Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Σοκ στην Ημαθία: Νεκρό βρέφος 6 μηνών -Το χτύπησε η 37χρονη μητέρα του μέχρι θανάτου./Πάτρα: Φτάσαμε Γενάρη και οι πολυκατοικίες δεν βάζουν πετρέλαιο!/Αυτό είναι το σπήλαιο των Νυμφών κοντά σε χωριό της Λάρισας: Η περιπετειώδης ατρόμητη παρέα, τα αγάλματα και η λεηλασία (φωτό).

Σοκ στο Μακροχώρι Ημαθίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα βρέφος 6 μηνών διακομίστηκε στο νοσοκομείο νεκρό.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει συλληφθεί η 37 ετών μητέρα του βρέφους.

Η 37χρονη, η οποία φέρεται να έχει ψυχολογικά προβλήματα, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να χτύπησε το 6 μηνών βρέφος της με τα χέρια της μπροστά στα άλλα δύο παιδιά της, 6 και 7 χρόνων αντίστοιχα.

Τα παιδιά κάλεσαν σε βοήθεια βγαίνοντας έξω από την οικία τους, όπου ακριβώς απέναντι διαμένει η αδελφή της δράστιδας μαζί με τον πατέρα της.

Αμέσως προσήλθαν στο σημείο, όπου αντίκρισαν το βρέφος σε αιμόφυρτη κατάσταση και το μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου πριν λίγο το βρέφος κατέληξε.

iefimerida.gr

Πάτρα: Φτάσαμε Γενάρη και οι πολυκατοικίες δεν βάζουν πετρέλαιο!

Ελάχιστες οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης.


Κι όμως, οι πολυκατοικίες της Πάτρας, «επιμένουν» να μην βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Η τιμή του, που την παρούσα χρονική στιγμή, είναι στο 1.25 ευρώ/λίτρο, δεν έχει καταφέρει να «πείσει» τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων των πολυκατοικιών να κάνουν χρήση του πετρελαίου.

Μιλώντας στο thebest.gr η υπεύθυνη εταιρίας κοινοχρήστων Αγγελική Κυριακοπούλου, επισημαίνει «δεν έχουμε αύξηση στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, παρότι έχουμε φτάσει στον Ιανουάριο. Ο καιρός έχει αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την προμήθειά του και δεν υπάρχει κατανάλωση. Οι περισσότερες πολυκατοικίες του κέντρου δεν έχουν θέρμανση. Σε κάποιες έχουν γεμίσει τα ντεπόζιτα αλλά λόγω του καιρού δεν έχει γίνει χρήση του πετρελαίου».

Μύθος ή πραγματικότητα η υγρασία στις πολυκατοικίες που δεν ανάβουν καλοριφέρ; «Γενικά υπάρχουν προβλήματα μέσα στα σπίτια και ιδιαίτερα στις παλιές πολυκατοικίες και κυρίως του κέντρου που είναι 40 -50 ετών, αλλά δεν είναι μόνο το καλοριφέρ που ευθύνεται. Ότι η θέρμανση διώχνει κάποιες υγρασίες είναι σωστό, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό, είναι πολλές οι παράμετροι, ακόμα και η κατασκευή της πολυκατοικίας. Εξαρτάται και από την συντήρηση της κάθε μιας. Για παράδειγμα υπάρχουν παλιές κατασκευές, που έχουν την απαραίτητη συντήρηση και δεν βγάζουν κανένα πρόβλημα και υπάρχουν νεότερες 15 χρονών πολυκατοικίες που φεύγουν οι σοβάδες».

Το επίδομα θέρμανσης

Να προχωρήσουν σε αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, συστήνει η κ. Κυριακοπούλου, στους καταναλωτές «Προτείνω στον κόσμο να εκμεταλλευτεί το επίδομα θέρμανσης, όσο και να είναι το ύψος των χρημάτων. Φέτος είναι λίγο αυξημένη η επιδότηση και έστω αυτά τα π.χ. 30 ευρώ μπορούν να καλύψουν 20 ημέρες κατανάλωσης πετρελαίου. Από την εικόνα που έχω είναι ότι οι αιτήσεις που κάνουν είναι ελάχιστες».

Ο καθαρισμός του καυστήρα

«Οι πολυκατοικίες που κάνουν χρήση πετρελαίου, επιβάλλεται να κάνουν καθαρισμό. Πέρα από αυτό, υπάρχουν διατάξεις που λένε, ότι θα πρέπει να υπάρχει καυστηρατζής, βαλβίδα ασφαλείας, πυροσβεστήρας και να γίνεται συντήρηση και καθαρισμός του λέβητα  γιατί τα «σκουπίδια» που μένουν μέσα μπορούν να τον χαλάσουν».

thebest.gr

Αυτό είναι το σπήλαιο των Νυμφών κοντά σε χωριό της Λάρισας: Η περιπετειώδης ατρόμητη παρέα, τα αγάλματα και η λεηλασία (φωτό).

Το σπήλαιο Ζάρ’ τρύπα βρίσκεται κοντά στη θέση Σοκάκι, κάτω από το μονοπάτι που πάει για την κορυφή του βουνού ‘Ψηλά Δέντρα’. Η είσοδος βλέπει ανατολικά , προς την κορυφή του Κισσάβου και το χωριό Σπηλιά.
Μια παρέα το μακρινό 1997 ξεκίνησε να επισκεφθεί το σπήλαιο, με το ένα μέλος να διηγείται την ιστορία, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Φωνή Συκουρίου”, το 2012.
“Ένα απόγευμα του Ιουνίου 1997, ξεκινήσαμε μια παρέα επτά ατόμων από τη Σπηλιά, να επισκεφτούμε τη Ζάρ τρύπα. Πήγαμε με τα αυτοκίνητα μέχρι τη θέση Σοκάκι και από κει ψηλά πέρα με τα πόδια μέχρι τη σπηλιά.
Το έδαφος είναι πετρώδες. Από πέτρα σε πέτρα προχωρήσαμε μέχρι το σημείο που θέλαμε. Κοντά στην είσοδο της σπηλιάς είναι μια μεγάλη άγρια κερασιά. Από εκεί αγναντεύεις το χωριό Σπηλιά καθώς και τον κυρίως όγκο του Κισσάβου με τη μια του κορυφή. Προς τα κάτω, ανατολικά πάντα είναι ένας απόκρημνος βράχος και στη συνέχεια μια κακοτράχαλη πλαγιά που φτάνει μέχρι του Παππού τη βρύση.
Η πρώτη αίθουσα του σπηλαίου είναι κατηφορική. Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται ένας σωρός από πέτρες οι οποίες αποτελούσαν ένα κτίσμα με εκθέματα. Διακρίνεται μια πέτρα που φαίνεται σαν βάση εκθέματος. Οι Σπηλιώτες παππούδες έλεγαν ότι στην πρώτη αίθουσα υπήρχαν αγάλματα. Η λεηλασία έγινε μάλλον κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα.
Λίγο πιο κάτω υπάρχει δεύτερη αίθουσα παρόμοια με την πρώτη. Οι αίθουσες αυτές ήταν τόπος λατρείας των Νυμφών για τους κατοίκους της αρχαίας Ομόλης και των γύρω περιοχών. Η περιοχή της Ομόλης (σημερινό Ομόλιο) αποτέλεσε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. σημαντικό πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο με πολλά ανασκαφικά ευρήματα.
Λίγα μέτρα από την είσοδο, πιο κάτω αριστερά, υπάρχει ένα άνοιγμα απ’ όπου μπορεί κανείς να περάσει και να μπει σε άλλη αίθουσα. Πέρασα από την τρύπα έρποντας. Με ακολούθησαν ο Χρήστος Τζιούρας και η Αθηνά Τζιούρα. Μπροστά μας, στο άνοιγμα που υπάρχει, είναι ένας θαυμάσιος σταλαγμίτης ίσα με ένα μπόι που μοιάζει με άγαλμα. Το περίεργο είναι ότι πάνω από το σταλαγμίτη, στην οροφή, δεν υπάρχει σταλακτίτης.
Πιο κάτω δεξιά υπάρχει ένα άνοιγμα που περνάς γονατιστός. Εκεί υπάρχει μία κατηφορική αίθουσα που στέκεσαι και τη θαυμάζεις Στο κάτω μέρος έχει αμέτρητους μικρούς σταλακτίτες. Από εκεί και κάτω έχει ένα πλατύ χαμηλό κατηφορικό άνοιγμα που σε φοβίζει. Στην αίθουσα αυτή βρίσκονται γραμμένα ονόματα παλιότερων επισκεπτών του σπηλαίου, σε μια πέτρινη πλάκα στο βάθος.
Όταν βγήκαμε από τη σπηλιά, μέτρησα το σκοινί που είχα απλώσει από την είσοδο μέχρι εκεί που κατεβήκαμε και ήταν σαράντα μέτρα.
Όλη η παρέα, ο Θανάσης Τζιούρας, ο Κώστας Τζιούρας, η Λίτσα Ντάνου, η Ελένη Μακρή, ο Χρήστος Τζιούρας, η Αθηνά Τζιούρα μείναμε καταγοητευμένοι από την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία.
Τα αναθήματα
Εδώ προσθέτω κάποιες ιστορικές πληροφορίες, από το Θεσσαλικό ημερολόγιο, τόμος 36ος, έτος 1999 που εκδίδει ο Κώστας Σπανός. Πρόκειται για ένα κείμενο του Σταμάτη Σπανού, σε μετάφραση από τα αγγλικά, με τίτλο: Ένα Σπήλαιο των Νυμφών στο Όρος Όσσα.
«Μία ώρα απόσταση από το χωριό Σπηλιά, υπάρχει ένα σπήλαιο. Την ύπαρξη του σπηλαίου αυτού, την πληροφορήθηκαν οι αρχαιολόγοι από τον Κωστή Φραγκόπουλο κάτοικο Πουρναρίου. Η επίσκεψη των αρχαιολόγων στο σπήλαιο έγινε στις 2/2/1910. Ψάχνοντας στο σπήλαιο ανακάλυψαν διάφορα αντικείμενα όπως πέτρινες βάσεις, και θραύσματα στηλών, στις περισσότερες των οποίων υπάρχουν επιγραφές. Η επιγραφές αυτές είναι αναθήματα στις νύμφες, οι οποίες αποκαλούνται σε μια επιγραφή Ορεάδες (Νύμφες των Ορέων). Μια επιγραφή από αυτές ανήκει στον 4ο και οι άλλες στον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ.
Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν θραύσματα από μαύρα στιλπνά κεραμικά και σπασμένα πήλινα εδώλια του 4ου και 3ουαιώνα π.Χ., ένα χάλκινο δαχτυλίδι με παράσταση του έρωτα που κρατάει τόξο και ένα χάλκινο θεσσαλικό νόμισμα της εποχής των Αντωνίνων (96-192 μ.Χ.)
Αναφέρεται ακόμα ότι είναι το πρώτο σπήλαιο που ανακαλύφθηκε στη βόρεια Ελλάδα και ότι είναι το μόνο σπήλαιο που ήταν αφιερωμένο μόνο στις νύμφες. Επίσης ότι το σπήλαιο είναι σημαντικό και ελπίζουν αργότερα να το ερευνήσουν πάλι για να ρίξουν περισσότερο φως στη λατρεία που τελούνταν εδώ.
Αναφέρεται ακόμα ότι ευρήματα είχαν καταστραφεί πριν από 20 χρόνια, από κάποιους που έψαχναν για θησαυρό.
Το σπήλαιο αυτό το επισκέφτηκε και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έφορος αρχαιοτήτων, και είναι αυτός που μετέφερε τις επιγραφές στο Μουσείο της Λάρισας.»
* Οι φωτογραφίες προέρχονται από το άρθρο: “Το Σπήλαιο των Νυμφών”, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο 51, Ιούνιος 2012 στην εφημερίδα “Φωνή Συκουρίου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου