Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μάχες στη Δαμασκό γύρω από μονάδα με χημικό οπλοστάσιο.

             Μάχες ξέσπασαν εκ νέου στο Μπαρζέχ της Δαμασκού το βράδυ της Κυριακής, κοντά στο συγκρότημα που συνδέεται με το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Οι αντικαθεστωτικοί θεωρείται ότι δεν έχουν τα μέσα να καταλάβουν τη μονάδα, η οποία για αυτό χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για επιθέσεις. Οι αναφορές των δυτικών χωρών στο ζήτημα του χημικού οπλοστασίου, και της ενδεχόμενης χρήσης του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, έχουν αρχίσει να πληθύνονται.

            Οι συγκρούσεις σχετίζονται με την επίθεση των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ για την απώθηση των ανταρτών από τους κύριους τομείς της πρωτεύουσας και οι οποίες διαρκούν ήδη τρεις ημέρες.

Στο ερώτημα του εάν έχει γίνει χρήση του χημικού οπλοστασίου στον διετή εμφύλιο επανέρχονται οι δυτικές χώρες (φωτ. αρχείου)
            Οι μάχες σημειώθηκαν κοντά στο κέντρο επιστημονικών ερευνών και μελετών στους πρόποδες του βουνού Κασιούν, στην περιοχή Μπαρζέχ, βόρεια της Δαμασκού ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με αναφορές κατά τη διάρκεια των τριήμερων σφοδρών μαχών σε αυτή την γειτονιά της Δαμασκού, σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τουλάχιστον 70 τραυματίστηκαν. Η περιοχή είναι μια γειτονιά εργατικής τάξης που έχει μετατραπεί σε προπύργιο των ταξιαρχιών της αντιπολίτευσης.

             Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ, έχουν χρησιμοποιήσει, κατά πάσα πιθανότητα, χημικά όπλα στην πολύμηνη σύγκρουση. Μετά από αυτήν την παραδοχή η Γερουσία πιέζει την κυβέρνηση Ομπάμα, να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τους αντάρτες.

             Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, την Κυριακή, ζήτησαν από την αμερικανική πολιτική ηγεσία να πλήξει με πυραυλικές επιθέσεις τις συριακές αεροπορικές βάσεις. «Η εξουδετέρωση του αεροπορικού πλεονεκτήματος του Άσαντ θα μπορούσε να γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ των ανταρτών» δήλωσε CBS ο γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου