Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Σε πανικό βρίσκονται οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών(BND) και η η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), ανέφεραν ότι παρακολουθούν έναν αυξανόμενο αριθμό ακροδεξιών εξτρεμιστών.

Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που το έθνος αντιμετωπίζει τις συνέπειες των ευρωεκλογών στις οποίες η δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

«Παρατηρούμε μια νέα αύξηση στον αριθμό των βίαιων δεξιών εξτρεμιστών», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τόμας Χάλντενβανγκ (Thomas Haldenwang) στο dpa.

Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια έκθεση για το 2023.

Το μεγάλο άλμα περίπου 14,5 τοις εκατό των εγγεγραμμένων εξτρεμιστών – δηλαδή περίπου 38.800 άτομα – ο Χάλντενβανγκ αποδίδει στον χαρακτηρισμό αρκετών επαρχιακών οργανώσεων  των AfD ως εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Οι υπηρεσίες παρακολουθούν περίπου 10.200 μελών του κόμματος και της οργάνωσης νεολαίας του ως δεξιούς εξτρεμιστές.

 Το AfD χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά εξτρεμιστική οργάνωση τον Μάρτιο του 2021. Το κόμμα άσκησε έφεση, αλλά έχασε μια απόφαση ανώτερου περιφερειακού δικαστηρίου τον Μάιο.

Τα κρατικά παραρτήματα του AfD στη Σαξονία, τη Σαξονία-Άνχαλτ και τη Θουριγγία είναι ήδη εγγεγραμμένα ως ακροδεξιές οργανώσεις.

Μια τέτοια ταξινόμηση δίνει στις υπηρεσίες ευρύτερες εξουσίες για την παρακολούθηση του κόμματος και των μελών του.

Το AfD κέρδισε το 15,9% των γερμανικών ψήφων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Κυριακής και βγήκε μπροστά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Είναι επίσης το καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματος από την ίδρυσή του πριν από 11 χρόνια.

Το κόμμα αναπτύσσεται σε μια αντι-μεταναστευτική λαϊκιστική πλατφόρμα, επωφελούμενο από τον φόβο του πληθυσμού σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και εστιάζει σε νεοφερμένους, οικονομικούς μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

dpa-b92

echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου