Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Η Κίνα ζευγαρώνει οπλισμένα σκυλιά ρομπότ με drones που μπορούν να τα ρίξουν οπουδήποτε.

TYLER ROGOWAYΠλάνα από ένα κινεζικής κατασκευής drone που μεταφέρει ένα "ρομποτικό σκύλο" οπλισμένο με πολυβόλο έχουν αρχίσει να κάνουν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μοιάζουν σαν να έχουν βγει κατευθείαν από δυστοπική πολεμική ταινία. Δεν είναι άμεσα σαφές αν το βίντεο καταγράφηκε στο πλαίσιο μιας κινεζικής στρατιωτικής άσκησης ή μάλλον σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί η ζεύξη, αλλά ακόμη και χωρίς αυτό το πλαίσιο, το κλιπ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόβλεψη της τεχνολογίας που μπορεί να κατοικήσει τα μελλοντικά πεδία μάχης.


Το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού αναρτήθηκε αρχικά χθες στο Weibo, έναν κινεζικό ιστότοπο μικρο-μπλογκ, από έναν χρήστη που είτε συνδέεται είτε εκπροσωπεί την τοπική αμυντική εταιρεία που φέρεται να αναπτύσσει το drone που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του ρομποτόσκυλου. 


Τα πλάνα ξεκινούν με ένα πλάνο του drone καθώς πλησιάζει την ταράτσα ενός κτιρίου σε μια απροσδιόριστη αστική περιοχή με το συμπαγές οπλισμένο ρομποτικό σκυλί να μεταφέρεται κάτω από το πλαίσιο του drone. Το drone, που λειτουργεί ως ένα είδος ρομποτικού dropship, στη συνέχεια προσγειώνεται στην οροφή, απελευθερώνει το ρομποτόσκυλο και πετάει μακριά. Λίγο αργότερα το ρομπότ ξεδιπλώνεται από την αναδιπλωμένη θέση του και αρχίζει να περιηγείται στο νέο του περιβάλλον με αυτό που φαίνεται να είναι ένα κινεζικό ελαφρύ πολυβόλο QBB-97 (που στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζεται ως Type 95 LGM) τοποθετημένο στην πλάτη του.

Ο λογαριασμός του Weibo, ο οποίος είναι επαληθευμένος από την πλατφόρμα, έχει το όνομα χρήστη "Kestrel Defense Blood-Wing" και μοιράστηκε το βίντεο στον ιστότοπο συνοδευόμενο από μια περιγραφή που προσφέρει περιορισμένες αλλά ωστόσο πρόσθετες πληροφορίες. Ο λογαριασμός φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την κινεζική εταιρεία Kestrel Defense, που σε ορισμένες περιπτώσεις ονομάζεται επίσης China Kestrel Defense, αν και δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς αναφέρεται το 'Blood-Wing'. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι όλες οι λεπτομέρειες που εξάγονται από το Weibo έχουν μεταφραστεί μηχανικά από τα κινέζικα στα αγγλικά, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι όροι και φράσεις ενδέχεται να μην έχουν μεταδοθεί με ακρίβεια.A screenshot taken from the Weibo video of the drone-deployed robodog. Credit: Chinese internet

"Πολεμικά σκυλιά που κατεβαίνουν από τον ουρανό, αεροπορική επίθεση, Red Wing Forward βαρέως τύπου drones παραδίδουν σκυλιά ρομπότ μάχης, τα οποία μπορούν να εισαχθούν απευθείας στον αδύναμο κρίκο πίσω από τον εχθρό για να εξαπολύσουν αιφνιδιαστική επίθεση ή μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή του εχθρού για να καταλάβουν τα διοικητικά ύψη για να καταστείλουν τη δύναμη πυρός. Και τα χερσαία στρατεύματα [μπορούν] να διεξάγουν μια τρισδιάστατη επίθεση με τσιμπίδα κατά του εχθρού μέσα στο κτίριο".


Με το πρόσθετο χρώμα που προσφέρει αυτή η περιγραφή, μπορεί τουλάχιστον να συμπεράνει κανείς ότι το ζεύγος drone-ρομπότ σκύλου σχεδιάστηκε με την ιδέα ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επίθεσης, ιδίως σε αστικές περιοχές. Τέτοια περιβάλλοντα αποτελούνται συνήθως από ψηλά κτίρια και πολύπλοκες δομές που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να διεισδύσουν, και εκεί φαίνεται ότι η εταιρεία λέει ότι αυτή η ικανότητα θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμη. Ο λογαριασμός Weibo έχει μάλιστα μοιραστεί και άλλα βίντεο με διαφορετικά ρομποτόσκυλα σε παρόμοια περιβάλλοντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εταιρεία ειδικεύεται σε τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα αυτά τα περιβάλλοντα.

Η προαναφερθείσα "τρισδιάστατη επίθεση με τσιμπίδα" που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η ομάδα drone και robodog θα μπορούσε να υποστηρίξει θα ήταν επίσης μια τακτική που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα σενάριο αστικής επίθεσης, καθώς οι δυνάμεις επιτίθενται ταυτόχρονα από δύο κατευθύνσεις και το robodog πέφτει στην οροφή για να προσθέσει άλλη μια.


Τεχνικές προδιαγραφές τόσο για το ρομπότ-σκυλί όσο και για το drone στο βίντεο, το οποίο ο λογαριασμός Kestrel Defense έχει ονομάσει "Red Wing Forward drone βαρέως τύπου", δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμες στο κοινό. Αυτό καθιστά δύσκολο να επιβεβαιωθεί πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα. Είναι επίσης ασαφές αν αυτή είναι καν η πραγματική ονομασία του drone, αλλά διαθέτει, ωστόσο, πολλά από τα ίδια οπτικά χαρακτηριστικά που έχει ένα μέσο εμπορικό drone από το ράφι, και η Κίνα είναι γνωστός κατασκευαστής μιας σειράς τέτοιων τύπων.


Ενώ όλα στο βίντεο είναι κατά κάποιο τρόπο τόσο αινιγματικά όσο και εκνευριστικά, μια πτυχή που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αγνοηθεί είναι το πολυβόλο με τυμπανομηχανή που εξοπλίζει το ρομπότ. Παρά το γεγονός ότι στην περιγραφή του βίντεο δεν γίνεται καμία αναφορά στον συγκεκριμένο τύπο όπλου, η γενική του εμφάνιση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το κινεζικό ελαφρύ πολυβόλο QBB-97.

The QBB-97 light machine gun. Credit: Nemo5576/Wikimedia Commons

Το QBB-97 των 5,8x42 χιλιοστών είναι ένα συνοδευτικό όπλο για το επιθετικό τυφέκιο QBZ-95 του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, από το οποίο το QBB-97 μοιράζεται περίπου το 70% των εξαρτημάτων σύμφωνα με το Modernfirearms.net. Αυτό που το διαχωρίζει πρωτίστως από το τυφέκιο εφόδου είναι η μακρύτερη και βαρύτερη κάννη του που είναι εφοδιασμένη με πτυσσόμενο δίποδο, καθώς και η ικανότητά του να παρέχει συνεχείς ριπές αυτόματης βολής.


Ο γεμιστήρας τυμπάνου που φαίνεται στο βίντεο μπορεί να χωρέσει έως και 80 σφαίρες, αλλά ο τυπικός κιβωτιόσχημος γεμιστήρας 30 σφαίρες που χρησιμοποιείται από το αντίστοιχο τυφέκιο εφόδου είναι επίσης συμβατός με την παραλλαγή του πολυβόλου. Με τη δυνατότητα να πυροβολεί έως και 650 σφαίρες το λεπτό, το QBB-97 αποτελεί ένα αξιοσέβαστο αν και περιορισμένο οπλισμό, αλλά το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε η πυροδότηση από το πίσω μέρος ενός ρομπότ-σκυλιού είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.


Ένα βίντεο με μια παρόμοια ιδέα κυκλοφόρησε από τον Alexander Atamanov, έναν εφευρέτη και επιχειρηματία τεχνολογίας, νωρίτερα φέτος. Χρησιμοποιώντας ένα ρομποτόσκυλο διαμορφωμένο όπως αυτό που φαίνεται στο κινεζικό βίντεο, ο Atamanov έδειξε την ικανότητά του να πυροβολεί με ένα ρωσικό υποπολυβόλο 9x19mm PP-19-01 "Vityaz" που είχε τοποθετηθεί πάνω του σε πραγματικούς στόχους. Ενώ η ανάκρουση έριξε σίγουρα το ρομπότ-σκυλί μερικά βήματα πίσω, εξακολουθούσε να πετυχαίνει να χτυπά τα αντικείμενα που στόχευε, ακόμη και αν αυτό γινόταν από σχετικά κοντινή απόσταση.

Δεν είναι προφανές αν το κινεζικό ρομποτόσκυλο θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο υπό αυτές τις συνθήκες, και είναι ιδιαίτερα ασαφές πώς θα τα πήγαινε οποιοδήποτε οπλισμένο ρομποτόσκυλο σε πραγματική μάχη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις, ειδικά όταν συνδυάζεται με καταναλωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως συστήματα παράδοσης.


Η δυνατότητα ανάπτυξης με drone όχι μόνο θα επέτρεπε στους χειριστές να ρίχνουν το ρομπότ-σκυλί μπροστά από τη θέση τους, ακόμη και σε στενές ή υψηλής ασφάλειας περιοχές, γρήγορα και φτηνά, και μάλιστα χωρίς να διακινδυνεύουν ζωές, αλλά προσθέτει επίσης ένα σημαντικό στοιχείο απρόβλεπτου στις επιχειρήσεις ενός ρομπότ-σκυλιού, για να μην αναφέρουμε την παροχή ενός νέου συνόλου εργαλείων για την επίλυση τακτικών προβλημάτων. Ακόμα, όπως είναι τώρα, το ρομπότ-σκυλί πρέπει να έχει συνδεσιμότητα οπτικής επαφής με τους χειριστές του τηλεχειριστηρίου του, πράγμα που είναι περιοριστικό, ειδικά σε αστικά περιβάλλοντα, αλλά η αξιοποίηση των υφιστάμενων δικτύων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακαμφθεί αυτό σε κατοικημένες περιοχές.


Ένα τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ή ένα αυτόνομο που χρησιμοποιεί προ-προγραμματισμένες συντεταγμένες και μια βασική ενσωματωμένη σουίτα πλοήγησης, θα μπορούσε να αναπτύξει ένα οπλισμένο ρομπότ πίσω από τις γραμμές του εχθρού, σε ταράτσες για να εξουδετερώσει στόχους που είναι διαφορετικά δύσκολα προσβάσιμοι, να ανιχνεύσει μπροστά, ή ακόμη και να δημιουργήσει απλά έναν αντιπερισπασμό. Στην περίπτωση του σκύλου στην ταράτσα, η απλή επαναλαμβανόμενη πυροδότηση μιας κλειστής πόρτας θα προκαλούσε σημαντικό αντιπερισπασμό και θα έκανε τον εχθρό να πιστέψει ότι η επίθεση γίνεται τόσο από πάνω όσο και από κάτω.

Η ιδέα γίνεται ιδιαίτερα τρομακτική εάν τα ρομπότ-σκυλιά εξοπλιστούν τελικά για να λειτουργούν αυτόνομα, όπου θα μπορούν να αναζητούν και να εμπλέκουν στόχους μόνα τους με βάση τις παραμέτρους που έχουν οριστεί από τους χειριστές τους. Ενώ τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί επί του παρόντος για να ελέγχονται και να λειτουργούν από κάποιον, ειδικά όταν είναι οπλισμένα, η δυνατότητα να λειτουργούν μια μέρα από μόνα τους θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για τις αντίπαλες δυνάμεις που θα τα συναντήσουν. Η επιστημονική φαντασία έχει ήδη εισχωρήσει σε αυτούς τους τομείς και είναι θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα το κομμάτι της "φαντασίας". Με την παράδοσή τους μέσω drone, αγέλες από ρομποτόσκυλα θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος πίσω από τις εχθρικές γραμμές και να εμφανιστούν σε μέρη που είναι πολύ επικίνδυνα για να τολμήσουν οι στρατιώτες.


Παρόλο που τέτοια σκοτεινά οράματα μπορεί να είναι ακόμα λίγο μακριά στο μέλλον, η σύζευξη αυτών των δύο εννοιών για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει πολύ νόημα και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα το δούμε σε δράση.

thedrive.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου