Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά ανάκληση του ανοίγματος των Βαρωσίων.

 Την αναίρεση της απόφασης για τα Βαρώσια Αμμοχώστου ζητάει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας ταυτόχρονα σε αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση στο νησί.

Αυτούσια η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βασίλι Νεμπένζια:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και ζητεί την ανάκληση αυτής της ενέργειας και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού που βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

»Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις κυπριακές πλευρές και τις Εγγυητικές Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και με τη μορφή του κατ’ επείγοντος μετά την “εκλογική” διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων ηγετών στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει δεσμευμένο στο θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών βάσει του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μετά την παράνομη απόφαση της Άγκυρας για άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων.

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου