Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Συρία: Δεν έχουν αποδυναμώσει το Ισλαμικό Κράτος.


ουαΟ υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποτύχει να αποδυναμώσουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία σημειώνοντας επίσης ότι οι τζιχαντιστές θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν εάν δεν αναγκαστεί η Τουρκία να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους.«Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι (το Ισλαμικό Κράτος) σήμερα, μετά από δύο μήνες αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού, δεν είναι ασθενέστερο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο αλ-Μαγιαντέν της Βηρυτού

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ουάσιγκτον δεν υποχρεώσουν την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, τότε όλες αυτές οι ενέργειες (αεροπορικές επιδρομές) δεν θα αποδυναμώσουν το Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Μουαλέμ κάνοντας σαφή υπαινιγμό για τους ξένους τζιχαντιστές που έχουν περάσει στη Συρία από το τουρκικό έδαφος. Χιλιάδες ξένοι μαχητές πιστεύεται ότι έχουν ενωθεί με τους ισλαμιστές μαχητές στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο, που έχουν ανακηρύξει στην ανατολική Συρία και στο δυτικό Ιράκ.

Η Τουρκία, η οποία έχει μήκος συνόρων με τη Συρία 900 χιλιόμετρα, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει τους φανατικούς ισλαμιστές είτε με ακούσιο τρόπο είτε επιχειρώντας να βοηθήσει τους αντάρτες να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ- Άσαντ.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία με στόχο να δημιουργηθούν ασφαλείς περιοχές οι οποίες θα επιτρέψουν στους Σύρους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει στην Τουρκία να επαναπατρισθούν. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας ανέφερε για το θέμα αυτό ότι οι τουρκικές εκκλήσεις για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία θα οδηγήσουν στη διχοτόμηση της χώρας του.

Η συριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται αυτό το ενδεχόμενο καθώς θεωρούν ότι πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει χάσει τη νομιμότητά του και πρέπει να φύγει από την εξουσία.    http://olympia.gr/2014/11/29/%cf%83%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bc%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bc/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου