Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία – Πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις.Κακοκαιρία: Προβλήματα και στην Αθήνα – Πτώση δέντρων σε πολλές γειτονιές της Αττικής.


Η Δυτική Ελλάδα μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία – Πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις
EUROKINISSI.

Διακοπές ρεύματος, πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι μετά το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα.

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου (06/01), προκάλεσε πτώσεις δέντρων στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία, ενώ, επλήγησαν και αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, προκαλώντας ζημιές και προβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκαπέντε κλήσεις και προχώρησε στην κοπή 8 δέντρων στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα, της Περαία και Σουρωτή. Από τις πτώσεις σε δύο οχήματα προκλήθηκαν ζημιές.

Οι πυροσβέστες έκοψαν δεκατρία δέντρα και απομάκρυναν σε δύο περιπτώσεις αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά, στην Πυροσβεστική έγιναν 25 κλήσεις. Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στην Δυτική Μακεδονία δέχθηκαν 11 κλήσεις και προχώρησαν στην κοπή οκτώ δέντρων. Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα.

Πάτρα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιτίας κατολισθήσεων.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή από το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος της περιοχής Μετόχι της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών, κατόπιν βροχόπτωσης.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών και πετρών λόγω της βροχόπτωσης, ενώ με δυσχέρεια διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων ανάμεσα στις κοινότητες Δάφνες και Παρασκευή του Δήμου Αιγιαλείας.

Περισσότερες από 80 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία έως σήμερα το πρωί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν η εκδήλωση ισχυρών ανέμων, καταιγίδων και ισχυρών βροχοπτώσεων.

Κατά τους επίσημους αριθμούς, το κέντρο επιχειρήσεων δέχθηκε συνολικά 82 κλήσεις. Οι πυροσβέστες προχώρησαν σε 41 κοπές δέντρων και πέντε αφαιρέσεις αντικειμένων.

Πυροσβεστική: 337 κλήσεις από όλη την χώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Συνολικά 337 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες κλήσεις είχαν να κάνουν κυρίως με κοπές δέντρων και παροχές βοήθειας.

Συγκεκριμένα:

 • Στην Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 95 κοπές δέντρων και 20 αφαιρέσεις αντικειμένων.
 • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 82 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 41 κοπές δέντρων και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων.
 • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 45 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 37 κοπές δέντρων.
 • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
 • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 13 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.
 • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε11 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων.
 • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων.
 • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
 • Στην Περιφέρεια Ηπείρου το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα, Κέρκυρα

Δεν θα υπάρξουν δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια σε Ραφήνα και Πειραιά σήμερα, Κυριακή 07 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας δεν επιτρέπουν τον ασφαλή απόπλου των πλοίων και έτσι οι κάβοι θα παραμείνουν δεμένοι, καθώς κηρύχθηκε απαγορευτικό απόπλου.

Και στο Ιόνιο

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει ήδη για τα ανοιχτού τύπου πλοία που επρόκειτο να αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι της Κέρκυρας, όσο και από το λιμάνι της Λευκίμμης. Ακόμη, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς Κυλλήνης.

Βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

Σύμφωνα με νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά των φαινομένων είναι:

 • Βροχές και καταιγίδες αρχικά στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 θα έχουν επεκταθεί στις περισσότερες περιοχές εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.
 • Τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους (>2 εκ.) και ανεμοστρόβιλους.
 • Τα σημαντικά ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές περισσότερα από 150 – 200 χιλιοστά.
 • Τις πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα ~1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).
 • Τους νότιους ανέμους εντάσεως έως 7 – 8 μποφόρ.
 • Τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Κακοκαιρία: Προβλήματα και στην Αθήνα – Πτώση δέντρων σε πολλές γειτονιές της Αττικής.

Κακοκαιρία: Προβλήματα και στην Αθήνα – Πτώση δέντρων σε πολλές γειτονιές της Αττικής

Οι θυελλώδεις άνεμοι εξαιτίας της κακοκαιρίας έκοψαν δέντρα και «σήκωσαν» πεζοδρόμια σε πολλές συνοικίες της Αττικής.

Το «κύμα» κακοκαιρίας για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα έπληξε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και επελαύνει, προκαλώντας ζημιές και προβλήματα και σε σε πολλές γειτονιές της Αττικής.

Αρκετοί δρόμοι μετετράπησαν σε… ποτάμια, ενώ, υπήρξαν και πολλές πτώσεις δένδρων, ορισμένα εκ των οποίων έπεσαν πάνω σε καλώδια, προκαλώντας ζητήματα και στην ηλεκτροδότηση. Στη Φιλοθέη έπεσε και το χριστουγεννιάτικο δένδρο, το οποίο μάλιστα παρασύρθηκε για πολλά μέτρα.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 300 κλήσεις σε όλη τη χώρα, κυρίως για κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

O καιρός από την ΕΜΥ

Πρόγνωση για την Κυριακή (08-01-2023)

Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 16 με 18 και στη νότια νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα (09-01-2023)

Λίγες νεφώσεις που αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και στη δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν βροχές και στα βορειοδυτικά από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νύχτα θα ενταθούν.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά σε 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για την Τρίτη (10-01-2023)

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από τη νύχτα στη δυτική Ελλάδα.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με μικρή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα δυτικά.

Πρόγνωση για την Τετάρτη (11-01-2023)

Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες σταδικά θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση απο το μεσημέρι και μόνο στα νοτιοανατολικά μέχρι το μεσημέρι θα είναι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη τη χώρα.

Πρόγνωση για την Πέμπτη (12-01-2023)

Νέα μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τα δυτικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν όλη τη χώρα.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία στα δυτικά και νότια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά.

newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου