Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

Μυστήριο στις Βερμούδες: Το αρχαίο ηφαίστειο που έκτισε τις Βερμούδες είναι μοναδικό!

Δεν υπάρχουν δύο ηφαίστεια, αλλά όλα σχηματίζονται με τον ίδιο τρόπο. Όλα, φαίνεται, εκτός από το αρχαίο ηφαίστειο που αποτελεί τα θεμέλια του νησιού των Βερμούδων. Î¤Î¿ ηφαίστειο που έκτισε τις Βερμούδες είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο στη Γη, τη γέννηση του ηφαιστείου της Βερμούδας, το μυστηριώδες ηφαίστειο της Μπερμούδας

Αφού εξέτασαν τους βράχους βαθιά κάτω από το νησί, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό το ήσυχο ηφαίστειο σχηματίστηκε με τρόπο που μέχρι στιγμής είναι εντελώς μοναδικός. 
Οι έρευνες δεν επιλύουν μόνο ένα μακροχρόνιο μυστήριο σχετικά με αυτό το όμορφο νησί στον Ατλαντικό, περιγράφουν επίσης έναν εντελώς νέο τρόπο για να φτιάξετε ένα ηφαίστειο.
Η ομάδα εξέτασε ένα βράχο μήκους 2.600 ποδιών που είναι το μόνο δείγμα πυρήνα που ελήφθη από τις Βερμούδες. Από το αεροδρόμιο του 1972, ο πυρήνας είχε αποθηκευτεί στο πανεπιστήμιο Dalhousie στη Νέα Σκοτία και συγκέντρωνε σκόνη.
 Ενώ η ομάδα υποψιαζόταν ότι κάτι ασυνήθιστο πρέπει να συμβαίνει, μια περιεκτική γεωχημική εκτίμηση του βράχου την έβγαλε εντελώς από την έκπληξη.
Μετά από 50 χρόνια,οι ανθρώποι που πραγματοποιούν γεωχημικές έρευνες στους ωκεανούς, κανείς δεν βρήκε την υπογραφή που βρήκαμε στις Βερμούδες ", λέει ο καθηγητής Esteban Gazel, γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο Cornell. Μερικές φορές, από τύχη, βρίσκετε κάτι νέο και διαφορετικό. "
Με ένα νέο μοντέλο κατασκευής ηφαιστείου, οι Βερμούδες μπορεί να μην είναι μόνες: Άλλα ηφαίστεια θα μπορούσαν να υπάρχουν στον Ατλαντικό Ωκεανό που σχηματίστηκαν από τις ίδιες ή παρόμοιες διεργασίες, λέει ο συνεργάτης της μελέτης, Sarah Mazza, γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο του Münster. Δεν τους βρήκαμε ακόμα ", λέει.

Και ο Aurélie Germa, ένας ηφαιστειολόγος και γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, λέει ότι το μοντέλο της ομάδας για την κατασκευή των Βερμούδων " πιθανότατα θα βοηθήσει στην επίλυση κάποιων γεωχημικών ασυνεπειών " σε άλλα ηφαίστεια σε παρόμοια τεκτονικά περιβάλλοντα " που κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει. "
Το ηφαιστειακό υπογάστριο των Βερμούδων έχει παραδοσιακά εξηγηθεί από ένα μανδύα , ο οποίος σχημάτισε το αρχιπέλαγος της Χαβάης: μία στάσιμη νεροτσουλήθρα δημιούργησε πολλά ηφαιστειακά νησιά που μεγάλωναν, ξέσπασε και έφυγε καθώς η τεκτονική πλάκα πάνω από αυτό συνέχιζε να κινείται.
Η γεωφυσική έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ανοδική κινούμενη θερμότητα κάτω από τις Βερμούδες. Αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία για το ότι είναι ένα σκουλήκι που μοιάζει με τη Χαβάη δεν είναι ακριβώς ισχυρά.
Δεν υπάρχει νησιώτικη αλυσίδα που να μοιάζει με τη Χαβάη και αν υπήρχε ένας καταιγισμός, θα έπρεπε να υπάρχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα σε ένα σημείο νοτιοανατολικά της Βερμούδας, όπου προβλέπεται να είναι σήμερα και δεν υπάρχει.
Εκεί μπαίνει και ο βράχος, ο οποίος δημιούργησε τον ηφαιστειακό υπόκοσμο που κρύβεται κάτω από τις ροζ παραλίες της Βερμούδας. Για ένα, έχει ασυνήθιστες αναλογίες διαφορετικών ενώσεων μολύβδου, που σχηματίζονται από τη διάσπαση δύο τύπων ουρανίου. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο αν η πηγή μέσα στο μανδύα ήταν γεωλογικά νεανική, αλλά ο μανδύας κάτω από τις Βερμούδες πρέπει να είναι εξαιρετικά παλιός.

Επιστροφή στο μέλλον.


Οι ηφαιστειολόγοι από καιρό σκέφτηκαν την πηγή των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηφαιστείων στη μέση των τεκτονικών πλακών. Αυτή η μελέτη βρίσκει αδιάσειστα στοιχεία για μια δεξαμενή από αυτά τα υλικά στη μέση του μανδύα για πρώτη φορά και με αυτόν τον τρόπο περιγράφει έναν νέο τρόπο για να φτιάξει ένα ηφαίστειο.
Η μελέτη είναι μια "πραγματική γεω-ανιχνευτική επιτυχία", λέει η Janine Krippner, ηφαιστειολόγος στο πρόγραμμα Global Volcanism του Ινστιτούτου Smithsonian, που επαινεί την πολύπλευρη προσέγγιση της ομάδας.
Και ενώ η ομάδα είναι πεπεισμένη για τη θεωρία τους, δεν είναι επίσης αναμφισβήτητοι: " Τελικά, αυτή είναι μια ερμηνεία " του τι έκαναν οι Βερμούδες, λέει ο Gazel, και απαιτούνται πρόσθετες εργασίες για να το επιβεβαιώσουν.
Η Ρεβέκκα Ουίλιαμς, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο του Hull, προσθέτει ότι αυτή η αξιοθαύμαστη ιστορία έγινε μόνο χάρη σε ένα δείγμα που συλλέχτηκε στη δεκαετία του 1970, όταν δεν υπήρχε η επιστημονική γνώση που έπρεπε να αποκαλύψει τα μυστικά της.
« Ποιος ξέρει ποιες μελλοντικές ανακαλύψεις μπορεί να βρίσκονται στις συλλογές μας από βράχους », λέει.
Ίσως η αιτία των μυστηριωδών εξαφανίσεων στο τρίγωνο της Βερμούδας;
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου