Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018

Αδιέξοδο στο φλερτ ΗΠΑ - Β.Κορέας.

Αδιέξοδο στο φλερτ ΗΠΑ - Β.Κορέας

«Κατηγορώ» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών ότι επιχειρούν να την υποχρεώσουν σε μονομερή αποπυρηνικοποίηση εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ανατρέποντας την εικόνα καλού κλίματος που καλλιέργησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο.Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βορρά χαρακτήρισε απογοητευτικές τις διήμερες επαφές με την αμερικανική αποστολή στην Πιονγκγιάνγκ, υποστηρίζοντας πως τα αιτήματα που προέβαλε ο κ. Πομπέο αντίκεινται στο πνεύμα που επικράτησε στη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Κιμ στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου.
Ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος τόνισε στο κρατικό πρακτορείο KCNA πως το αποτέλεσμα των διήμερων διαβουλεύσεων προβληματίζει ιδιαίτερα την Πιονγκγιάνγκ και προειδοποίησε ότι η αμερικανική στάση έχει οδηγήσει σε μια «επικίνδυνη φάση» που μπορεί να ταράξει τη βούληση του Βορρά για αποπυρηνικοποίηση.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση Τραμπ πως επαναφέρει «καρκινικά» αιτήματα προκατόχων του, αυξάνοντας το έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η τοποθέτηση του Βορρά συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της στρατηγικής της κυβέρνησης Τραμπ για πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας.Ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος αντέτεινε πως η «ταχύτερη οδός» για την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από την Κορεατική Χερσόνησο είναι μέσω σταδιακής προσέγγισης, όπου τόσο η Πιονγκγιάνγκ, όσο και η Ουάσιγκτον κάνουν ταυτόχρονα παραχωρήσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος όμως έχει καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προβούν σε οιαδήποτε υποχώρηση όσον αφορά το οπλοστάσιό τους.

Η κίνηση της Πιονγκγιάνγκ επιπλέον «αδειάζει» τον κ. Πομπέο, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως υπήρξε πρόοδος «σχεδόν σε όλα τα κεντρικά ζητήματα» κατά τις διήμερες αποστολές, χωρίς να δώσει την εικόνα έντασης ή διαφωνιών.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε μεγάλη πρόοδος» ενώ σε άλλες «υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Πομπέο, σημειώνοντας πως τα υπό διαπραγμάτευση θέματα είναι «σύνθετα» και απαιτείται περισσότερη δουλειά.

Οι διαβουλεύσεις έγιναν υπό τη σκιά εκτιμήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πως ο Βορράς έχει συνεχίσει ή επιταχύνει τις εργασίες σε ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετά τη σύνοδο κορυφής Κιμ - Τραμπ στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη, με τον κ. Πομπέο ωστόσο να εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις προθέσεις της Πιονγκγιάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου