Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Τα γύρισε στη Σεούλ όσα έλεγε στο Τόκιο ο Ρεξ Τίλερσον!

Η περίοδος του Ρεξ Τίλερσον στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ όσα λέγονται στις δηλώσεις του στο πλαίσιο των πρώτων επισκέψεων που πραγματοποιεί υπό τη νέα του ιδιότητα, εγείρουν σοβαρά ζητήματα, αλλά και απορίες αναφορικά με το πραγματικό περιεχόμενο της αμερικανική πολιτικής σε διάφορα μέτωπα.
Το βέβαιο είναι ότι λόγω απειρίας υπάρχει μια «περίοδος χάριτος», η οποία επιβάλλεται λόγω και τω σαρωτικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στο State Department, με αποτέλεσμα ενός είδους «εκτροχιασμό» και αποσυντονισμό μιας σε γενικές γραμμές σταθερής γραφειοκρατίας, τόσο σταθερής μάλιστα, που είναι δύσκολο να προσαρμόσει με ταχύτητα την πολιτική που παράγει ακόμα και αν όσα το υπαγορεύουν είναι περισσότερο από εξόφθαλμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις Τίλερσον μετά την επίσκεψή του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει Νότια και Βόρεια Κορέα (DMZ: Demilitarized Zone) και λίγες ώρες μετά το άνοιγμα «στον λαό της Βόρειας Κορέας» τον οποίον κάλεσε να μη φοβάται τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τίλερσον σκλήρυνε τη στάση του, καθώς βρισκόταν σε μια χώρα που διατρέχει άμεσο και δυνητικά θανάσιμο κίνδυνο από τη Βόρεια Κορέα (12.000 στοιχεία πυροβολικού έχουν εντός εμβέλειας την πρωτεύουσα Σεούλ των 5 εκατομμυρίων κατοίκων), οπότε και η ρητορική του εμφανίστηκε διαφοροποιημένη σε σχέση με όσα είχε πει λίγες ώρες πριν στο Τόκιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η περίοδος της «στρατηγικής υπομονής» με τη Βόρεια Κορέα έχει λήξει, σύμφωνα με το BBC και πως όλες οι επιλογές – προφανώς συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής και για του λόγου το αληθές στη Νότια Κορέα έχει καταπλεύσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο – βρίσκονται στο τραπέζι.

Όλες οι πλευρές λοιπόν, φέρονται να μελετούν μια σειρά νέων σκληρών κυρώσεων στο σταλινικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Όσον δε αφορά την ερμηνεία της αμφισημίας των δηλώσεων του Τίλερσον, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, ότι πρόκειται για την εφαρμογή της πολιτικής «καρότου και μαστιγίου»…
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.