Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

Προς νέο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν - Ρωσικά ΜΜΕ: "Μόσχα- CSTO δεν θα βοηθήσουν στρατιωτικά το Γιερεβάν - Ιδού γιατί" - ΄Έρχεται τελεσίγραφο (βίντεο).

 Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας.

Πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώνεται στην διένεξη Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν καθώς ρωσικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως η Οργάνωση Συλλογικής Ασφάλειας CSTO και η Ρωσία δεν πρόκειται να βοηθήσουν στρατιωτικά το Γιερεβάν!

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούν Τούρκοι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κλιμάκωσης τις επόμενες ημέρες καθώς το Μπακού υποστηρίζουν πως αργά ή γρήγορα θα παραδώσει τελεσίγραφο στην Αρμενία για αποχώρηση των δυνάμεων της από την περιοχή Syunik.

Οι Αζέροι θα επικαλεστούν ανυπαρξία επίσημης οριοθέτησης συνόρων. Το ίδιο υποστηρίζουν και πολλοί Ρώσοι αναλυτές!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα πρέπει να υπάρξει επίσημη συνοριακή οριοθέτηση είτε με βάση τη συνοριογραμμή που υπήρχε τη στιγμή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ είτε με βάση χάρτες του Γενικού Επιτελείου επί εποχής ΕΣΣΔ.

Τα σύνορα και στις δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικά.

Πάντως, η κατάσταση στο έδαφος είναι δραματική για τους Αρμένιους. Ολοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό της χώρας για την μη διασφάλιση και ενίσχυση των συνόρων.

Δείτε βίντεο με τους Αζέρους να κόβουν ανενόχλητοι βόλτες εντός αρμενικού εδάφους.

“Οι Αζέροι μας σημάδεψαν με όπλα”

“Την πρώτη μέρα ρώτησα τους Αζέρους που πάνε και τότε με στόχευσαν με τα όπλα τους και μου έδωσαν 5 λεπτά να φύγω από την περιοχή” λέει αυτόπτης μάρτυρας της περιοχής Vardenis.

Δυνάμεις της 102ης ρωσικής βάσης του Gyumri έστειλαν δυνάμεις στο Syunik όπου οι δυνάμεις των Αζέρων διείσδυσαν μέσα σε αρμενικό έδαφος.

ΗΠΑ: Το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει άμεσα τον στρατό του από το έδαφος της Αρμενίας

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν εντατικά την κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και αναμένουν την άμεση απόσυρση των αζερικών στρατευμάτων από το αρμενικό έδαφος, τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Jalina Porter την Παρασκευή το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

“Νέος πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαιτζάν”

Ρωσικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι:

“Στις 14 Μάϊου 2021 το Εθνικό Κοινοβούλιο της Αρμενίας ενέκρινε μια απόφαση για “τη κατάσταση στις κρίσιμες συνοριακές περιοχές Syunik, Vayots Dzor και Gegharkunik.

Αυτό έγινε αφότου Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εντοπίστηκαν στην περιοχή “Μαύρη Λίμνη” στις 12 Μαίου.

“Δεν υπάρχουν οριοθετημένα σύνορα”

Η Αρμενία φοβάται ένα νέο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν. Η πραγματικότητα είναι ότι λόγω της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, δεν υπάρχει συνοριακή οριοθέτηση εδώ και 3 δεκαετίες.

Μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, oι στρατιώτες και των δύο χωρών έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν σε γειτονικές περιοχές και να “μπαινοβγαίνουν” σε αυτές. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα μεθοριακά επεισόδια.

Ειδικά στον Νότο της Αρμενίας κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς που είναι τα σύνορα της χώρας. Στην βόρεια Αρμενία τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα.

Τώρα η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση των συνόρων της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στις πόλεις Vardenis και Sisian στην Νότια Αρμενία.

“Θα γίνουν και άλλα επεισόδια”

Ταυτόχρονα, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου του Καυκάσου, Alexander Iskandaryan, πιστεύει ότι μια νέα σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρη συνοριογραμμή μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, τονίζει, υπάρχουν προβλήματα κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής μεταξύ των Αρμενίων και των Αζέρων. Και φυσικά δεν υπάρχουν διεθνή σύνορα στα σημεία αυτά.

“Η σκληρή αντίδραση του Γιερεβάν απέναντι στο Μπακού, προκλήθηκε από την πραγματικότητα ότι οι Αζέροι εισήλθαν σε εδάφη τα οποία ακόμη και με τους Σοβιετικούς χάρτες ανήκουν στην Αρμενία. Τα εδάφη αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το Αζερμπαϊτζάν. Τα περιστατικά αυτά θα επαναληφθούν” τονίζει ο καθηγητής.

Ο πολιτικός επιστήμονας Gran Mikaelyan διευκρίνισε ότι οι «κανονικοί χάρτες» του Γενικού Επιτελείου της ΕΣΣΔ της δεκαετίας του 1970 χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των συνόρων.

Πρόσθεσε από την πλευρά του ότι το περιστατικό συνέβη σε ένα χώρο όπου “μόνο η απουσία στρατιωτικών δυνάμεων επέτρεψε την διείσδυση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν”.

“Δεν θα επέμβει το CSTO υπέρ Αρμενίας”

Με τη σειρά του, ο εμπειρογνώμονας του διεθνούς συλλόγου Valdai, Farhad Ibrahimov, δήλωσε ότι τα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να ακολουθούν τη γραμμή που υπήρχε τη στιγμή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ (η συνοριακή γραμμή του 1988 διαφέρει από τους προαναφερθέντες χάρτες του Γενικού Επιτελείου ).

Υπενθύμισε ότι ο Μπακού κάλεσε επανειλημμένα το Γιερεβάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τώρα το Αζερμπαϊτζάν είναι αποφασισμένο για την επίλυση του συνοριακού ζητήματος.

Τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν δεν διείσδυσαν σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων στα εδάφη της Αρμενίας, αλλά “βρίσκονται στην επικράτεια που, σύμφωνα με όλα τα έγγραφα, τους χάρτες και τις συμφωνίες, ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν και δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή του Σύουνικ της Αρμενίας “.

Ο Ibrahimov εξέφρασε αμφιβολία ότι το CSTO μπορεί κάπως να βοηθήσει την Αρμενία, καθώς η τριμερής συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου 2020 προβλέπει τον καθορισμό των συνόρων.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου