Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Νέα περιστατικά βίας-Γερμανός Στρατηγός: Η κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο χειροτερεύει επικίνδυνα.

 Θα βάλουν “ φωτιά” στο Κοσσυφοπέδιο και θα συγκρουστούν Αλβανοί και Σέρβοι παρασύροντας Ρωσία και ΗΠΑ εξαπλώνοντας την κρίση.

Πυρ και μανία φέρονται να είναι Σέρβοι και Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο για πολλούς λόγους με τα περιστατικά να διαδέχονται το ένα το άλλο , ενώ η φαινομενική  ̈́ησυχία” στην περιοχή θεωρείται ως “διάλειμμα” πριν την απόλυτη “καταιγίδα”.

Ο Γερμανός ταξίαρχος της Bundeswehr, Ράλφ Χάμερσταϊν, δήλωσε ότι ¨η ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο επιδεινώνεται καθημερινά σε σημαντικό βαθμό, και το ΝΑΤΟ θα αυξήσει κατακόρυφα την παρουσία του την άνοιξη, με τη βοήθεια των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων".

Ο Γερμανός ανώτατος Αξιωματικός ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ότι οι Σέρβοι εθνικιστές κινητοποιούνται ήδη μαζικά στη Σερβία και ότι η ασταθής κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια εκπληρώνει τις επιθυμίες της Ρωσίας, και του  Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια από τότε που το ΝΑΤΟ επενέβη στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999 και ανάγκασε τα σερβικά στρατεύματα να αποσυρθούν από το Κοσσυφοπέδιο.

Στη συνέχεια, η Συμμαχία εγκατέστησε την αποστολή KFOR για να σταθεροποιήσει την κατάσταση και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα. Θα χρειαστούν ακόμη περισσότεροι στρατιώτες σύντομα στο μέλλον», είπε ο Ταξίαρχος Ραλφ  Ο Χάμερσταϊν.

Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας δεν προχωρά, τονίζει ο ίδιος προσθέτοντας ότι κανένα σύνορο στα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα μπορέσει να υπάρξει καλή τη πίστη.

Αφορμή των δηλώσεων του Γερμανού Αξιωματικού ήταν επίθεση Σέρβων σε Αλβανό αστυνομικό.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για το Βορρά, Βετόν Ελσάνι, έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση σε μέλος της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βορρά το βράδυ της Τρίτης.

Ο Ελσάνι είπε ότι η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει το άτομο από τη σερβική κοινότητα μέχρι τη στιγμή που ο αστυνομικός βγήκε από το αυτοκίνητο, και ο ύποπτος προσπάθησε να τραπεί σε φυγή με αυτοκίνητο, αλλά συνελήφθηκε.

Ο Ελσάνι ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος αυτή τη στιγμή ανακρίνεται από την Αστυνομία.

«Η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει ένα άτομο από τη σερβική κοινότητα, τη στιγμή που ο αστυνομικός βγήκε από το αυτοκίνητο, έβαλε γκάζι στο αυτοκίνητο και έφυγε τρέχοντας από το σημείο. Κατά πάσα πιθανότητα είναι φοβισμένος. Συνελήφθη το άτομο και αυτή τη στιγμή δίνει κατάθεση στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου μαζί με τη σύζυγό του», είπε ο Ελσάνι.

Η κρίση στο Κόσοβο και Βοσνία είναι θέμα ευκαιρίας και χρόνου που λιγοστεύει συνεχώς.

Στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, Σερβικές οργανώσεις με  στενές σχέσεις με ρωσικές μισθοφορικές οργανώσεις, προκαλούν έντονη ανησυχία όχι μόνο τοπικά αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Την ίδια περίοδο το ΝΑΤΟ αυξάνει την δύναμη του στο Κόσοβο, έχοντας το βλέμμα και στην Βοσνία στην οποία οι Σερβοβόσνοι ετοιμάζουν αυτονομία από την κυβέρνηση του Σεράγεβο, κάτι που είναι οφθαλμοφανές εδώ και δύο χρόνια, και θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες την αρωγή των Ρώσων, υπό προυποθέσεις που θα θυμίζουν πιθανόν  Κόσοβο του 1999.   

Η δύση αγνοεί ότι το πρόβλημα στην περιοχή δεν λύθηκε ούτε το 1995 στην Βοσνία ούτε το 1999 στο Κόσοβο, αφού κάθε επεισόδιο στο Κόσοβο “μυρίζει” γενίκευση, η οποία κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε τοπική στρατιωτική σύγκρουση.

Όλα είναι ουσιαστικά σε “τεχνητή καταστολή” στην πρώην Γιουγκοσλαβική επαρχία, αφού Σέρβοι και Αλβανοί ξέρουν καλύτερα από όλους ότι πλησιάζει η ώρα για μια ακόμη πολεμική αναμέτρηση, λόγω εθνοτικών ζητημάτων, αφού το Βελιγράδι, δεν θα επιτρέψει πογκρόμ στους εναπομείναντες 50.000 Σέρβους της Μιτρόβιτσα.   

Κάθε κρίση στις δύο αυτές περιοχές μπορεί αν μεταδοθεί αυτόματα σε Σκόπια και Αλβανία φτάνοντας δίπλα μας στα Βόρεια Σύνορα, και αυτό το σενάριο είναι εφικτό λόγω των πρόσφατων εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου