Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αερομαχία στη Βαλτική: ΝΑΤΟϊκά μαχητικά προστατεύουν σουηδικά κατασκοπευτικά - Εμπλοκή με Su-27.

Αερομαχία είχαμε πάνω από τα νερά της Βαλτικής όταν σουηδικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη «S102B Korpen Gulfstream» εισήλθαν στον ρωσικό εναέριο χώρο στον θύλακα του Καλίνιγκραντ με συνοδέια ΝΑΤΟϊκών μαχητικών, τα οποια ενεπλάκησαν με ρωσικά Su-27 από τα οποία εγκλωβίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο τύπος και η εθνικότητα των ΝΑΤΟϊκών μαχητικών. Στην περιοχή δρουν πορτογαλικά F-16, τα οποια κάνουν και περιπολίες, πολωνικά F-16, και γερμανικά Eurofighter.
 
Η σουηδική Αεροπορία απέστειλε ζεύγος κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου Gulfstream IVSP, που χρησιμοποιούνται από την σουηδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, και τα οποία φέρουν πλήθος συσκευών και ειδικών οργάνων για τον σκοπό αυτόν .
 
Αυτά τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες, που μπορούν να συλλέξουν και να αναλύσουν όλα τα ηλεκτρονικά σήματα από στρατιωτικά ραντάρ, συστήματα επικοινωνιών, αεροσκάφη και πλοία.
 
Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη πέταξαν σε μεγάλο υψόμετρο, με μεγάλη ταχύτητα κοντά στον εναέριο χώρο της περιοχής του Καλίνινγκραντ, σε μια προσπάθεια να «υποκλέψουν» τα ηλεκτρονικά σήματα που μεταδίδονταν από ρωσικά ραντάρ, αεροσκάφη, πλοία , επίγειους σταθμούς SIGINT κά.
 
Το περιστατικό συνέβη στις 21 Νοεμβρίου και μόλις τώρα έγινε γνωστό. Αμέσως απογειώθηκαν τέσσερα ρωσικά Su-27 , για να αναχαιτίσουν τα σουηδικά AWACS . Τα σουηδικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, με το που αντιλήφθησαν την ύπαρξη των ρωσικών μαχητικών , αποχώρησαν από την περιοχή.
 
 
Tα σουηδικά AWACS , βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή, από την σουηδική κυβέρνηση , σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Σκοπός τους ήταν η αποκάλυψη «κρίσιμων πληροφοριών», για την δυνατότητα , και την ισχύ των ρωσικών όπλων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.
 
Η Ρωσία ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στο θύλακα του Καλίνινγκραντ αυξάνοντας τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων που έχει στην περιοχή, και μεταφέροντας πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. Η κίνηση αυτή , σύμφωνα με το Κρεμλίνο έρχεται ως απάντηση στη μεταστάθμευση νατοϊκών αεροσκαφών στις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες αλλά και στην Πολωνία.
 
Η Μόσχα προσφάτως αποφάσισε μονομερώς να αναστείλει τη συμφωνία περί "οροφής των συμβατικών δυνάμεων" όπου βάσει αυτής υποχρεωνόταν να παρέχει στοιχεία, γύρω από το ρωσικό οπλοστάσιο και τις δυνάμεις που συγκεντρώνει στο Καλίνινγκραντ.
 
Ποια δεν δίνει καμμια πληροφόρηση στη Δύση για τις κινησεις της. Στις ΗΠΑ ανησυχούν για το εξελισσόμενο πρόγραμμα αναβάθμισης των ρωσικών ΕΔ καθώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία διαθέτει πάλι ισχυρές συμβατικές δυνάμεις με τις οποίες πορέι να απαντήσει ισοδύναμ στις αμερικανικές κινήσεις οπουδήποτε χρειαστεί.
 
Το Καλίνιγκραντ αποτελεί μέγιστο εμπόδιο στους σχεδιασμούς της Δύσης στις Βαλτικές χώρες, καθώς αποτελεί μια πραγματική "σφήνα" και σ επερίπτωση επιχειρήσεων θα είναι άγνωστος ο αριθμός των δυνάμεων που θα βρίσκονται στα μετόπιθεν του ΝΑΤΟ και άγνωστη η πραγματική ισχύς πυρός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου