Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Ετοιμασίες ΗΠΑ-Ισραήλ για πόλεμο «υψηλής έντασης»…

Σύμφωνα με την Jerusalem Post οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προχωρούν στην μεγαλύτερη αντιβαλλιστική άσκηση της ιστορίας τους με σκοπό να αντιμετωπίσουν πόλεμο «υψηλής έντασης» στη Μέση Ανατολή, και κατ’ επέκταση την Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση «Austere Challenge» θα λάβει χώρα μέσα στον ερχόμενο χρόνο.

Από αμερικανικής πλευράς στην άσκηση θα συμμετάσχει η 357η Ταξιαρχία Αεράμυνας των ΗΠΑ, με συστήματα Patriot.Ο διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Γερμανία, επισκέφτηκε το Ισραήλ με σκοπό να ολοκληρώσει τις ετοιμασίες για μία μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης πυραυλικών προσβολών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ, ο αντιπτέραρχος Φρανκ Γκόρεντς, βρέθηκε σε μονάδα με σύστημα Iron Dome, στην αεροπορική βάση Παλμαχίμ όπου βρίσκεται το σύστημα Arrow. Επιπλέον, του έγινε επίδειξη συστήματος εξομοίωσης μάχης. Σύμφωνα με αμερικανικές και ισραηλινές πηγές, η συγκεκριμένη άσκηση πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη του είδους της με «χιλιάδες Αμερικανούς να μετασταθμεύουν στο έδαφος του Ισραήλ».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας, θα υπάρξει ανταλλαγή επιτελών με αποτέλεσμα Ισραηλινοί να βρεθούν στο αρχηγείο της EUCOM στην Γερμανία και Αμερικανοί στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο Ισραήλ.

Ο σκοπός της άσκησης είναι σαφής και θα πρέπει να προσεχθεί από κάθε… ενδιαφερόμενο αφού «ο στόχος θα είναι να ενισχυθεί η συνεργασία καθώς και να δοκιμαστεί η δυνατότητα δημιουργίας κοινών δυνάμεων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση σύγκρουσης υψηλής έντασης στην Μέση Ανατολή (“with the ultimate goal of establishing joint task forces in the event of a large-scale conflict in the Middle East”).

Είναι σαφές πως η άσκηση πρόκειται να στηριχθεί σε συστήματα όπως το Terminal High Altitude Defence (THAAD), στο σύστημα μάχης AEGIS που διαθέτουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, στο αντιβαλλιστικό ARROW, στο γνωστό μας PATRIOT και φυσικά στο μικρότερου βεληνεκούς IRON DOME.

Μήπως είναι καιρός για τη χώρα μας να παρατήσει της ιδεοληψίες του παρελθόντος, που μόνο κακό μας έκαναν, και να δει εάν και κατά πόσο ο χώρος Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα, δηλαδή το 60-70% της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να λειτουργήσει ενιαία στον συγκεκριμένο τομέα; Ίσως το Πεδίο Βολής Κρήτης, η Πολεμική Αεροπορία και οι S-300 να μπορούσαν να αποτελέσουν ενδιαφέροντα συστατικά σε μια αντίστοιχη μελλοντική άσκηση.

Μόλις εχθές αναρτήσαμε την είδηση για την νέα αεροπορική άσκηση του Ισραήλ και για το πώς η Αθήνα θα μπορούσε να «συνεταιριστεί» με το Τελ-Αβίβ για να δημιουργήσουν μία ιδανική περιοχή αεροπορικής εκπαίδευσης για κάθε σοβαρή αεροπορική δύναμη του πλανήτη.

Η ζωή είναι γεμάτη κινδύνους αλλά και ευκαιρίες, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε και να τολμήσουμε…               www.defence-point.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου