Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Παλίρροια: Το εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης στο Ναύπλιο (βίντεο) .

 Παλίρροια

Τις τελευταίες ημέρες επανεμφανίστηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης που παρατηρείται στην περιοχή του Ναυπλίου και που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της στάθμης της θάλασσας. 
Η παλίρροια είναι το φαινόμενο κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε άνοδο ή πτώση της στάθμης της θάλασσας. Στην παλίρροια έχουμε, την πλημμυρίδα κα την άμπωτη.
Η πλημμυρίδα είναι αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε άνοδο της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατα τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού ανεβαίνει αρκετά και καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της στεριάς.
Η άμπωτη είναι επίσης ένα ακόμη αποτέλεσμα της παλίρροιας όπου έχουμε πτώση της στάθμης του νερού της θάλασσας. Κατα τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου η στάθμη του νερού πέφτει σημαντικά και έτσι η θάλασσα καλύπτει μικρότερο μέρος της στεριάς.
Ο λόγος που έχουμε παλίρροια είναι η συνεχόμενη μεταβολή των θέσεων του ήλιου και της σελήνης βάση ενός σημείου αναφοράς στην γή. Με απλά λόγια η παλίρροια δημιουργείται επειδή αλλάζουν συνεχώς θέσεις η σελήνη και ο ήλιος σε σχέση με ένα σημείο στην γή.
Ο ήλιος και η σελήνη μαγνητίζουν την θάλασσα περισσότερο λόγω της βαρύτητάς τους, όταν βρίσκονται κοντά της. Πιό συγκεκριμένα το μαγνητικό πεδίο πχ της σελήνης ”τραβάει” τη θάλασσα ανεπαίσθητα προς τη σελήνη και έτσι έχουμε την πλημμυρίδα.
Όταν όμως η σελήνη βρίσκεται μακριά απο το σημείο μας τότε δεν μαγνητίζει τόσο τη θάλασσα και έτσι έχουμε την άμπωτη.
Τέλος άν ο ήλιος και η σελήνη βρίσκονται στην άλλη μεριά της γής, τότε πάλι έχουμε πλημμυρίδα εξαιτίας της δύναμης της στρέψης της γής.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν συμβαίνει μόνο στις θάλασσες αλλά και σε ποταμούς, λίμνες κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου