Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

To ISIS ετοιμάζει εναλλακτική πρωτεύουσα -Απλώνει τα πλοκάμια του στη Λιβύη.

Τη στιγμή που οι δυνάμεις της Δύσης εντατικοποιούν τις επιθέσεις ενάντια στη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, η τρομοκρατική οργάνωση ήδη ετοιμάζει την εναλλακτική.To ISIS ετοιμάζει εναλλακτική πρωτεύουσα -Απλώνει τα πλοκάμια του στη Λιβύη
Σύμφωνα με τους New York Times, το ISIS κοιτάζει προς τη Λιβύη, για την εναλλακτική λύση για την βάση του. Αν και το Ισλαμικό Κράτος έχει παρακλάδια σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που έχουν ορκιστεί πίστη στον ηγέτη της, τον Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, το παρακλάδι της οργάνωσης στην πόλη Σύρτη στη Λιβύη είναι το μόνο το οποίο ελέγχει απευθείας το κεντρικό ISIS.
Οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη έχουν υιοθετήσει ένα σύνθημα που υποδεικνύει την ενισχυμένη θέση της Σύρτης στις τάξεις των τζιχαντιστών. «Η Σύρτη δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από την Ράκα», λένε, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Επίσης, το παρακλάδι της Σύρτης είναι πολύ πιο κοντά στη δυτική Ευρώπη, από ότι τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Η επιρροή της τρομοκρατικής οργάνωσης στη συγκεκριμένη πόλη της Λιβύης ολοένα και αυξάνεται τον τελευταίο χρόνο, καθώς έχει εξελιχθεί σε αυτό που οι Times περιγράφουν ως «ενεργά διαχειριζόμενη αποικία» του βασικού κορμού του ISIS.
Η ενίσχυση έγινε γρήγορα. Από τους 200 μαχητές, το παρακλάδι της Λιβύης έφτασε τους 5.000 από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε το παρακλάδι της εκεί, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Οι Times κάνουν λόγο για 2.000 μαχητές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δύσης.
Η Λιβύη μπορεί να αποδειχθεί το ιδανικό σημείο για την εφεδρική πρωτεύουσα των τζιχαντιστών. Η χώρα στερείται λειτουργικής κυβέρνησης και είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία το ISIS χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του. «Κάθε ημέρα καθυστέρησης για μία πολιτική συμφωνία, είναι χρυσή ευκαιρία για το Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να αναπτυχθεί», προειδοποιεί ο Φατί Αλί Μπασαάγκα, πολιτικός στη Λιβύη.
Οπως έπραξε στη Συρία και το Ιράκ, η τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να εκμεταλλευθεί με επιτυχία τις βαθιές διαφορές στη Λιβύη, προειδοποιεί η Wall Street Journal. Ενθάρρυνε τη θρησκευτική έχθρα και στις δύο χώρες, πείθοντας τους Σουνίτες μουσουλμάνους ότι χρειάζονται την τρομοκρατική οργάνωση για την προστασία τους.
Μία άλλη ένδειξη για τις προθέσεις του ISIS για τη Λιβύη είναι το γεγονός ότι ξαφνικά υψηλόβαθμοι ηγέτες των τζιχαντιστών αρχίζουν να φτάνουν στη χώρα, όπως είχε κάνει το Ισλαμικό Κράτος όταν δημιούργησε τη βάση του στη Ράκα. Επίσης, η Σύρτη κυβερνάται με τρόπο παρόμοιο με άλλες πόλεις υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Η οργάνωση έχει δημιουργήσει προπαγανδιστικά μέσα στην πόλη, ενώ έχει αρχίσει να επιβάλει τους αυστηρούς νόμους της, υποχρεώνοντας για παράδειγμα τις γυναίκες να φορούν μαντίλα και επιτρέποντας τις δημόσιες εκτελέσεις.
Ισως ήδη το Ισλαμικό Κράτος να χρησιμοποιεί τη Σύρτη ως βάση της για επιχειρήσεις στη βόρεια Αφρική, σημειώνει το Business Insider. Στη γειτονική Τυνησία έχουν γίνει επιθέσεις από τρομοκράτες που εκπαιδεύθηκαν στη Λιβύη και τώρα η χώρα χτίζει φράχτη στα σύνορά της, προκειμένου να εμποδίσει την εύκολη πρόσβαση των εξτρεμιστών. Επίσης η οργάνωση έχει υποχωρήσει στην επιμονή της ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ταξιδέψουν στη Συρία για να ενταχθούν στο χαλιφάτο και πλέον προτείνει οι στρατολογήσεις να γίνονται στη Σύρτη.
Ομως, το Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζει και προβλήματα, στην προσπάθεια να δημιουργήσει εκεί μία πόλη «καθρέφτη» της Ράκα, με κρατικά κτίρια, αστυνομία και δικαστήρια, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Τα βενζινάδικα και τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, ενώ τα σημεία ελέγχου κάνουν δύσκολο το ταξίδι. Οπως δήλωσε ένας πολιτικός μηχανικός που πρόσφατα έφυγε από εκεί «Το σκοτάδι έχει πέσει στη Σύρτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου