Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Συνομιλίες Μακρόν – Νετανιάχου για το Ιράν.Ιράν: Ο Μακρόν προειδοποιεί για κλιμάκωση - Ο Νετανιάχου προβλέπει διάλυση της πυρηνικής συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προέτρεψε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να στρέψει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της «επιθετικότητας» του Ιράν «στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, εξηγώντας πως θεωρεί ότι δεν χρειάζεται πλέον να πείσει το Παρίσι να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015, διότι αυτή θα καταρρεύσει υπό το βάρος των οικονομικών κυρώσεων.

Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε το Παρίσι για συνομιλίες με τον Μακρόν, εντός των ορίων της περιοδείας του στην Ευρώπη για να πείσει τις ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις που είχαν υπογράψει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) το 2015 (Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) να μιμηθούν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση έναντι του Ιράν. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν ξανά όλες τις κυρώσεις που επέβαλαν πριν από το 2015.

«Δεν ζήτησα από τη Γαλλία να αποσυρθεί από το ΚΟΣΔ επειδή θεωρώ ότι βασικά θα διαλυθεί από το βάρος των οικονομικών δυνάμεων», εξήγησε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μακρόν. «Αν έχεις μια κακή συμφωνία δεν είναι αναγκαστικό να την τηρείς, ειδικά αν βλέπεις ότι το Ιράν κατακτά τη μια χώρα μετά την άλλη και δεν μπορείς να το χωρίσεις αυτό από την επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, συνέχισε.

Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο καταβάλλουν ακόμη προσπάθειες να διασώσουν τη συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε στην επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό του πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων, καθώς τη θεωρούν το καλύτερο μέσο προκειμένου η Τεχεράνη να μην αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διατείνεται ότι το Ιράν ξεγέλασε τη Δύση ώστε να συναφθεί μια μονομερώς επωφελής συμφωνία και ότι ήθελε να εκμεταλλευθεί την άρση των κυρώσεων για να αυξήσει το αποθεματικό της σε κεφάλαια πριν επανέλθει στον πλήρη εμπλουτισμό ουρανίου στο μέλλον με στόχο την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Ο Μακρόν δεν φάνηκε να πείθεται από τα επιχειρήματα του Νετανιάχου. «Είπα στον (ισραηλινό) πρωθυπουργό ότι είναι βαθιά πεποίθησή μου, την οποία μοιραζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας, πως η συμφωνία πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για να διασφαλιστεί ο έλεγχος των πυρηνικών δραστηριοτήτων» του Ιράν, επέμεινε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφερόταν συνεχώς εναντίον της συμφωνίας που υπέγραψε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, διότι δεν επέβαλε περιορισμούς στο πρόγραμμα του Ιράν για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, δεν έθιγε το ζήτημα του ρόλου της Τεχεράνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και δεν προέβλεπε τι θα γινόταν όταν εξέπνεε η ισχύς ορισμένων από τις διατάξεις της το 2025.

Ο Μακρόν επέμεινε ότι θέλει να αρχίσουν νέες, χωριστές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα ζητήματα που ανησυχούν την Ουάσινγκτον.

Το Ιράν, που εδώ και χρόνια επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, λέει πως το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων έχει αμυντική φύση και δεν προτίθεται να το διαπραγματευθεί, ενώ τονίζει πως έχει δικαίωμα να υποστηρίζει συμμάχους του που έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στην περιοχή.

Ο Μακρόν απηύθυνε εξάλλου έκκληση να αποφευχθεί κάθε «κλιμάκωση», δηλαδή ο κίνδυνος πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Καλώ τους πάντες να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην παρασυρθούν σε αυτή την κλιμάκωση διότι δεν θα οδηγήσει παρά μόνο σε ένα πράγμα, τη σύγκρουση», είπε ο Μακρόν με τον Νετανιάχου στο πλευρό του στο Ελιζέ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
real.gr

Ιράν: Ο Μακρόν προειδοποιεί για κλιμάκωση - Ο Νετανιάχου προβλέπει διάλυση της πυρηνικής συμφωνίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα όλα τα μέρη ενάντια σε μια «κλιμάκωση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σύγκρουση», έπειτα από την ανακοίνωση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Προσκαλώ όλους να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην ενδώσουν σε αυτή την κλιμάκωση επειδή στο μόνο που θα οδηγήσει είναι στη σύγκρουση», τόνισε ο Μακρόν μετά από την συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών δεν σημαίνει ότι η Τεχεράνη τοποθετείται εκτός της διεθνούς συμφωνίας του 2015 που καθορίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα (ΚΟΣΔ).

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι δεν ζήτησε από το Παρίσι να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015, καθώς πιστεύει ότι αυτή δεν θα επιβιώσει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΚΟΣΔ και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Δεν ζήτησα από τη Γαλλία να αποχωρήσει από την ΚΟΣΔ επειδή πιστεύω ότι βασικά πρόκειται να διαλυθεί από το βάρος των οικονομικών δυνάμεων», τόνισε.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου