Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Αποδείξεις με «τσιπάκι» από τον Νοέμβριο!

 Υποχρεωτικά QR code θα φέρουν οι αποδείξεις από όλους τους υπόχρεους επαγγελματίες, οι οποίες θα εκδίδονται από την 1η Νοεμβρίου 2023 και μετά, ενώ προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με χθεσινή του απόφαση υποχρεώνει άπαντες να εκδίδουν αποδείξεις που θα εκτυπώνουν πάνω και κωδικό, ώστε να ελέγχεται άμεσα η γνησιότητά τους, είτε από εφοριακούς υπαλλήλους είτε από τους πελάτες.

Ήδη έχουν υποχρεωθεί αρκετοί κλάδοι επαγγελματιών στην έκδοση αποδείξεων με QR code, αλλά από την 1η/11/2023 επεκτείνεται σε όλους ανεξάρτητα από τον τύπο αποδείξεων που εκδίδουν στις συναλλαγές τους.

Με το σκανάρισμα του κωδικού διαπιστώνεται αμέσως εάν η απόδειξη είναι νόμιμη. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να τη σκανάρουν με την εφαρμογή appodixi, η οποία θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά.

Μέσω αυτής οι χρήστες των κινητών διαπιστώνουν εάν η απόδειξη που έλαβαν από κατάστημα ή επαγγελματία είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη.

Εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν είναι κανονική η απόδειξη, έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν OnLine στην Εφορία την επιχείρηση που φοροδιαφεύγει, ενώ θα λαμβάνουν και αμοιβή, ανάλογη με το ύψος της συναλλαγής και μέχρι 2.000 ευρώ.

Η καταβολή της αμοιβής θα προβλέπεται σε διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ισχύσει επίσης από την 1η Νοεμβρίου.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν το ποσό της αμοιβής θα καταβάλλεται άμεσα στον λογαριασμό του «καταδότη» ή θα του επιστρέφεται ως φόρος εισοδήματος.

Εφόσον ο πελάτης διαπιστώσει ότι η απόδειξη είναι παράνομη καλείται να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Να φωτογραφίσει την απόδειξη.
  2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.

Τα πρόστιμα

Τσουχτερά είναι τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τους επιχειρηματίες που διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τις ταμειακές μηχανές ή χρησιμοποιούν αδήλωτους μηχανισμούς και δεν εκδίδουν αποδείξεις με QR code. Εδιικότερα:

  • Για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, (δηλαδή δεν είναι δηλωμένη ή περιέχει παράνομο λογισμικό κλ.π), επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου με ελάχιστα ποσά 10.000 ή 30.000 ευρώ, για κάθε έτος. Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται, εφόσον δεν επηρεάζονται η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου των στοιχείων.
  • Για τις παραβάσεις που αφορούν στη μη διαφύλαξη φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) και φορολογικών μνημών και αρχείων που δημιουργούν οι ταμειακές μηχανές, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπιστώνεται, ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν διαφύλαξε ή δεν προσκόμισε ύστερα από πρόσκληση φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.) και φορολογικές μνήμες και αρχεία που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ., επιβάλλεται το πρόστιμο του 15% επί του ετήσιου τζίρου, ανά ελεγχόμενο έτος με ελάχιστα ποσά τις 10.000 και 30.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων, με ανώτατο όριο το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών ήτοι 30.000 και 90.000 ευρώ.
  • Τα πρόστιμα τα αποφεύγουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι πριν την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου έχουν δηλώσει απώλεια Φ.Η.Μ.
  • Επίσης, στην περίπτωση που ο υπόχρεος προσέλθει αυτοβούλως στην αρμόδια φορολογική αρχή και υποβάλει δήλωση απώλειας Φ.Η.Μ., πριν την έκδοση της σχετικής εντολής ελέγχου κατά τη διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου, δεν επιβάλλεται το ελάχιστο πρόστιμο  των 10.000 ή 30.000 ευρώ, αλλά επιβάλλεται μικρότερο πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ ανεξαρτήτως του πλήθους Φ.Η.Μ. που αναφέρονται στη σχετική δήλωση απώλειας.
  • sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου