Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Ζητήσαμε από τα κορυφαία chatbots τεχνητής νοημοσύνης τις προβλέψεις τους για το 2024... και προέκυψαν μερικά ΠΟΛΥ ανησυχητικά αποτελέσματα.

 Από το ChatGPT που κατακτά τον κόσμο μέχρι την πρόκληση ιστορικών απεργιών στο Χόλιγουντ. Η τεχνητή νοημοσύνη είχε τη χρονιά της επανάστασής της το 2023.


Τι περιμένει λοιπόν την τεχνολογία αιχμής το 2024; Η DailyMail.com ζήτησε από τα κορυφαία chatbots τεχνητής νοημοσύνης να προβλέψουν τη μοίρα τους - το Bard της Google και την υποστηριζόμενη από την Amazon Claude - και έλαβε μερικά πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα.

Επιλέξαμε αυτά τα δύο γλωσσικά μοντέλα επειδή χρησιμοποιούν ζωντανές πληροφορίες από το διαδίκτυο για να κάνουν τις προβλέψεις τους, σε αντίθεση με το ChatGPT και το Bing της Microsoft που βασίζονται σε παλαιότερα δεδομένα.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα: 

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται μόνα τους

Η Claude.ai προέβλεψε ότι τα πρώτα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια AGI - "τεχνητής γενικής νοημοσύνης".

Η AGI είναι ένας θεωρητικός ευφυής πράκτορας ικανός να ολοκληρώσει οποιαδήποτε διανοητική εργασία μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος - και η άφιξη της AGI προβλέπεται να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στην ανθρώπινη κοινωνία.

Η μητρική εταιρεία της Claude, η Anthropic, η οποία υποστηρίζεται από την Google και την Amazon, ιδρύθηκε από πρώην μέλη της OpenAI, δημιουργούς του ChatGPT.

Ο Claude δήλωσε στην DailyMail.com: "Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης να φτάνουν ή να ξεπερνούν τις ανθρώπινες επιδόσεις σε εξειδικευμένες εργασίες όπως η αναγνώριση αντικειμένων, το παιχνίδι και η επεξεργασία γλώσσας.

'Τεχνικές όπως η βαθιά μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα που εκτελούνται σε ισχυρές υπολογιστικές υποδομές έχουν οδηγήσει αυτά τα άλματα προς τα εμπρός. Σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός της καινοτομίας δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί σύντομα.

Και ορισμένοι ερευνητές ΤΝ προβλέπουν ότι είμαστε πλέον πιο κοντά στην "Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη" (ΤΓΝ) - αλγόριθμοι που μπορούν να ανταποκρίνονται στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των ανθρώπων σε διαφορετικά περιβάλλοντα και εργασίες.

Ομάδες όπως οι DeepMind, OpenAI, Google Brain και Anthropic πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου της AGI. Αν και πιθανότατα δεν θα καταφέρουμε να σπάσουμε πλήρως τη γενική νοημοσύνη μέχρι το 2024, μπορεί να δούμε επιδείξεις συστημάτων που αρχίζουν να επιδεικνύουν πιο εκτεταμένη συλλογιστική, δημιουργικότητα και ικανότητες λήψης αποφάσεων".

Η Claude.ai δήλωσε ότι τα προβλήματα γύρω από την ΤΝ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συστήματα που συμπεριφέρονται απρόβλεπτα και την αυτοματοποίηση της εργασίας που ξεπερνά την ικανότητα προσαρμογής των εργαζομένων.

Η βιοτεχνολογία θα "αναβαθμίσει" τους ανθρώπους

Ο Bard προέβλεψε ότι το 2024 θα μπορούσε να δει βιοτεχνολογικές ανακαλύψεις που θα "αναβαθμίσουν" το ανθρώπινο γένος.

Η Neuralink του Elon Musk πρόκειται να δοκιμάσει την εν λόγω τεχνολογία σε εθελοντές το επόμενο έτος.

Ανάλυση της Foresight Factory έδειξε φέτος ότι πάνω από το ένα τρίτο των καταναλωτών θα ήταν ευτυχείς να τους εμφυτευτεί ένα τέτοιο τσιπ, προκειμένου να συνδέονται ευκολότερα με συστήματα υπολογιστών.


Ο Bard δήλωσε: "Οι εξελίξεις στα βιοσυμβατά υλικά και τη ρομποτική μηχανική θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βιονικά άκρα που θα αποκαθιστούν σχεδόν φυσικές κινητικές λειτουργίες ή ακόμη και θα ξεπερνούν τους ανθρώπινους περιορισμούς σε δύναμη και επιδεξιότητα. Οι εξωσκελετοί θα μπορούσαν να αυξήσουν τις φυσικές ικανότητες για την ανύψωση βαρέων αντικειμένων, για στρατιωτικές εφαρμογές ή για τη βοήθεια των ηλικιωμένων.

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) θα μπορούσαν να επιτρέψουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των συστημάτων υπολογιστών, επιτρέποντας τον έλεγχο προσθετικών υλικών, εξωτερικών συσκευών ή ακόμη και εικονικών περιβαλλόντων. Οι πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν την επικοινωνία για άτομα με παράλυση, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας ή ακόμη και την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλων.

"Συσκευές που δημιουργούν ρεαλιστικές αισθήσεις αφής θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην εικονική πραγματικότητα και σε άλλες εμπειρίες εμβύθισης, παρέχοντας βελτιωμένη ανατροφοδότηση στην ιατρική εκπαίδευση, στα παιχνίδια και στην ψυχαγωγία.

Η αυγή της εξατομικευμένης ιατρικής 


Η εξατομικευμένη ιατρική, όπου οι θεραπείες προσαρμόζονται στο άτομο με βάση το DNA του, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ανθρώπινη ζωή σε μεγάλη κλίμακα.


Ο Bard προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέες ανακαλύψεις στην εξατομικευμένη ιατρική το επόμενο έτος.


'Η εξατομικευμένη ιατρική, γνωστή και ως ιατρική ακριβείας, στοχεύει στην προσαρμογή των θεραπειών και των προληπτικών στρατηγικών στους μοναδικούς γενετικούς, περιβαλλοντικούς και παράγοντες του τρόπου ζωής κάθε ατόμου. Σε αυτή την προσπάθεια, η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται σε παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι, τροφοδοτώντας ανακαλύψεις σε διάφορες πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης:

"Αποκρυπτογραφώντας τεράστιες ποσότητες γενετικών δεδομένων, η ΤΝ μπορεί να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για συγκεκριμένες ασθένειες, επιτρέποντας προληπτικές παρεμβάσεις και εξατομικευμένα σχέδια πρόληψης.

"Η ΤΝ μπορεί να εξορύξει τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας (ΗΑΥ) για να αποκαλύψει κρυφά μοτίβα και συνδέσεις μεταξύ συμπτωμάτων, φαρμάκων και αποτελεσμάτων, οδηγώντας σε πιο ακριβείς διαγνώσεις και εξατομικευμένες θεραπευτικές συστάσεις.

'Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα ασθενών και να προβλέψει πώς μπορεί να ανταποκριθούν σε διαφορετικές θεραπείες, βοηθώντας τους γιατρούς να επιλέξουν τις πιο αποτελεσματικές και λιγότερο επιβλαβείς επιλογές για κάθε άτομο'.

Ο Barad δήλωσε ότι τα προβλήματα γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική περιλαμβάνουν τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και τη διασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντιμετωπίζει τους ασθενείς με μεροληπτικό τρόπο.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ξένη παρέμβαση και χειραγώγηση μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης. Αυτές οι απειλές, συχνά αλληλένδετες, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κοινή γνώμη, να σπείρουν τη διχόνοια και τελικά να υπονομεύσουν την ακεραιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών.

Προειδοποίηση για παραβίαση εκλογών

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν στις ΗΠΑ, ο Μπάρντ της Google προέβλεψε ότι κακόβουλοι φορείς θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τις εκλογές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιθέσεις στα μηχανήματα ψηφοφορίας σε μια προσπάθεια να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα, προειδοποίησε ο Bard με την Gemini Pro.


Ο Bard δήλωσε: "Κακόβουλοι φορείς μπορεί να στοχεύουν σε βάσεις δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων, μηχανήματα ψηφοφορίας ή συστήματα αναφοράς εκλογικών αποτελεσμάτων για να διαταράξουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας, να σπείρουν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα ή να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα.

"Η κλοπή ευαίσθητων δεδομένων ψηφοφόρων ή πληροφοριών προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκβιασμούς, στοχευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης ή τακτικές καταστολής των ψηφοφόρων.

"Τα bots και οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση προπαγάνδας, την ενίσχυση ορισμένων αφηγήσεων και τη φίμωση αντίθετων φωνών. Τα deepfakes, παραποιημένα βίντεο ή ηχογραφήσεις, μπορούν να θολώσουν ακόμη περισσότερο τα όρια μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας.

'Προσαρμοσμένα άρθρα ψεύτικων ειδήσεων, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και εξατομικευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να εκμεταλλευτούν υπάρχουσες προκαταλήψεις και ανησυχίες για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους προς συγκεκριμένους υποψηφίους ή να τους αποθαρρύνουν από το να ψηφίσουν συνολικά'.

Οι εντάσεις με την Κίνα αυξάνονται 

Η Anthropic's Claude προβλέπει ότι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2024.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, η οποία θεωρεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως δικό της έδαφος, έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς η Κίνα προσπαθεί να διεκδικήσει τις κυριαρχικές της αξιώσεις με πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις.

Ο Κλοντ δήλωσε: " Η σχέση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων της έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη τα τελευταία χρόνια λόγω πολλών βασικών παραγόντων:

Το T'aiwan παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία αν χρειαστεί.

Αλλά η Ταϊβάν έχει εξελιχθεί σε μια ξεχωριστή, δημοκρατική κοινωνία με τη δική της ταυτότητα. Οι ΗΠΑ έχουν ιστορικά υποστηρίξει το δικαίωμα της Ταϊβάν στην αυτοδιάθεση και έχουν προμηθεύσει όπλα για την άμυνά της, αυξάνοντας τις εντάσεις με την Κίνα.

'Εάν η Ταϊβάν κάνει κινήσεις προς την επίσημη ανεξαρτησία το 2024, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πιο επιθετική στάση ή ακόμη και στρατιωτική δράση από την Κίνα'.


dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου