Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Μάτις: Συζητά με τη Σεούλ την αντιμετώπιση της Β.Κορέας.

Στη Ασία θα βρίσκεται ο ΥΠΑΜ τον ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις για να συζητήσει  τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Ματίς δήλωσε ότι θα συζητήσει με τη Νότια Κορέα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης απειλής από το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, καθώς έφτασε στη Σεούλ για την προγραμματισμένη επίσκεψή του.

Παράλληλα, θα συζητηθούν και τα σχέδια για την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο νοτιοκορεατικό έδαφος. “Θα συζητήσω σίγουρα μαζί τους για το σύστημα THAAD,” δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την προσγείωσή του στη Σεούλ, αναφερόμενος στα σχέδια για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Στην ανάπτυξη του αναφερόμενου συστήματος στο νοτιοκορεατικό έδαφος αντιδρά η Κίνα, υποστηρίζοντας ότι θα διαταραχθεί η υφιστάμενη αμυντική ισορροπία στην περιοχή, ενώ τη θέση αυτή υιοθετούν και μερικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Σεούλ.

Επίσης, η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας με αφορμή το ισχυρό σύστημα ραντάρ που φέρει.
Ο απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών και νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Ματίς, αναμένεται να υπογραμμίσει την τήρηση των αμυντικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ έναντι της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ασία.

Πρόκειται για την πρώτη διπλωματική αποστολή του ίδιου στο εξωτερικό, από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, αλλά και την πρώτη επίσκεψη εκτός των ΗΠΑ, που πραγματοποιεί υπουργός της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, στην ευρύτερη ασιατική περιοχή κλιμακώνεται η ανησυχία από το ενδεχόμενο μιας νέας δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης με βαλλιστικά χαρακτηριστικά από τη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, το γεγονός ότι ο Μάτις κατευθύνεται στην Ασία έναντι του Ιράκ ή του Αφγανιστάν δίνει έμφαση στην απόφαση της Ουάσιγκτον να διαβεβαιώσει τις δύο ασιατικές χώρες για τις αμυντικές δεσμεύσεις της, ενώ τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία φιλοξενούν περίπου 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζεται η σημασία της ευρύτερης ασιατικής περιοχής στο πλαίσιο καθορισμού των στόχων της εξωτερικής πολιτικής που θ' ασκήσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία, μετά την αινιγματική στάση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, με έμφαση στο οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ, που έχει η διατήρηση των αμυντικών συμμαχιών τόσο με τη Νότια Κορέα, όσο και με την Ιαπωνία. Ωστόσο, οι ανησυχίες των ασιατικών κρατών κλιμακώθηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP).

“Πρόκειται για μήνυμα διαβεβαίωσης, που απευθύνεται σε όσους ανησύχησαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο (τότε) υποψήφιος και σημερινός πρόεδρος Τραμπ ήταν προβληματισμένος για τις συμμαχίες αυτές κι αναφορικά με την εγκατάλειψη του παραδοσιακού ρόλου ηγεσίας, που ασκούμε στην περιοχή,” δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ενώ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε στην Ουάσιγκτον (10 Φεβρουαρίου).

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ αναχωρεί σήμερα από την αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ αύριο θα βρίσκεται στη Σεούλ. Αμέσως μετά, θα επισκεφτεί το Τόκιο την Παρασκευή.
Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία επωφελούνται από την αμερικανική αμυντική ομπρέλα στην περιοχή της Ασίας, χωρίς να επωμίζονται ουσιαστικό μέρος του οικονομικού κόστους. Σε τηλεοπτική συνέντευξη του 2016, είχε υποστηρίξει για τους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα: “Πρακτικά δεν παίρνουμε τίποτα πίσω, σε σύγκριση με το οικονομικό κόστος της στρατιωτικής μας παρουσίας. Γιατί το κάνουμε αυτό;

Από την πλευρά του, ο Ματίς, στη διάρκεια της ακρόασής του, στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τις παραπάνω δηλώσεις. Έτσι, τόνισε ότι υπάρχει μια μακρά ιστορία Αμερικανών προέδρων ή ακόμη και υπουργών Άμυνας, που έχουν καλέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να έχουν μία δίκαιη οικονομική συνεισφορά στην κάλυψη του οικονομικού κόστους που απαιτείται για τη διατήρηση της αμερικανικής αμυντικής ομπρέλας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του νέου Αμερικανού ΥΠΑΜ στη Νότια Κορέα, θα βρεθεί το ζήτημα της ανάπτυξης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο 2017. Η επιχειρησιακή ανάγκη εγκατάστασης του γίνεται επιτακτική υπό την κλιμακούμενη απειλή μιας νέας δοκιμαστικής εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα.

Στο Τόκιο, ο Ματίς θα έχει κύκλο διαβουλεύσεων με τον Ιάπωνα ΥΠΑΜ. Το Τόκιο έχει σταθερά υποστηρίξει ότι συμμετέχει δίκαια στην κάλυψη του οικονομικού κόστους της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η διατήρηση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων των δύο χωρών.

Καθώς ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς, αναχωρεί σήμερα από την Ουάσιγκτον προκειμένου να επισκεφτεί αύριο τη Σεούλ και μεθαύριο το Τόκιο, η Κίνα αποτελεί ένα από τα ουσιαστικά θέματα που έχει στη διπλωματική του ατζέντα.

Η θέση της Κίνας για την συνδρομή των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα 

Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας με αφορμή το ισχυρό σύστημα ραντάρ που φέρει. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το ραντάρ του THAAD θα σαρώνει περιοχές, εντός των κινεζικών εδαφών, δίνοντας (άμεση) εικόνα στη Νότια Κορέα και κατ' επέκταση στις ΗΠΑ για τις κινήσεις και τις δραστηριότητες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

 Η  Κίνα εγείρει ανησυχία στην Ιαπωνία 

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία δαπανά για τις αμυντικές ανάγκες ποσοστό γύρω στο 1% του ΑΕΠ της, που είναι κατά πολύ μικρότερο από τις αμυντικές δαπάνες της Κίνας. Παράλληλα, η Ιαπωνία εμπλέκεται σε μια νησιωτική διαμάχη με την Κίνα, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και σε απόσταση 220 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Ταϊβάν.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις κινεζικές κινήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις κλιμακώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο Λευκός Οίκος τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης των διεθνών υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.onalert.gr/stories/matis-sizita-me-th-seoul-thn-antimetwpish-ths-bkoreas/54214

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.