Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Το νησί του Πάσχα και τα διάσημα μυστηριώδη αγάλματά του(vid).

 Το νησί Ράπα Νούι, η πιο απομονωμένη κατοικημένη ξηρά στη Γη, είναι γνωστό για τα τεράστια αγάλματα Μοάι.Το Ράπα Νούι – δείτε video εδώ – γνωστό και ως Νησί του Πάσχα,(όνομα που του έδωσαν οι Ευρωπαίοι), βρίσκεται στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό και είναι διάσημο για τα περίπου 1.000 σκαλίσματα από μοάι, αγάλματα με ανθρώπινο πρόσωπο.

Το νησί έχει διαστάσεις περίπου 14 μίλια (22 χιλιόμετρα) επί 7 μίλια (11 χλμ.) στα πιο απομακρυσμένα σημεία του και συχνά λέγεται ότι μπορεί να διανυθεί με τα πόδια σε μία μόνο μέρα. Το ηφαιστειακό νησί είναι η πιο απομονωμένη κατοικημένη ξηρά στη Γη. Η πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή είναι τα νησιά Πίτκερν, που βρίσκονται περίπου 1.200 μίλια (1.900 χλμ.) δυτικά. Η Χιλή, η πλησιέστερη χώρα της Νότιας Αμερικής, βρίσκεται περίπου 2.300 μίλια (3.700 χλμ.) ανατολικά.

Τα διάσημα γλυπτά είναι ογκώδη, έως 40 πόδια (12 μέτρα) ύψος και 75 τόνους σε βάρος. Ήταν διακοσμημένα στην κορυφή με “Pukao”, μια απαλή κόκκινη πέτρα σε σχήμα καπέλου. Τα αγάλματα έχουν επίσης κορμούς θαμμένους κάτω από τα κεφάλια .


Οι επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκουν νέα μοάι, συμπεριλαμβανομένου ενός που ήταν ελαφρώς μικρότερο από άλλα που οι ερευνητές ανακάλυψαν σε μια αποξηραμένη κοίτη λίμνης το 2023. Εν τω μεταξύ, μια ύποπτη εμπρηστική επίθεση στο νησί άφησε έναν αριθμό μοάι « εντελώς απανθρακωμένο » το 2022.

Πότε εγκαταστάθηκε το Ράπα Νούι;
Η χρονολόγηση αμυλούχων τροφών με ραδιενεργό άνθρακα σε λεπίδες οψιανού αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στο Ράπα Νούι τουλάχιστον το 1000 μ.Χ. , μια περίοδο κατά την οποία οι Πολυνήσιοι ταξίδευαν στον ανατολικό Ειρηνικό και ίσως επίσης στη Νότια Αμερική. Για παράδειγμα, μια γενετική μελέτη του 2020 αποκάλυψε ότι οι Πολυνήσιοι και οι ιθαγενείς της Αμερικής στη σημερινή Κολομβία συνδυάστηκαν γύρω στο 1200 μ.Χ., αν και δεν είναι σαφές πού συνέβη αυτό . Είναι πιθανό οι Πολυνήσιοι να ταξίδεψαν στην Κολομβία, να ζευγαρώσουν με ντόπιους και μετά οι απόγονοί τους επέστρεψαν στην Πολυνησία. Ή, ίσως άνθρωποι από την Κολομβία ταξίδεψαν στην Πολυνησία, είπαν οι ερευνητές.

Όσο για το πότε αρχικά εγκαταστάθηκε το Ράπα Νούι, σύμφωνα με το μύθο, ένας αρχηγός ονόματι Χότου Ματούα, έχοντας μάθει για τον Ράπα Νούι από μια ομάδα εξερευνητών, οδήγησε μια μικρή ομάδα αποίκων, ίσως όχι περισσότερα από 100 άτομα, στο νησί. .

Ο τόπος καταγωγής τους είναι ένα μυστήριο και μπορεί να ήταν τα νησιά Marquesas, που βρίσκονται 2.300 μίλια (3.700 χλμ.) βορειοδυτικά του Ράπα Νούι. Μια άλλη πρόταση είναι η Ραροτόνγκα, που βρίσκεται 3.200 μίλια (5.200 χλμ.) νοτιοδυτικά του νησιού. Εν πάση περιπτώσει, το ταξίδι θα ήταν επίπονο που μπορεί να περιελάμβανε χτύπημα ενάντια στον άνεμο.


Όταν οι άνθρωποι ήρθαν για πρώτη φορά στο Ράπα Νούι, πριν από περίπου 1.000 χρόνια, θα είχαν βρει το νησί κατάφυτο από φοίνικες, μεταξύ άλλων βλάστησης. Στους αιώνες που ακολούθησαν το Ράπα Νούι αποψιλώθηκε έως ότου, τον 19ο αιώνα, το τοπίο ήταν εντελώς άγονο.

Το πώς συνέβη αυτό είναι θέμα συζήτησης. Όταν οι άνθρωποι έφτασαν στο Ράπα Νούι έφεραν μαζί τους (είτε σκόπιμα είτε όχι) τον πολυνησιακό αρουραίο, ένα πλάσμα που αναπαράγεται γρήγορα και το οποίο μερικές φορές κατανάλωναν οι Πολυνήσιοι. Αυτό το είδος δεν είχε φυσικούς εχθρούς στο νησί και ίσως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποψίλωση των δασών .

Ο δημοφιλής ισχυρισμός ότι οι φοίνικες του νησιού κόπηκαν για να δημιουργηθούν συσκευές για τη μετακίνηση των αγαλμάτων Μοάι είναι μάλλον εσφαλμένος. Σύμφωνα με αρχαίες ιστορίες τα αγάλματα «περπατούσαν» από τα λατομεία στη θέση τους σε πέτρινες πλατφόρμες (γνωστές ως ahu) και, πράγματι, η έρευνα έχει δείξει ότι δύο μικρές ομάδες που χρησιμοποιούν σχοινιά μπορούν να μετακινήσουν τα αγάλματα κάθετα.

Σημειώνεται επίσης από τους Hunt και Lipo ότι η αποψίλωση των δασών του νησιού μπορεί να μην οδήγησε σε επισιτιστική κρίση. Επισημαίνουν στο βιβλίο τους, ” The Statues that Walked: Unraveling the Mystery of Easter Island ” ότι οι άφθονοι βράχοι στο νησί επέτρεψαν την κατασκευή προστατευόμενων από πέτρες κήπων γνωστών ως “manavai”. Αυτοί οι πέτρινοι κήποι θα είχαν στηριχθεί από λιθική επικάλυψη, μια διαδικασία με την οποία ορυκτά από πετρώματα γονιμοποιούν το έδαφος.

Σε μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances , ο Lipo, ο Hunt και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ο πληθυσμός του Ράπα Νούι, δεν είχε ποτέ ταχεία άνοδο ή καταστροφική πτώση , καθώς ποτέ δεν ξεπέρασε περίπου τους 3.900 πριν από την άφιξη στην Ευρώπη. Η ομάδα τους κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υπέρυθρων βραχέων κυμάτων και μηχανική μάθηση για να βρει αρχαιολογικούς βραχόκηπους στο νησί, καθώς αυτοί οι κήποι χρησιμοποιήθηκαν από τους ιθαγενείς για να ενισχύσουν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι βραχόκηποι δεν θα μπορούσαν να έχουν υποστηρίξει περισσότερους από 3.900 ανθρώπους, υποστήριξε η ομάδα, αλλά άλλοι επιστήμονες ονόμασαν αυτές τις μεθόδους πολύ απλοϊκές για να καθορίσουν τους αριθμούς του πληθυσμού.

Σενάριο Rongorongo
Οι άνθρωποι του νησιού, όπως φαίνεται, είχαν αρκετή τροφή όχι μόνο για να χτίσουν και να μετακινήσουν αγάλματα, αλλά και για να αναπτύξουν μια γραπτή γραφή, γνωστή σήμερα ως Ρονγκορόνγκο, την οποία οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να αποκρυπτογραφήσουν. Η χρονολόγηση τεσσάρων ξύλινων πινακίδων με ραδιενεργό άνθρακα στις οποίες ήταν σκαλισμένη η γραφή υποδηλώνει ότι το ξύλο συγκομίστηκε 200 χρόνια πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι στο Ράπα Νούι τη δεκαετία του 1720. Είναι πιθανό οι ιθαγενείς του Ράπα Νούι να σκάλισαν το σενάριο σε παλιό ξύλο, αλλά αν το χάραξαν σε φρεσκοκομμένο ξύλο, τότε το σύστημα γραφής τους θα ήταν ένα από τα λίγα συστήματα γραφής που εφευρέθηκαν ανεξάρτητα στον κόσμο.


Μυστήριο Μοάι
Στο βιβλίο τους, οι Hunt και Lipo παρέχουν περισσότερες αποδείξεις για την ιδέα ότι τα αγάλματα μετακινήθηκαν κάθετα. Σημειώνουν την παρουσία μονοπατιών ή «δρόμων» που οδηγούν από τοποθεσίες λατομείων σε θέσεις Μοάι στα νοτιοανατολικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα του νησιού.

“Τα στοιχεία στο έδαφος αποκάλυψαν ότι οι δρόμοι δεν ήταν μέρος κάποιου γενικού σχεδιασμένου δικτύου. Μάλλον είναι τα απομεινάρια των μονοπατιών που πήραν οι μεταφορείς των Μοάι καθώς περπατούσαν τα αγάλματα σε όλο το τοπίο”, γράφουν.

Αν και αυτό εξηγεί πώς τα αγάλματα μετακινήθηκαν στο νησί, δεν εξηγεί γιατί. Οι μελετητές δεν γνωρίζουν ποιοι ήταν οι λόγοι για τη δημιουργία των αγαλμάτων, αλλά έχουν σημειώσει αρκετά χαρακτηριστικά που παρέχουν ενδείξεις.

Τα αγάλματα στις πλατφόρμες τους μπορούν να βρεθούν να κουδουνίζουν σχεδόν ολόκληρη την ακτή του νησιού. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την παραθαλάσσια τοποθεσία τους, κάθε ένα από τα Μοάι φαίνεται να βλέπει προς την ενδοχώρα και όχι προς τη θάλασσα, υποδηλώνοντας ότι προορίζονταν να τιμήσουν ανθρώπους ή θεότητες που βρίσκονταν μέσα στο ίδιο το Ράπα Νούι.

Η κατασκευή των αγαλμάτων Μοάι φαίνεται να σταμάτησε την εποχή της ευρωπαϊκής επαφής το 1722, όταν οι Ολλανδοί εξερευνητές αποβιβάστηκαν την ημέρα του Πάσχα. Κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα τα Μοάι θα έπεφταν, είτε σκόπιμα ωθούμενα είτε από απλή παραμέληση. Το γιατί εγκαταλείφθηκε η κατασκευή είναι ένα άλλο μυστήριο. Είναι γνωστό ότι οι αρρώστιες κατέστρεφαν τους κατοίκους του νησιού μετά από επαφή και ότι οι κάτοικοι του νησιού είχαν πόθο για ευρωπαϊκά αγαθά. Οι πρώτοι εξερευνητές κατέγραψαν ότι τα καπέλα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους κατοίκους του νησιού.

Ανεξάρτητα από το τι προορίζονταν τα μοάι και γιατί σταμάτησε η κατασκευή τους, σήμερα η δημοτικότητα των αγαλμάτων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πολλά αγάλματα έχουν ανεγερθεί ξανά στις βάσεις τους στο ahu και τοΡάπα Νούι έχει πλέον πληθυσμό πάνω από 5.000 άτομα, τα ξενοδοχεία και οι εγκαταστάσεις του υποστηρίζουν μια ακμάζουσα σύγχρονη τουριστική βιομηχανία.

photo: pixabay

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου