Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Προετοιμασία της Ρωσίας για μόνιμο πόλεμο.

 ΑΠΟ NINA L. KHRUSHCHEVA.


Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Μεγάλη Αικατερίνη σχεδίασε μια περιοδεία στην Κριμαία, την οποία ο αγαπημένος της στην αυλή, κόμης Γκριγκόρι Ποτέμκιν, είχε κατακτήσει λίγα χρόνια νωρίτερα. Όμως, ενώ ο Ποτέμκιν είχε καταφέρει να αρπάξει την πλούσια γεωργικά χερσόνησο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν είχε καταφέρει να επιτύχει τον υποσχεμένο αποικισμό.


Για να σώσει το πρόσωπο, ο Ποτέμκιν διέταξε την κατασκευή μιας σειράς από ζωγραφισμένες προσόψεις από χαρτόνι δίπλα στο ποτάμι κατά μήκος του οποίου θα ταξίδευε η αυτοκράτειρα και έφερε χαρούμενους χωρικούς και κοπάδια υγιών ζώων για να ολοκληρώσει την ψευδαίσθηση. Δεν υπήρχε ευημερία, αλλά σίγουρα φαινόταν ότι υπήρχε.

Οι εκδόσεις των «χωριών Ποτέμκιν» αποτελούν βασικό στοιχείο της ρωσικής ιστορίας από τότε. Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εποχής, η εικόνα ότι ο κομμουνισμός βελτίωσε τη ζωή για κάθε συσκότιση συστημικής βίας και καταστολής. Και σήμερα, το Κρεμλίνο εργάζεται ακούραστα για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ρωσία είναι ένας φάρος σταθερότητας και δύναμης και ότι ένας ευγνώμων λαός είναι θερμά αφοσιωμένος στον ηγέτη του, Βλαντιμίρ Πούτιν. αλλά πίσω από την πρόσοψη, βρίσκει κανείς απογοήτευση, απόγνωση, φόβο και οργή.

Βλέπετε αυτήν την αλήθεια στις σύγχρονες ρωσικές ταινίες και την τηλεόραση, επειδή η λαϊκή κουλτούρα δυσκολεύεται να πει εντελώς ψέματα για την κατάσταση της πολιτικής. Στο ρωσικό αστυνομικό δράμα «The Boy's World: Blood on the Asphalt», η βίαιη και χαοτική πολιτική μεταφράζεται σε βίαιους και χαοτικούς δρόμους. Όταν οι ηγέτες επιμένουν ότι οι εχθροί κρύβονται παντού και ότι η καλύτερη άμυνα είναι να χτυπήσεις πρώτα, η παράνοια, η μισαλλοδοξία και η επιθετικότητα μεγαλώνουν.

Δεν πρέπει να εκπλήσσει, λοιπόν, ότι καθώς ο Πούτιν διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, τα παιδιά της Ρωσίας εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. έφηβοι κινηματογραφούν τους εαυτούς τους να επιτίθενται στους κατοίκους της περιοχής. και οι μεγάλοι μπαίνουν σε δημόσιους καυγάδες.

Η σημερινή Ρωσία δεν μοιάζει σε τίποτα με την ακρόπολη της σταθερότητας και της ικανοποίησης ούτε το προπύργιο της ευημερίας που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι είναι. Αν και το ρωσικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά περισσότερο από 3% το 2023, παρά τις δυτικές κυρώσεις, αυτό δεν αντικατοπτρίζει σχεδόν γνήσιο, πόσο μάλλον βιώσιμο, οικονομικό δυναμισμό.

Αντίθετα, αντανακλά το γεγονός ότι το κράτος έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Αλλά αυτοί οι πόροι έπρεπε να ανακατανεμηθούν από κάπου και μια σειρά από καταστροφές - συμπεριλαμβανομένων καταστροφών σε υποδομές, βλάβες στον ενεργειακό εφοδιασμό και πυρκαγιές σε εργοστάσια και αποθήκες - προσφέρουν ενδείξεις για το πού.

Επιπλέον, ο πόλεμος της Ουκρανίας προκάλεσε μαζική έξοδο Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων πολλών με πολύτιμες δεξιότητες, έτσι ώστε το 85% των επιχειρήσεων να αναφέρει τώρα έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ορισμένοι εκτιμούν ότι, έως το 2030, η Ρωσία θα έχει έλλειψη έως και 4 εκατομμυρίων ικανών εργαζομένων, κάτι που θα μείωνε περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ.

Όπως σε κάθε δικτατορία, όσο περισσότερα προβλήματα έχει το καθεστώς του Πούτιν, τόσο πιο δυνατή είναι η προπαγάνδα. Αυτό εξηγεί γιατί τον περασμένο Νοέμβριο —την Ημέρα Εθνικής Ενότητας— άνοιξε στη Μόσχα ένα τεράστιο «φόρουμ και έκθεση» που απλά ονομάζεται «Ρωσία». Η εξάμηνη εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, προορίζεται να είναι μια «μεγάλης κλίμακας προβολή της χώρας», με 131 εκθέσεις που παρουσιάζουν τα «κύρια επιτεύγματα» της Ρωσίας, από τις «ανακαλυπτικές ανακαλύψεις» έως τις ρωσικές «νίκες». στον τομέα «βιομηχανία, πολιτισμός και αθλητισμός».

Η Ρωσία που παρουσιάζει η έκθεση μπορεί να είναι τόσο ένδοξη όσο ισχυρίζεται ο Πούτιν, αλλά όπως τα χωριά του Ποτέμκιν, είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια να συσκοτιστεί μια σκοτεινή αλήθεια με ελκυστικά ψέματα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη λατρεία της προσωπικότητας του Πούτιν. Υπό αυτή την έννοια, η επιλογή του χώρου για την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη: Η Έκθεση Επιτευγμάτων της Εθνικής Οικονομίας (VDNKh) χτίστηκε στο απόγειο των εκκαθαρίσεων του Στάλιν.

Η εικόνα και το άβαταρ του Πούτιν προεδρεύουν της διαδικασίας, μιλώντας με εργάτες, συναντιέται με γιατρούς και προσεύχεται με κληρικούς σε γιγαντιαίες οθόνες που βρίσκονται στα περίπτερα του χώρου. Εν τω μεταξύ, το κατάστημα δώρων της έκθεσης πουλάει εμπορεύματα επιχρισμένα με αποσπάσματα από τον πρόεδρο. «Η ρωσική σημαία δεν μπορεί να ενοχλήσει κανέναν», δηλώνει ένα μπλουζάκι. «Είναι εξίσου τιμητικό να είμαστε φίλοι και εχθροί μας», προσθέτει ένα φούτερ.

Για τους Ρώσους που δεν μπορούν να φτάσουν στο κατάστημα δώρων VDNKh, παρόμοιες προσφορές εμφανίστηκαν σε γιγαντιαίες υπαίθριες οθόνες σε όλη τη χώρα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους. «Το χρυσό απόθεμα του έθνους είναι οι άνθρωποι του», υπενθύμισαν οι Ρώσοι καθώς περπατούσαν στο δρόμο. «Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα όταν ο δρόμος μας φωτίζεται με αγάπη για την πατρίδα».

Αυτή είναι η γλώσσα που μάθαινε στο Σοβιετικό Δικτάτορας 101. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις αφίσες του Στάλιν με ένα κρεμ μπουφάν στρατιωτικού τύπου που μοιράζει παγωτό σε χαρούμενα παιδιά, ξεπροβάλλει πάνω από καλλιεργημένα χωράφια και πλήθη αγροτών ή απλώς κοιτάζει περήφανα στην απόσταση . Οι εικόνες του ήταν πανταχού παρούσες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, σοβατισμένες στα πλαϊνά κτιρίων, φερμένες ως πανό στις παρελάσεις, ακόμη και υφασμένες σε χαλιά. Άλλοι, από τον Λένιν μέχρι τον Μπρέζνιεφ, δημιούργησαν επίσης αφίσες που διαφημίζουν τις ταυτόχρονα μεγαλειώδεις και ήπιες δηλώσεις τους.

Ο στόχος της τρέχουσας προπαγάνδας του Κρεμλίνου δεν είναι να πείσει τους ανθρώπους ότι η ζωή στη Ρωσία είναι ασφαλής και ευημερούσα. Μπορεί να ξεκίνησε έτσι, αλλά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αργεί, ο Πούτιν έπρεπε να προσαρμοστεί. Τώρα, απηχώντας την αφήγηση του Στάλιν ότι η πρόοδος προς τον σοσιαλισμό φέρνει περισσότερες προκλήσεις, απαιτώντας την εντατικοποίηση της ταξικής πάλης, ο Πούτιν χρησιμοποιεί την προπαγάνδα για να προετοιμάσει τους Ρώσους για περισσότερο πόλεμο.

Η προσπάθεια είναι σχεδόν συγκαλυμμένη. Στις 14 Ιανουαρίου, ένα περίπτερο του Υπουργείου Άμυνας με τίτλο «Στρατός για παιδιά. Πόλη των επαγγελμάτων. Future of the country» εγκαινιάστηκε στην έκθεση VDNKh. Την ίδια μέρα, μια άλλη έκθεση της Μόσχας - «Η Δίκη. Franz Kafka and 20th-Century Art», που πραγματοποιήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο (γνωστό και ως Κέντρο Ανοχής) — έκλεισε.

Αυτό που χρειάζεται η Ρωσία σήμερα είναι ακριβώς τα μηνύματα που έδωσε η έκθεση του Κάφκα: Το σοβιετικό σύστημα ήταν παράλογο, αλλά ικανό για ανελέητη αποτελεσματικότητα στη συντριβή αθώων ατόμων. Αντίθετα, τα μηνύματα που λαμβάνουν τώρα οι Ρώσοι γίνονται όλο και πιο στρατιωτικοποιημένα και λιγότερο ανεκτικά μέρα με τη μέρα - μια πρόσοψη πίσω από την οποία κρύβονται ψευδείς εκλογές, μια αποδυναμωμένη οικονομία και πολλαπλασιαζόμενη βία. Ο Ποτέμκιν θα ήταν περήφανος.

Η Nina L. Khrushcheva, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο The New School, είναι συν-συγγραφέας (με τον Jeffrey Tayler) του "In Putin's Footsteps: Searching for the Soul of an Empire Across Russia's Eleven Time Zones" (St. Martin's Press, 2019 ). © Project Syndicate, 2024
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ JAPAN TIMES : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου