αυξάνονται, όπως συνέβη το 2014, οι ηγέτες της Ουκρανίας θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη. Κάποιοι φοβούνται ότι ο στρατιωτικός περιορισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, η κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ευκαιρία να επιτευχθούν ευρύτεροι στόχοι της «κατάληψης» για να αλλάξει το status quo στο Donbass και την Κριμαία, πιστεύουν οι συγγραφείς της έκδοσης. Μια στρατιωτική νίκη θα μπορούσε να δώσει στο Κίεβο τη δύναμη να διαπραγματευτεί μια νέα ειρηνευτική συμφωνία με πιο ευνοϊκούς όρους.

Η δημοσίευση γράφει ότι η Ουκρανία στα στρατιωτικά της σχέδια μπορεί να προχωρήσει από την ελπίδα άμεσης υποστήριξης από τη Δύση στη σύγκρουση με τη Μόσχα. 

"Η θεωρία της νίκης του Κιέβου θα βασιστεί στη χρήση της απειλής της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ για να αποτρέψει τη Μόσχα από την αποστολή στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας", αναφέρει η έκθεση.

Ταυτόχρονα, οι συγγραφείς της έκδοσης σημειώνουν ότι εάν επιδεινωθεί η ίδια η Ουκρανία, τότε η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση θα είναι εξαιρετικά απίθανη.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, εμείς (εμπειρογνώμονες που πήραν συνέντευξη από τη δημοσίευση - σημείωμα του συντάκτη) εξετάσαμε πιθανές απαντήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στο King's College London, τη Βρετανική Ακαδημία Άμυνας και το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore.


Σε αυτά τα πειράματα, 46  πρώην αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες , Αμερικανοί και Ευρωπαίοι,  έλαβαν 32 στρατηγικές αποφάσεις σε ένα ρεαλιστικό σενάριο κρίσης που αφορούσε αστικές αναταραχές που οδήγησαν στην αμυντική στρατιωτική δράση της Ουκρανίας. Μια ομάδα 17 εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα σενάρια θα οδηγήσουν σε 19 αποτελέσματα με διαφορετικές πιθανότητες », αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα υποστηρίξουν πολιτικά την Ουκρανία. Ωστόσο, σε όλες τις επιλογές, η Δύση θα αγωνιστεί για τον περιορισμό του Κιέβου, ώστε να μην παρεμβαίνει άμεσα στις εχθροπραξίες. 

"Ένα αμετάβλητο αποτέλεσμα: η στρατιωτική νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας", αναφέρει η δημοσίευση.

Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης έδειξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν έναν άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία έναντι της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ θεωρεί την άμεση επέμβαση εκτός της εντολής του, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος της συμμαχίας. 


Ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι "παρακολούθησαν το αργό κινούμενο τρένο" χωρίς "εργαλεία παρέμβασης", αλλά θα είχαν αναλάβει δράση εάν δεν ήταν "μια τόσο δύσκολη στρατιωτική κατάσταση που έπρεπε να επιλυθεί". Άλλοι είπαν ότι η αντίδρασή τους θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν η Ρωσία ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο επιτιθέμενος.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η μοντελοποίηση των επιλογών για τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, στην οποία συμμετείχε, ήταν "μία από τις καλύτερες για την αναπαραγωγή αποφάσεων υψηλού επιπέδου στον πραγματικό κόσμο".

Αυτό δημιουργεί ένα δίλημμα περιορισμού. Η Ουκρανία και η Δύση ερμηνεύουν διαφορετικά τι σημαίνει στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας στην πράξη. Με την εντεινόμενη κρίση, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η ουκρανική ηγεσία μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση, θεωρώντας την ως αντίποινα.

Ωστόσο, σενάρια πολεμικών παιχνιδιών δείχνουν ότι εάν το Κίεβο αναλάβει στρατιωτική δράση που προκαλεί τη Ρωσία, η Δύση είναι απίθανο να υπερασπιστεί την Ουκρανία, λέει το υλικό.

«Αυτό το σενάριο εκθέτει ένα αποτρεπτικό δίλημμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι επιδιώκουν στρατιωτικό περιορισμό τόσο για τη Μόσχα όσο και για το Κίεβο. Οι εγγυήσεις μπορούν να δώσουν το θάρρος στην Ουκρανία.


Ωστόσο, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης μπορεί να μην είναι έτοιμοι να παρέμβουν. Αντίθετα, σημάδια ότι η Δύση δεν θα παρέμβει μπορεί να δώσει στη Ρωσία θάρρος », λένε οι συγγραφείς του άρθρου.
rusvesna.su
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου