Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ταραχές στα σύνορα Σκοπίων-Ελλάδος.

Η αστυνομία της πΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων σε αρκετές εκατοντάδες, κυρίως πακιστανούς μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν τώρα να εισέλθουν στα Σκόπια από την Ελλάδα, απαιτώντας πέρασμα προς τις πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.Φωτογραφία Tanjug, AP
Οι ταραχές ξέσπασαν όταν περίπου 200 άτομα που τους είχε απαγορευτεί η είσοδος στα Σκόπια, στη συνέχεια άρχισαν να περπατούν αρκετά χιλιόμετρα κατά μήκος του νεόκτιστου φράκτη στα σύνορα, ψάχνοντας για εναλλακτική διαδρομή.

Η αστυνομία της πΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει τους μετανάστες, και ένας αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα σαν προειδοποίηση, σύμφωνα με το Reuters.
Περίπου 1.500 Πακιστανοί, Μαροκινοί και Ιρανοί βρίσκονται επί εβδομάδες στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια,αφού οι Σκοπιανές αρχές έχουν περιορίσει το πέρασμα στη βόρεια Ευρώπη,και επιτρέπουν μόνο σε  Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς οι οποίοι θεωρούνται πρόσφυγες πολέμου.
Οι άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων αναφέρονται ως οικονομικούς μετανάστες και τους είπαν να γυρίσουν πίσω, αυτός ήταν ο λόγος για τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες.
Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης ,Ιωάννης Μουζάλας, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους μετανάστες που κρατούνται στα σύνορα να έρθουν στην Αθήνα και να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι γι 'αυτούς δεν υπάρχει κατάλυμα.
Ο Μουζάλας δήλωσε ότι η χώρα του είχε έρθει κάτω από "έντονη πίεση από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πιστεύουν λανθασμένα ότι η εισροή των προσφύγων θα ελέγχεται από την Ελλάδα», αναφέρει το AP.
Απαντώντας στην εφημερίδα «Financial Times» για την κατηγορία των απροσδιόριστων Ευρωπαίων αξιωματούχων,ο Μουζάλας είπε ότι κανένας υπάλληλος από το χώρο Σένγκεν δεν απευθύνεται, για την απειλή που διατρέχει την Ελλάδα,καλώντας την ιστορία μίγμα «πραγματικότητας και μύθου».
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η αρχή του διαδρόμου," και ότι "η πόρτα είναι η Τουρκία"."Ως εκ τούτου, εάν η εισροή (προσφύγων), δεν μπορεί να ελεγχθεί στην Τουρκία, από τις ακτές της Τουρκίας, είναι αδύνατο να ελεγχθεί η εισροή στην  Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ", πρόσθεσε ο Μουζάλας.
Μερικοί από τους μετανάστες στα ελληνο-Σκοπιανά σύνορα,οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, αλλά η πακιστανική κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για την υποδοχή τους, και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να τους φέρει πίσω στην πατρίδα τους.     http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:579458-Novi-neredi-na-grcko-makedonskoj-granici-bacen-suzavac   ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΚΗ NOVOSTI:C:Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου