Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Και το όνομα αυτού «BANCAPP»: Αυτόματος έλεγχος της περιουσίας και των συναλλαγών σας, vid.

 «Έχουμε μπλέξει άσχημα», είπαν χαριτολογώντας οι δημοσιογράφοι!

Όπως διαβάσατε στο ΕΛ, παράλληλα με την σταδιακή εξαφάνιση του φυσικού χρήματος από την αγορά, στην ΑΑΔΕ ενεργοποιούν ένα ειδικό λογισμικό εν ονόματι «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας».

Μάλιστα αποκαλύπτουν όλο και περισσότερες ζουμερές λεπτομέρειες, τις οποίες οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες σε σχέση με το τι έρχεται στις ζωές όλων!

Τα πρότζεκτ λοιπόν ονομάζεται «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας – «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» – BANCAPP!

Με αυτό, η φορολογική Διοίκηση θα έχει ΑΜΕΣΗ πρόσβαση στους λογαριασμούς των φορολογουμένων και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αργότερα, στόχος δεν αποκλείεται να είναι όλα αυτά να υπάρχουν σε ένα ενιαίο ψηφιακό μέσο, το οποίο θα λειτουργεί ως ψηφιακή ταυτότητα, η οποία ήδη υπάρχει, ψηφιακό πορτοφόλι, ήδη προωθείται, ψηφιακό μητρώο κτλ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΙΑΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

Με αυτόματο αίτημα του εν λόγω λογισμικού, οι τράπεζες και όλα τα υπόχρεα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στα χρηματοοικονομικά θα είναι υποχρεωμένα να παράσχουν, εντός 2 δύο ημερών, όλα τα στοιχεία που ζητεί η ΑΑΔΕ.

Όπως μεταδίδεται, το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες!

Σε πλήρη παραγωγική λειτουργία θα μπει στα τέλη Ιουνίου.

Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος και τα στοιχεία που θα αντλεί αυτόματα η ΑΑΔΕ 

Με την βοήθεια του BANCAPP θα συλλέγονται και θα αξιοποιούνται τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου.


Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται αφορούν:

  • Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές
  • Χορηγήσεις
  • Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ.
  • Πιστωτικές κάρτες
  • Τραπεζικές θυρίδες
  • Λογαριασμούς Πληρωμών
  • Προπληρωμένες Κάρτες
  • Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) θα σαρώνονται για τυχόν…ύποπτη διακίνηση χρηματικών ποσών, ιδίως όταν αυτή δεν θα δικαιολογείται από τα φορολογικά στοιχεία του εκάστοτε ατόμου ή επιχείρησης.

Επίσης κάθε ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ θα ελέγχεται εξονυχιστικά και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται έξτρα!


Ως επίσημος στόχος κατονομάζεται το καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και συνεπώς αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία

Το BANCAPP, τονίζεται, θα επιταχύνει την διαδικασία του ελέγχου, προσδιορίζοντας την φορολογητέα ύλη κατ’ έτος για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ.

Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέρεται να είναι να εξασφαλιστούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μόλις ενεργοποιηθούν όλα τα ηλεκτρονικά εργαλεία.

«Έχουμε μπλέξει άσχημα», είπαν χαριτολογώντας οι δημοσιογράφοι! Δείτε:

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου