Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Τα τρία σενάρια στα ελληνοτουρκικά που... στέλνουν τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

 Τα τρία σενάρια στα ελληνοτουρκικά που... στέλνουν τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Eνα από τα βασικά διλλήματα για τους πολίτες στις επερχόμενες εκλογές είναι σύμφωνα με την κυβέρνηση και η διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Ποιoς δηλαδή θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα μια κρίση με την Τουρκία και εκεί εκτιμούν στο Μαξίμου πως η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η ακραία ρητορική Ερντογάν δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως πλέον για πρώτη φορά είναι τόσο διάχυτη η εντύπωση πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα περιοριστεί στα λόγια. Σε αυτή τη λογική στο Μαξίμου είναι έτοιμοι να απαντήσουν δυναμικά εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια.

Πέραν των καθημερινών προκλήσεων στο Αιγαίο μαθαίνω πως στα αρμόδια επιτελεία εξετάζουν τρία βασικά σενάρια.

Το πρώτο έχει να κάνει με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, να υπάρξουν και πάλι δηλαδή υπό την καθοδήγηση των Τούρκων καραβάνια προσφύγων που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να περάσουν τα σύνορά μας στον Έβρο. Αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα καθώς από τη μία η περιοχή έχει θωρακιστεί περαιτέρω με την επέκταση του φράκτη και όχι μόνο, ενώ μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας θα την έφερνε ακόμα μια φορά απέναντι στους εταίρους μας.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ήδη φαίνεται πως υπάρχει μια κινητικότητα με το καινούργιο ερευνητικό τουρκικό σκάφος, το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν και το ερώτημα είναι τί θα γίνει αν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από αυτό που είχαμε δει πριν μερικά χρόνια και ξεκινήσει γεωτρήσεις σε μία περιοχή για παράδειγμα μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Το τρίτο σενάριο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η Τουρκία να θελήσει να μπλοκάρει ελληνικά σκάφη που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό και οχήματα σε νησιά. Να προχωρήσει δηλαδή σε ναυτικό αποκλεισμό με πολεμικά της πλοία μην επιτρέποντας τη διέλευση των ελληνικών. Μόνο και μόνο αυτά τα σενάρια δείχνουν πως τα πράγματα ενδεχομένως να μην εξελιχθούν και πολύ ομαλά στην περιοχή μας και για αυτό πλέον όλοι στην Αθήνα βρίσκονται σε εγρήγορση. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα πως η ελληνική πλευρά θα απαντήσει άμεσα και δυναμικά σε κάθε τουρκική πρόκληση έχει σταλεί προς πάσα κατεύθυνση.

Και για να επιστρέψουμε στα εσωτερικά μας είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που θα στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως με αυτό το κλίμα στα ελληνοτουρκικά η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει ακυβέρνητη μετά τις εκλογές ούτε για μία μέρα. Και όπως μου είπε η γάτα ένας λόγος που ο Πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι και αυτός.

Να έχει ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο στην Τουρκία καθώς πιθανότατα και εκεί να οδηγηθούν σε εκλογές πολύ κοντά χρονικά με εμάς.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου