Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στο Βελιγράδι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι στις 3 έως 4 Δεκεμβρίου, στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ  υψηλού επιπέδου, Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι, από την κατάρριψη του ρωσικού τζετ στις 24 Νοεμβρίου.Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a news conference in Vienna, Austria, Saturday, Nov. 14, 2015. AP Photo
Ο Λαβρόφ είχε πει στις 2 Δεκεμβρίου ότι δεν θα αρνηθεί να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, στο Βελιγράδι, αυτή την εβδομάδα.
 Ο Τσαβουσόγκλου πρότεινε τη συνάντηση στο Βελιγράδι στις 27 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά, εκείνη την εποχή, δεν είχε ακόμη επιβεβαιώσει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συμμετάσχει επίσης στη συνάντηση στο Βελιγράδι.
Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας είναι τεταμένες επειδή ένα ρωσικό βομβαρδιστικό SU-24 καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, για δήθεν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.
Το απρόσκλητο αεροσκάφος φέρεται να προειδοποιήθηκε για την παραβίαση 10 φορές μέσα σε πέντε λεπτά, πριν καταρριφθεί, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό.
Το ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στη βόρεια Συρία και ο κυβερνήτης του πληρώματος, Oleg Peshkov, σκοτώθηκε από Τουρκομάνους , ενώ κατέβαινε με το  αλεξίπτωτο.
Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε στη Άγκυρα και υποσχέθηκε σοβαρές συνέπειες για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων.Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την καταστροφή του αεροπλάνου "μια μαχαιριά στην πλάτη από τους συνεργούς των τρομοκρατών."
Καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση,ο Τσαβουσόγκλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Λαβρόφ σε μια τηλεφωνική συνομιλία, λίγο πριν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ακυρώσει την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Νοεμβρίου.
Ο Πούτιν αρνήθηκε πρόσκληση του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan να συναντηθούν στη διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας νωρίτερα δήλωσε ότι η Τουρκία θα είχε "λάβει μια διαφορετική προσέγγιση, αν γνώριζε ότι το αεροσκάφος  ήταν ρωσικό."

"Η προειδοποίηση θα ήταν διαφορετική και η περίοδος προειδοποίησης θα είχε παραταθεί," είπε.   http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-and-russian-foreign-ministers-to-meet-in-belgrade.aspx?pageID=238&nID=91973&NewsCatID=352   ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ XOYΡΙΕΤ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου