Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Nέες κυρώσεις κατά του Ιράν θα ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος./ Φιλική προειδοποίηση Τραμπ προς Νετανιάχου για τους νέους οικισμούς.


Απαντώντας στην πρόσφατη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος πολυάριθμων οντοτήτων της χώρας ήδη από αύριο, Παρασκευή, όπως ανέφεραν σήμερα πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Reuters.

Όπως τόνισαν, οι κυρώσεις θα επιβληθούν με τρόπο που δεν θα παραβιάζεται η συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.
Μία από τις πηγές, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε πως περίπου οκτώ ιρανικές οντότητες αναμένεται να υποστούν τις κυρώσεις, ή να «χαρακτηριστούν» στην νομική ορολογία των ΗΠΑ, για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και για σχεδόν 17 δραστηριότητες που σχετίζονται με βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι κυρώσεις θα επιβληθούν με βάση ξεχωριστά, εν ισχύ εκτελεστικά διάταγμα των ΗΠΑ.
Η πηγή αρνήθηκε, ωστόσο να αναφέρει τα ονόματα των οντοτήτων.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «τίποτε» δεν αποκλείεται όσον αφορά την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν.

Φιλική προειδοποίηση Τραμπ προς Νετανιάχου για τους νέους οικισμούς.

Ως έκπληξη παρουσιάζεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η χθεσινοβραδινή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, στην οποία τονίζεται ότι η ανέγερση νέων οικισμών ή η επέκταση υπαρχόντων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, πέραν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

«Ενώ δεν πιστεύουμε ότι η ύπαρξη των οικισμών αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη, η ανέγερση νέων οικισμών ή η επέκταση υπαρχόντων οικισμών πέραν των σημερινών τους ορίων, μπορεί να μην αποβεί υποβοηθητική στην επίτευξη του στόχου αυτού», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει λάβει επίσημη θέση για την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ και ότι προσβλέπει να συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν συναντηθούν στις 15 Φεβρουαρίου.
 
Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η χρονική στιγμή που έγινε η δήλωση δεν είναι άσχετη με τη σύντομη συνάντηση που είχε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος, με το βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, που επισκέφθηκε την αμερικανική πρωτεύουσα για την «εθνική προσευχή» στο Λευκό Οίκο. Η Ιορδανία ήταν μία από τις μετριοπαθείς μουσουλμανικές χώρες που εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις των νέων εποικισμών στις προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης του Παλαιστινιακού.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημειώνει ότι ουσιαστικά εκείνο που ζητά ο Πρόεδρος Τραμπ από τον κ. Νετανιάχου είναι να μην κάνει τίποτε μέχρι τις συνομιλίες τους στις 15 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται επίσης ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν κάνει οποιαδήποτε μνεία για τη λύση δύο κρατών ή τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
 
Η δήλωση του Λευκού Οίκου για τους οικισμούς δεν ήταν η μοναδική έκπληξη της ημέρας, καθώς και στον ΟΗΕ, η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος Νίκι Χάλεϊ απέκλεισε την πιθανότητα άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Όμως η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι τέτοια που απαιτεί ξεκάθαρη και σθεναρή καταδίκη των ρωσικών πράξεων», είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην πρώτη της παρέμβαση σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας,
http://dialogos.com.cy/blog/filiki-proidopiisi-trab-pros-netaniachou-gia-tous-neous-ikismous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.