Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021

Ολοκληρώθηκε η άσκηση ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ-2021» (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟΣ)./Στον πάγο ο αγωγός ΕastMed… η προσοχή τώρα στις γεωτρήσεις της ExxonMobil./Αμμόχωστος: Νέα τετελεσμένα στην «Ανεξαρτησίας» /Πώς οδηγήθηκε η Κύπρος στην έλλειψη σιτηρών-Οι επιπτώσεις και τα επόμενα βήματα./Παίρνει αναβολή το άνοιγμα καταστημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού.

 Ολοκληρώθηκε σήμερα η Διακλαδική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), ευρείας κλίμακας με πραγματικά πυρά με την ονομασία «ΙΡΙΣ».


 

Η τελική φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων-Πεδίο Βολής Καλού χωριού, ενώ μικρότερης κλίμακας ασκήσεις για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων.

  sigmalive.com

Στον πάγο ο αγωγός ΕastMed… η προσοχή τώρα στις γεωτρήσεις της ExxonMobil.

   

Ορατός είναι ο κίνδυνος να παγώσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής του αγωγού EastMed για μεταφορά φυσικού αερίου από Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα στην ηπειρωτική Ευρώπη, μέσω Ιταλίας.

Η διακοπή των ερευνών του πλοίου Nautical Geo για την όδευση του αγωγού, μετά τις παρενοχλήσεις που δέχθηκε από την Τουρκία, υπηρετούν τη στρατηγική της Άγκυρας για γκριζάρισμα της περιοχής, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων θέτει εν αμφιβόλω το ίδιο το πρότζεκτ. Το ιταλικών συμφερόντων πλοίο με σημαία Μάλτας, παραμένει καθηλωμένο ανοικτά της Λάρνακας, με οδηγίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικό ενδιαφέρον διατηρεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χαρακτήρισε τον EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και χρηματοδοτεί το 50% (34 εκατομμύρια ευρώ) των λεπτομερών μελετών, που θα οδηγήσουν στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) έως το τέλος του 2022.

Η χλιαρή αντίδραση του Ισραήλ, της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, προβληματίζει τη Λευκωσία, η οποία από την αρχή είχε έντονες επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του έργου, μετά τις υποδείξεις τεχνοκρατών για τις σοβαρές προκλήσεις που προκαλεί η μορφολογία του βυθού μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, παράγοντας ο οποίος ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος κατασκευής. Ωστόσο, τα πολιτικά δεδομένα της εποχής, ιδιαίτερα σε Ελλάδα και Ισραήλ, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και Βενιαμίν Νετανιάχου αντίστοιχα, καθώς και τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί προεδρίας Ζοζέ Μπαρόσο, περιόρισαν τις επιφυλάξεις και έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του έργου. Ελλάδα αλλά κυρίως η Κύπρος, επένδυσαν πολιτικά στον EastMed τα τελευταία χρόνια για άσκηση πίεσης προς την πλευρά της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία επεδίωκε να ενταχθεί στους σχεδιασμούς για μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για αλλαγή της όδευσης του αγωγού ώστε να περνά μέσω της επικράτειάς της παραμένουν έντονες και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συστηματικά υπονομεύει τον EastMed. Στο παιχνίδι βρίσκεται και η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει προς αξιοποίηση τα υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης στις πόλεις Νταμιέττα, που βρίσκεται κοντά στην Αλεξάνδρεια και Ίτκου, πλησίον του Πορτ Σάιτ. Η εμπλοκή της Αιγύπτου γίνεται δεκτή από τις εμπλεκόμενες χώρες μόνον ως συμπληρωματική όδευση και όχι ως υποκατάστατο του κυρίως αγωγού. Οι υπουργοί ενέργειας της Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψαν τον Ιανουάριο του 2020 διακρατική συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, ενώ εκκρεμεί η κύρωσή της και από την Ιταλία. Εντονα υποστηρικτική έναντι του έργου ήταν και η Ουάσιγκτον, τουλάχιστον επί προεδρίας Ντόναλντ Τράμπ, γιατί θα συνδράμει στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το έργο περιλαμβάνει 4 διαδοχικά τμήματα μέχρι την Ιταλία. Προβλέπονται 3 χρόνια κατασκευής και ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Ο EastMed θα μπορεί να μεταφέρει αρχικά 11 δισ. κ.μ. αερίου και σε δεύτερη φάση μέχρι 20 δισ. κ.μ. Το επιχειρηματικό μοντέλο θα βασίζεται σε μακροχρόνιες συμβάσεις μεταξύ παραγωγών φυσικού αερίου και ευρωπαίων αγοραστών, που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση του έργου.

H κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει των προγραμματισμένων για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum. Η Λευκωσία αναμένει ότι η Τουρκία θα διαμαρτυρηθεί για τις νέες γεωτρήσεις αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η αντίδραση της Αγκυρας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα αμερικανικά συμφέροντα.

cyprustimes.com

Αμμόχωστος: Νέα τετελεσμένα στην «Ανεξαρτησίας».

        

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Νέα τετελεσμένα επί του εδάφους από το κατοχικό καθεστώς, στο Βαρώσι, την ώρα που στα κατεχόμενα σημειώνεται μια νέα πολιτική αναταραχή. Χθες  το πρωί ο Ερσάν Σανέρ είχε επισκεφθεί τον κατοχικό ηγέτη τον οποίο και ενημέρωσε για τη διάλυση της «κυβέρνησης», κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος ευθύς μετά τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. 

Σχεδόν παράλληλα στα κατεχόμενα δημοσιοποιούνταν πλάνα και φωτογραφίες από νέες εργασίες που είχαν ξεκινήσει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Οι εργασίες ήταν στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης το οποίο στις 20 Ιουλίου ο Ερσίν Τατάρ είχε ανακοινώσει πως θα «αποστρατιωτικοποιηθεί και θα ανοίξει πιλοτικά».

 Το λεγόμενο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων Αμμοχώστου», ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει πως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αφαιρεθεί τα συρματοπλέγματα, ενώ μπουλντόζες, μικρά και μεγάλα φορτηγά, αλλά και υπάλληλοι του "δημαρχείου" Αμμοχώστου και στρατιώτες – κάνουν εργασίες καθαριότητας, αναστήλωσης, χωματουργικές και διόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων.

Στα πλάνα φαίνονται η προέκταση της λεωφόρου Ανεξαρτησίας και το τέρμα της οδού Ερμού, καταστήματα όπως το ξυλεμπορικό της οικογένειας Νικολάου Γεωργίου Μαραγκού. Διακρίνεται το κτήριο του Δημαρχείου Αμμοχώστου αλλά και τμήμα δρόμου που ήδη χρησιμοποιείται, όπου ήταν η Σχολή Παπαθωμά.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερσίν Τατάρ είχε πει στις 20 Ιουλίου ότι η "αποστρατιωτικοποίηση" του 3,5% του κλειστού Βαρωσιού ήταν η έναρξη της δεύτερης φάσης της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι. Με αυτό το βήμα, είχε προσθέσει, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Την κίνηση είχε στηρίξει και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, που βρισκόταν στα κατεχόμενα για τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της εισβολής.

 Στις 2 Αυγούστου ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ είχε δηλώσει πως το «υπουργικό συμβούλιο» πήρε την απόφαση να καταργήσει για το 3,5% του Βαρωσίου, συνολικής έκτασης 5 τ. χλμ,  το "καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής". Ο κ. Σανέρ είχε πει πως στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, οι παλιοί ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή και θα μπορούσαν να ζήσουν υπό την «κυριαρχία της τδβκ», ενώ είχε κάνει λόγο και για περιουσία του ΕΒΚΑΦ σε αυτή την περιοχή, η οποία θα αξιολογηθεί. Η συγκεκριμένη απόφαση του "υπουργικού συμβουλίου" δεν δημοσιεύθηκε στην "επίσημη εφημερίδα" του ψευδοκράτους.

Για την κυπριακή Κυβέρνηση η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος αποτελεί κλιμάκωση των προκλήσεων στην Αμμόχωστο. Όπως ανέφεραν στον «Φ» κυβερνητικές πηγές, θα γίνουν ενέργειες και διαβήματα τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. 

 Την ερχόμενη εβδομάδα τα νέα τετελεσμένα των Τούρκων θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ. Τη Δευτέρα θα συνέλθει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην ατζέντα του οποίου υπήρχε ήδη θέμα Αμμοχώστου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις εξελίξεις. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα στους ηγέτης της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Οι νέες τουρκικές προκλήσεις θα απασχολήσουν και την τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα. 

Ζήτησε από Μέρκελ να ασκήσει επιρροή 

Να ασκήσει την επιρροή της προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό εντός του καθορισμένου πλαισίου, αλλά και του τερματισμού και της αναστροφής όλων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την κ. Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, υπογραμμίστηκε η στενή, εγκάρδια και διαχρονική φιλία που τους συνδέει, τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αναφέρεται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, όπως επίσης και στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, τόσο στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, σημειώνεται.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να ασκήσει την επιρροή της προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας των συνομιλιών στο Κυπριακό, εντός του καθορισμένου πλαισίου, αλλά και του τερματισμού και της αναστροφής όλων των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας», προστίθεται.

Θα εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, λέει η Κυβέρνηση.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, επιβεβαιώνουν την αναθεωρητική και νεο-οθωμανική στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επιβάλει το δικό της δίκαιο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ερωτηθείς σε σχέση με τις νέες εργασίες που γίνονται στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα σε αυτήν μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως η τουρκική πλευρά «προσπαθεί ουσιαστικά, μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων, να προωθήσει μίαν άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού –την οποία έχει καταδικάσει η διεθνής κοινότητα– αγνοώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους ηγέτες και αξιωματούχους κρατών που καλούν σε αναστροφή των έκνομων ενεργειών».

 Ειδικότερα όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, πρόσθεσε, «η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί το θέμα στενά από την ημέρα που προέκυψε, προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα σε αυτήν μέσα για άρση των έκνομων ενεργειών, αλλά και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

 Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Πελεκάνος είπε πως «είναι σε εξέλιξη κάποιες διαβουλεύσεις, κάποιες βολιδοσκοπήσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αναμένουμε ότι αυτά που συμφωνήθηκαν στο γεύμα που έγινε στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου, θα προχωρήσουν», σημείωσε. 

Πώς οδηγήθηκε η Κύπρος στην έλλειψη σιτηρών-Οι επιπτώσεις και τα επόμενα βήματα.

Πώς οδηγήθηκε η Κύπρος στην έλλειψη σιτηρών-Οι επιπτώσεις και τα επόμενα βήματα

Αλυσιδωτές και γρήγορες ήταν οι συνέπειες που προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης στα στρατηγικά αποθέματα σιτηρών, την ώρα που η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, όσο το δυνατό συντομότερα. Μάλιστα, συζήτηση γίνεται και για απολύσεις. Την ίδια ώρα, οργανώσεις και κόμματα τα βάζουν με την Κυβέρνηση και φωνάζουν για λάθος χειρισμούς και έλλειψη μίας σημαντικής νομοθεσίας.

Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες συνέπειες της έλλειψης των σιτηρών από την αγορά, με τους κτηνοτρόφους να είναι οι πρώτοι που τους παίρνει η μπάλα, αφού η μείωση στις ζωοτροφές είναι εμφανής. Αυτό που προκάλεσε την ανησυχία των αρμοδίων, αλλά και των βουλευτών ήταν το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί μείωση στις πρώτες ύλες, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ζωοτροφών, κάτι που θα οδηγούσε στην αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, όπως το γάλα.

Ωστόσο, ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων έρχεται να ξεκαθαρίσει την εικόνα. «Προς το παρόν θα υπάρχει γάλα, αλλά θα είναι προς τη ζημιά του κτηνοτρόφου. Επίσης, ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές του γάλακτος, ούτε ο αγελαδοτρόφος, ούτε ο αιγοπροβατοτρόφος, καθότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα χαλλουμιού στις αποθήκες, υπάρχει μεγάλη πίεση στην αγορά στο εξωτερικό και γι’ αυτό δεν μπορεί να μπει αύξηση πάνω στο γάλα», εξήγησε στον REPORTER, ο πρόεδρος του ΠΟΑ, Νίκος Παπακυριακού.

Η έλλειψη που παρατηρείται στις ζωοτροφές έχει ήδη τις δικές της συνέπειες, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι επιλέγουν να οδηγήσουν μερίδιο από τα ζώα τους σε πρόωρη σφαγή, καθώς δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Εκτός αυτού, η έλλειψη στα αποθέματα σιτηρών ενδέχεται να επιφέρει αύξηση στην ανεργία, με τον κ. Παπακυριακού να φέρνει παράδειγμα μία βιομηχανία, η οποία είχε προγραμματίσει να απολύσει τους μισούς υπαλλήλους της, καθώς είχε πρόβλημα με τη διάθεση των προϊόντων.  

«Αν χτυπηθούν κάποιες επιχειρήσεις, σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα με την ανεργία. Ήδη στα τυροκομεία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να δούμε συλλογικά το πρόβλημα. Αν δώσεις του κτηνοτρόφου κάποια βοήθεια και δεν μπορεί να πωλήσει το προϊόν του ή έχει προβλήματα πάνω στην τιμή, τότε είναι δώρο άδωρο».

Τι οδήγησε στην σημερινή έλλειψη.

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από πλευράς Κυβέρνησης, φαίνεται ότι ήταν ο κύριος λόγος που οδηγήθηκε η Κύπρος στην σημερινή έλλειψη σιτηρών. «Στο Υπουργείο Γεωργίας υπήρχε μία Επιτροπή, που θα ήταν υπεύθυνη για να διατηρούνται αποθέματα σιτηρών στην Κύπρο. Διερωτώμαι τι έκανε αυτή η Επιτροπή. Στην Επιτροπή δεν υπήρχαν κτηνοτρόφοι, μόνοι οι αγροτικές οργανώσεις. Το Υπουργείο Γεωργίας δεν δεχόταν. Αν υπήρχαν κάποιοι θα το έλεγαν. Οι αγροτικές οργανώσεις κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν επηρεάζονται άμεσα, προσπαθούν να βοηθήσουν στο βαθμό που μπορούν. Το πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι».

Εκτός αυτού, ο ΠΟΑ αποδίδει το πρόβλημα που υπάρχει και στην γεωγραφική θέση της Κύπρου, η οποία βρίσκεται μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη. «Είμαστε απομακρυσμένοι από την Ευρώπη και αυτό συνηγορεί στο να έχουμε ειδική βοήθεια από την Ευρώπη. Δεν κάναμε κάτι για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο και έφτασε η ώρα να έχουμε προβλήματα για να πάμε να ζητήσουμε βοήθεια από την Ευρώπη. Δεν έχουμε σωστή πολιτική για τα πράγματα, δυστυχώς. Πρέπει να κάτσουμε κάτω να δούμε τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Με την πρώτη κρίση, σείστηκε η Κύπρος. Δεν είναι τυχαίο».

Την ίδια ώρα, η διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών, στις 18 Μαρτίου 2021, φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, το οποίο κατηγορεί το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν τήρησε τη νομοθεσία που ψηφίστηκε και το υποχρέωνε να έχει υπό την ευθύνη του στρατηγικά αποθέματα.

«Αντί να εφαρμόσει τη νομοθεσία, το Υπουργείο για οκτώ μήνες το μόνο που έκανε ήταν να πουλήσει τα εξαρτήματα των σιλών που χρησιμοποιούνταν για να αποθηκεύονται οι ζωοτροφές, για να έχουμε αποθέματα. Εμείς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου από τότε, ότι οι έμποροι δεν μπορούν να έχουν αποθέματα σε περίπτωση κρίσης. Αυτό συμβαίνει σήμερα, οι έμποροι δεν έχουν, το Υπουργείο δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία και είμαστε σε προ καταστροφικών συνεπειών στη γεωργία μας. Δεν έχουμε στρατηγικά αποθέματα σιτηρών», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο.

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ έχει προβεί ήδη σε κάποιες εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, ώστε να προληφθεί η κατάσταση.

«Εμείς εισηγηθήκαμε στον Πρόεδρο είναι ότι χρειάζεται άμεση στήριξη όλων των κλάδων που επηρεάζονται από την έλλειψη πρώτων υλών, την επαναλειτουργία των σιλό στη Λεμεσό για να έχει χώρους αποθήκευσης των στρατηγικών αποθεμάτων, να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των σιτηρών και το κράτος να επιδοτήσει τους εμπόρους, για να έχουν την δυνατότητα οι έμποροι μας να συντηρήσουν τα ζώα τους».

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 11:30 αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Γεωργίας, με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Αναμένεται στήριξη από την Κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο Κώστας Καδής είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ότι εντός των επόμενων ημερών, θα υπάρχει ανακοίνωση για οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων. Όπως είπε κατάφεραν να πάρουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόφαση να επιτραπεί η ενίσχυση των κτηνοτρόφων. 

Ο υπουργός Γεωργίας είχε συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις, το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την οποία συζητήθηκε το πρόβλημα που υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER ο κ. Καδής ενημέρωσε τις οργανώσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ζήτημα, ενώ όσον αφορά στο θέμα της επάρκειας, τους ανέφερε ότι οι μεγάλοι έμποροι θα έχουν καθημερινά πλοία, που θα φέρνει στην Κύπρο σιτηρά. Παράλληλα, τους ζήτησε όπως να επικοινωνεί μαζί του οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις ζωοτροφές, ώστε να επιλύσει το πρόβλημα. Από πλευράς τους, οι αγροτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η ενίσχυση των επηρεαζόμενων θα πρέπει να είναι άμεση και να μην περιμένει η Κυβέρνηση μήνες. 

reporter.com.cy

Παίρνει αναβολή το άνοιγμα καταστημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παίρνει αναβολή το άνοιγμα καταστημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού

Εντείνονται οι φωνές απόγνωσης από τους λιανέμπορους, οι οποίοι αδυνατούν να εξεύρουν προσωπικό, με αποτέλεσμα να παίρνει παράταση το άνοιγμα καταστημάτων ή να δυσχεραίνεται η λειτουργία τους.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού προβληματίζει όλους τους κλάδους της οικονομίας, ανάμεσά τους και το λιανικό εμπόριο, με το πρόβλημα να οξύνεται καθημερινά.

«Παίρνει αναβολή το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων, τα οποία είναι από κάθε άποψη πανέτοιμα να λειτουργήσουν, λόγω μη εύρεσης προσωπικού», επεσήμανε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα οξύνεται και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με όλες τις αλυσιδωτές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την οικονομία.

 

Καθυστερεί το άνοιγμα επιχειρήσεων.
Με τη χώρα να βρίσκεται σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης, η αδυναμία εξεύρεσης εργαζομένων αποτελεί τροχοπέδη στη λειτουργία επιχειρήσεων και συνεπώς στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Μέχρι στιγμής, μεγάλα εμπορικά ανοίγματα, νέα καταστήματα και επεκτάσεις επηρεάζονται από την όλη κατάσταση.

«Για παράδειγμα, είναι τραγικό ένα εμπορικό κατάστημα ή κέντρο να είναι πανέτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του και να παίρνει αναβολή το άνοιγμά του ένεκα της έλλειψης εργατικού δυναμικού», εξήγησε σχετικά ο κ. Αντωνίου.


Απασχόληση ξένων εργαζομένων. 
Αίτημα των λιανεμπόρων είναι το φλέγον θέμα της στρατηγικής απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα εργασιακά θέματα, τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιας και το πρόβλημα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητούνται στο συμβουλευτικό εργατικό σώμα, τάχιστα να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο, γιατί οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν πλέον την υφιστάμενη κατάσταση», υπογράμμισε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ.

Ο Σύνδεσμος ζητά όπως χορηγηθούν τάχιστα και με συνοπτικές διαδικασίες άδειες για απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις.

inbusinessnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου