Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Β. Κορέα: Σημαντικό πυρηνικό οπλοστάσιο ως το 2020;

Η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται έτοιμη να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τα επόμενα 5 χρόνια, με σκοπό να διαθέτει 100 πυρηνικά όπλα, ως το 2020, προειδοποιούν Αμερικανοί αναλυτές. Οι ίδιοι ανέφεραν πως κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, ακούσια, μπορεί να συνεισφέρουν στο κακό αυτό σενάριο, καθώς εξοπλισμός και τεχνογνωσία τους μπορεί να φτάνει στη Β. Κορέα, μέσω Κίνας.
Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα, αμερικανικής έρευνας διάρκειας 15 μηνών και είναι αρκετά «ενοχλητικά», μάλλον. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας παραμένει καλυμμένο από ένα πέπλο μυστηρίου. Ωστόσο πιστεύεται πως αυτή τη στιγμή, διαθέτει 10-16 πυρηνικά όπλα ουρανίου και πλουτωνίου.
Βάσει πληροφοριών που συνέλεξαν δορυφόροι, αλλά και πληροφοριών από κάθε άλλη διαθέσιμη πηγή, οι Αμερικανοί επεξεργάστηκαν τρία πιθανά, σχετικά, σενάρια, βασισμένα στις πυρηνικές προόδους της Βόρειας Κορέας στο διάστημα 2009-14.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως η Β. Κορέα θα έχει αναπτύξει περί τα 20 πυρηνικά όπλα, μεταξύ των οποίων και κεφαλές πλουτωνίου για τους μέσου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους Rodong, οι οποίοι όμως μπορούν να πλήξουν την Ιαπωνία. Σύμφωνα με το δεύτερο, η Β. Κορέα, θα αποκτήσει 50 όπλα, μέχρι το 2020, ενώ βάσει του τρίτου, τα όπλα αυτά θα φτάσουν τα 100, εκ των οποίων πολλά θα είναι τακτικά πυρηνικά όπλα.


Η Β. Κορέα πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές το 2006, το 2009 και το 2013, ενώ συχνά πραγματοποιεί και πυραυλικές δοκιμές. Παρά τις εναντίον τις διεθνείς κυρώσεις, η Β. Κορέα κατόρθωσε να αποκτήσει κρίσιμο εξοπλισμό, ακόμα και από δυτικές χώρες. Τον εξοπλισμό αυτό αγόρασαν από τις δυτικές χώρες ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες και τον μετέφεραν στη Β. Κορέα.
Το Κογκρέσο αποφάσισε να ψηφίσει νέες κυρώσεις κατά εταιριών που συνεργάζονται με τη Β. Κορέα. Ωστόσο, οι κυρώσεις αυτές ελάχιστη επίπτωση θα έχουν στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν τις ετήσιες κοινές τους ασκήσεις από τις 2 Μαρτίου, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την ένταση στην Κορεατική χερσόνησο.
Η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι ασκήσεις, προσφέροντας σε αντάλλαγμα παύση των πυρηνικών της δοκιμών. Οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν την προσφορά, καθώς η Β. Κορέα, μπορεί να σταματήσει τις δοκιμές, αλλά να συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο, πως οι πυρηνικές δοκιμές δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των διαθέσιμων πυρηνικών όπλων, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ μπορεί να «γεμίσει τον ουρανό με πυραύλους», εκ των οποίων, μερικοί, θα διαθέτουν και πυρηνική κεφαλή».  http://www.defence-point.gr/news/?p=123744

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου