Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Πυρηνικός όλεθρος απειλεί την Ευρώπη! Ολλανδικά F-35A με πυρηνικές βόμβες B61-12 των ΗΠΑ πιστοποιούνται για αποστολές επίθεσης κατά της Ρωσίας.

 Η Ολλανδία δήλωσε ότι είχε λάβει «αρχική πιστοποίηση για την αποστολή αποτροπής» εν μέσω αυξημένων πυρηνικών απειλών στην Ευρώπη, υπονοώντας ότι ορισμένα από τα αεροσκάφη F-35A stealth του στόλου της πλησιάζουν στο να είναι πλήρως ικανά, να αναλάβουν αποστολές πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Αν κάποιος μιλούσε για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στη  Ευρώπη πριν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχεδόν με βεβαιότητα θα τον θεωρούσαν τουλάχιστον υπερβολικό για να μην πούμε εξωπραγματικό.

Ωστόσο οι καιροί άλλαξαν με Ρωσία και ΝΑΤΟ να αντιμάχονται μέσω της Ουκρανίας με συμβατικά όπλα, αλλά και να απειλούν ο ένας τον άλλο με χρήση  τακτικών πυρηνικών όπλων σε πρώτο χρόνο σε Ουκρανικό έδαφος.

Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για ανάπτυξη  νέων πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη πρίν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει σχολιάζοντας, μια φωτογραφία ενός F-16 Viper με μια εκπαιδευτική έκδοση της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας B 61-12  να φέρεται κάτω από το φτερό του, η οποία  έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο, ενώ το αεροσκάφος φέρεται να είναι σταθμευμένο στην αεροπορική βάση Volkel στην Ολλανδία,  ότι παρόλο που η εν λόγω χώρα δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, το δόγμα «Nuclear Sharing» του ΝΑΤΟ επιτρέπει στα μέλη χωρίς δικά τους πυρηνικά να συμμετέχουν στην πυρηνική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, υπάρχει μια ανατροπή. Η φωτογραφία προηγείται της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του κύματος εχθροπραξιών που ξεκίνησαν στις αρχές του 2022.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο ευρωπαϊκό θέατρο συνεχίζονται για λίγο και δεν ξεκίνησαν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο Χανς Κρίστενσεν, επικεφαλής του Έργου Πυρηνικών Πληροφοριών στην ομάδα σκέψης της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) στην Ουάσιγκτον, DC, αποφάνθηκε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Volkel με βάση το μοναδικό σχέδιο του ενισχυμένου καταφυγίου αεροσκαφών που είναι ορατό στα αριστερά του F-16 .

Σύμφωνα με την FAS, «Έντεκα από τα 32 καταφύγια στην αεροπορική βάση Volkel είναι εξοπλισμένα με υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών που μπορεί να χωρέσει έως και τέσσερις βόμβες B61. 

Η εκπαιδευτική βόμβα  B61-12 ήταν σε ένα F-16, ενώ αυτή ακόμη δεν είναι ακόμη μέρος του στόλου μαχητικών του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει  νωρίτερα ότι ενώ η   βόμβα B61-12 έχει προστεθεί στο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της χώρας,  προορίζεται μόνο για χρήση με το στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-2 στην παρούσα φάση.

Η νέα έκθεση διαχείρισης αποθεμάτων (SSMP) 2024 της Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) που δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι η πυρηνική βόμβα B61-12 έχει γίνει επίσημα μέρος του πυρηνικού αποθέματος των ΗΠΑ και εγκρίθηκε για χρήση στο Β- 2

Αναφορές  τον Οκτώβριο του 2022, έκαναν λόγο ότι οι ΗΠΑ έσπευσαν να αναπτύξουν μια πιο ακριβή έκδοση του τυπικού πυρηνικού τους όπλου σε ευρωπαϊκές τοποθεσίες του ΝΑΤΟ. Εκείνη την εποχή, οι εκθέσεις σημείωσαν ότι η άφιξη της αναβαθμισμένης βόμβας βαρύτητας B61-12 είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2022.

Η τελευταία βόμβα B61-12 αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά τα παλαιότερα μοντέλα, όπως τα B61-3, -4 και -7, σύμφωνα με αναφορές τα  επόμενα χρόνια. 

Η πυρηνική βόμβα  B61-12

Η B61-12 είναι μια βόμβα 825 λιβρών, μήκους 12 ποδιών με πακέτο καθοδήγησης συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS).

Περιλαμβάνει και δύο νέα μέρη ,όπως το κιτ ουράς καθοδήγησης ακριβείας και τα αναβαθμισμένα εξαρτήματα, τα οποία έχουν όλα καλύτερες αποδόσεις από τις προηγούμενες παραλλαγές B61.

Οι πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν επίσης ότι το τμήμα ουράς του B61-12 διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα μοντέλα B61. Αυτό το πυρηνικό όπλο είναι μοναδικό στο πίσω μέρος του, καθώς το B61-12 είναι το πρώτο που διαθέτει κιτ ουράς με καθοδήγηση ακριβείας. Μαζί με τη νέα ουρά και άλλες βελτιώσεις, το B61-12 είναι ένα κράμα εξαρτημάτων από πολλά προηγούμενα μοντέλα B61.

Αναμένεται ότι η B61-12 θα εγκατασταθεί σε μερικά F-16 του ΝΑΤΟ και Vipers της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες κοινής χρήσης πυρηνικών του ΝΑΤΟ, ορισμένα βελγικά Vipers και εκείνα που βρίσκονται σε ολλανδική υπηρεσία έχουν επί του παρόντος εξουσιοδότηση να χρησιμοποιούν παλαιότερους τύπους B61.

Είναι δυνατή η χρήση ορισμένων από τα μαχητικά αεροσκάφη Panavia Tornado που χρησιμοποιούνται τώρα στη Γερμανία και την Ιταλία, ως πλατφόρμες για την παράδοση πυρηνικών όπλων.

Ολλανδικά μαχητικά F-35A ετοιμάζονται για αποστολές πυρηνικής επίθεσης

Τα F-35 της ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμάζονται επίσης να εξοπλιστούν με πυρηνικές βόμβες βαρύτητας B16-12, κάτι που έχει αποκαλύψει την προθυμία των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη.

Αυτό γίνεται πιο σημαντικό στον απόηχο της απειλητικής χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου και της μεταφοράς πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων στη Λευκορωσία.

Το B61-12 πιθανότατα θα αντικαταστήσει τις 150 περίπου προηγούμενες εκδόσεις B61 που στεγάζονται τώρα σε έξι τοποθεσίες στην Ευρώπη.

Αυτό περιλαμβάνει βόμβες που βρίσκονται σε μέρη στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, όπου η ολλανδική αεροπορική βάση Volkel φιλοξενεί δέκα έως δεκαπέντε πυρηνικές βόμβες B61

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ προωθούν το Ολλανδικό F-35A να εκπληρώσει τη λειτουργία του ως πλατφόρμα πυρηνικού φορέα,  εδώ και μήνες, αφότου η σύμμαχος της Ρωσίας Λευκορωσία απέκτησε τακτικά πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα.

Η Ολλανδία δήλωσε ότι είχε λάβει «αρχική πιστοποίηση για την αποστολή αποτροπής» εν μέσω αυξημένων πυρηνικών απειλών στην Ευρώπη, υπονοώντας ότι ορισμένα από τα αεροσκάφη F-35A stealth του στόλου του ΝΑΤΟ πλησιάζουν στο να είναι πλήρως πυρηνικά ικανά.

Ο Ολλανδός διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Johan van Deventer, δημοσίευσε στο X:  «Έτοιμοι για Επιχειρήσεις» από την ομάδα των ΗΠΑ που μας επιθεώρησε αυτήν την εβδομάδα. Αυτό μας δίνει την αρχική μας πιστοποίηση για την αποστολή αποτροπής με το F-35. Σημαντικό βήμα στη μετάβαση. Πραγματοποιήθηκε μέσω της ομαδικής εργασίας."

Μια προηγούμενη δήλωση από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε ότι το F-35A θα πιστοποιηθεί ως «Αεροσκάφος Διπλής Ικανότητας (DCA)» έως τον Ιανουάριο του 2024, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φέρει την πυρηνική βόμβα B61-12.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει εάν κάποιο άλλο έθνος ή το αεροσκάφος F-35A της έχει πιστοποιηθεί να χρησιμοποιεί το B61-12.

Στις αρχές του 2024, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας (RNLAF) σχεδιάζει να δηλώσει ότι το F-35A της είναι πλήρως επιχειρησιακό.

Αυτή η δήλωση, ωστόσο, δεν θα έρθει έως ότου το μαχητικό F-35A έχει ολοκληρώσει κάθε έργο που του έχει ανατεθεί.

Καθώς οι εργασίες προχωρούν σταθερά για τη μετατροπή του αεροσκάφους σε πυρηνικό φορέα, η ενσωμάτωση του B61-12 πιθανότατα θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από αυτό.

Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επισκέφτηκαν την Ολλανδική Διοίκηση Αεροπορίας Μάχης για να αξιολογήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου F-35A της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας (RNLAF). Παρόλο που είναι αβέβαιο εάν οι βόμβες έχουν γίνει προσβάσιμες μέχρι σήμερα, η πιστοποίηση που συνοδεύει αυτές βασίστηκε σε μια αξιολόγηση της ικανότητας του RNLAF να εκτελέσει την αποστολή πυρηνικής επίθεσης χρησιμοποιώντας το F-35A.

Επιπλέον, κυκλοφόρησε μια εικόνα ενός RNLAF F-35A εξοπλισμένου με δοκιμαστικές εκδόσεις πυρηνικών βομβών B61-12.

Για να προσδιορίσει εάν το πυρηνικό όπλο B61-12 ήταν συμβατό με το F-35A, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγαγε τις απαιτούμενες πτητικές δοκιμές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2021."

Ανησυχία στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω προκαλούν εύλογη ανησυχία στις Ευρωπαϊκές χώρες, με πολλές από αυτές να θεωρούν αναπόφευκτη την εξάπλωση του πολέμου από την Ρωσία τα επόμενα χρόνια στη γηραιά Ήπειρο.

Οι Πολωνοί θεωρούν αυτό να συμβεί τρία (3) χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να αναπληρώσει τις απώλειές  της σε οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά η Ρωσία, προκειμένου να ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι Γερμανοί "βλέπουν" αυτό να συμβαίνει σε διάστημα 5-10 ετών από το τέλος του Ουκρανικού πολέμου.

Ωστόσο και οι δύο τους θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Ρωσία θα  τους επιτεθεί στο μέλλον, γεγονός που θα προκαλέσει τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ.

Σε τέτοια περίπτωση είναι πάρα πολύ πιθανή η ρίψη πυρηνικών όπλων, η οποία  δεν αναμένεται να γίνει τουλάχιστον αρχικά  ούτε σε έδαφος των ΗΠΑ, ούτε της Ρωσίας, αλλά σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου