Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Ο Μπολσονάρου της Βραζιλίας καλεί τους διαδηλωτές να άρουν τα οδοφράγματα./Αυτοκίνητο περνά μέσα από διαδηλωτές υπέρ του Μπολσονάρο, κλείνοντας το δρόμο.(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ).

 Σάο Πάολο, Βραζιλία - Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου ζήτησε για πρώτη φορά την Τετάρτη από τους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει τους δρόμους σε όλη τη χώρα να άρουν τα μπλόκα, καθώς οι διαδηλώσεις περιορίζουν το δικαίωμα των πολιτών να έρχονται και να φεύγουν και επιφέρουν απώλειες στην οικονομία.


Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την Κυριακή μετά την οριακή ήττα του Μπολσονάρου από τον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι κατανοεί την απογοήτευση του κόσμου για το αποτέλεσμα των εκλογών.

'Ξέρω ότι είστε αναστατωμένοι ... Κι εγώ το ίδιο. Αλλά πρέπει να κρατήσουμε το κεφάλι μας ίσιο', είπε σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter. 'Θα κάνω μια έκκληση προς εσάς: καθαρίστε τους αυτοκινητόδρομους'.

Ο πρόεδρος είπε ότι ο αποκλεισμός των δρόμων καθιστά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες παράνομες. Ενθάρρυνε τον κόσμο να επιλέξει άλλους τρόπους για να διαδηλώσει.


People attend a protest about Brazil's President Jair Bolsonaro's defeat in the presidential runoff election, in Anapolis, Goias state, Brazil, Nov. 2, 2022. Their signs read: 'Federal intervention.' 

Άνθρωποι συμμετέχουν σε διαμαρτυρία για την ήττα του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro στις προεδρικές εκλογές, στην Ανάπολις της πολιτείας Goias, Βραζιλία, 2 Νοεμβρίου 2022. Οι πινακίδες τους γράφουν: "Ομοσπονδιακή παρέμβαση".


Ο Μπολσονάρου πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) είχε κινητοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάλυση των διαδηλωτών και στον καθαρισμό των δρόμων. Είπε όμως ότι ήταν καταβεβλημένοι επειδή οι διαμαρτυρίες λάμβαναν χώρα σε πολλές τοποθεσίες. 'Οι δυσκολίες είναι τεράστιες'.

Οι αρχές της Βραζιλίας δήλωσαν ότι σημειώνουν πρόοδο στις προσπάθειές τους να απομακρύνουν τα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα οι φορτηγατζήδες.

Η PRF δήλωσε ότι οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει μερικώς ή πλήρως αυτοκινητόδρομους σε 126 τοποθεσίες από το βράδυ της Τετάρτης, από περίπου 190 που ήταν το προηγούμενο βράδυ.

Αν και οι διαμαρτυρίες είναι μικρότερες από τις προηγούμενες ημέρες, είναι πιθανό να εξακολουθούν να διαταράσσουν τη διανομή καυσίμων, τη βιομηχανική δραστηριότητα, τις παραδόσεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και τις μεταφορές σιτηρών στα λιμάνια.

FILE - Brazilian President Jair Bolsonaro speaks at the Alvorada Palace in Brasilia, Brazil, Nov. 1, 2022. In a video posted on social media, Bolsonaro said he understood people's frustration at the result of the election. 'I know you are upset ... Me, too. But we have to keep our heads straight...clear the highways.' 

ΑΡΧΕΙΟ - Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro μιλάει στο παλάτι Alvorada στην Μπραζίλια της Βραζιλίας, 1 Νοεμβρίου 2022. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι κατανοεί την απογοήτευση του κόσμου για το αποτέλεσμα των εκλογών. 'Ξέρω ότι είστε αναστατωμένοι ... Κι εγώ το ίδιο. Αλλά πρέπει να κρατήσουμε το κεφάλι μας ίσιο... να καθαρίσουμε τους αυτοκινητόδρομους'.

Η Anvisa, ο εθνικός οργανισμός υγείας, προειδοποίησε ότι οι αποκλεισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις ιατρικών προμηθειών.

Η ANP, η ρυθμιστική αρχή πετρελαίου, άλλαξε τους κανόνες που αφορούν τις ελάχιστες απαιτήσεις αποθήκευσης καυσίμων στους χώρους διανομής και χαλάρωσε τις απαιτήσεις εμφιάλωσης μαγειρικού αερίου σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πιθανές ελλείψεις ενέργειας.

Η Abear, ένας εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί τις βραζιλιάνικες αεροπορικές εταιρείες, προειδοποίησε ότι οι προμήθειες καυσίμων αεροσκαφών ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο.Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 732 οδοφράγματα είχαν απομακρυνθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αν και οι δρόμοι παρέμειναν αποκλεισμένοι ή μερικώς αποκλεισμένοι σε 14 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας, κυρίως σε αγροτικές πολιτείες όπως η Σάντα Καταρίνα και το Μάτο Γκρόσο, όπου ο Μπολσονάρου έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις προέκυψαν από "αγανάκτηση και αίσθημα αδικίας" για την ψηφοφορία. Όμως είχε σταματήσει να ζητά ρητά από τους υποστηρικτές του να κατεβάσουν τα μπλόκα.

Οι φορτηγατζήδες, μια βασική εκλογική ομάδα του Μπολσονάρου που επωφελήθηκε από τις πολιτικές του για τη μείωση των τιμών των καυσίμων, έχουν διαταράξει την οικονομία της Βραζιλίας κλείνοντας αυτοκινητοδρόμους τα τελευταία χρόνια.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έχουν ζητήσει στρατιωτική επέμβαση για να κρατήσουν τον Μπολσονάρου στην εξουσία.

brazilnews.net

Αυτοκίνητο περνά μέσα από διαδηλωτές υπέρ του Μπολσονάρο, κλείνοντας το δρόμο.

Οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι με την ήττα του Βραζιλιάνου προέδρου στις εκλογές διακόπτουν την κυκλοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.Ένας άνδρας συνελήφθη στη Βραζιλία αφού οδήγησε το αυτοκίνητό του μέσα σε πλήθος υποστηρικτών του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, τραυματίζοντας εννέα άτομα.


Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τρίτης στον αυτοκινητόδρομο της Ουάσιγκτον Λούις, σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Μια ομάδα ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για την εκλογική ήττα του νυν προέδρου διαδήλωσαν στη μέση του δρόμου.

Ο οδηγός, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε από την κρατική στρατιωτική αστυνομία ως 28χρονος, ζήτησε από το πλήθος να τον αφήσει να περάσει από το μπλόκο, αλλά αρνήθηκε. Στη συνέχεια απογειώθηκε και οδήγησε μέσα στο πλήθος, κουβαλώντας έναν αριθμό διαδηλωτών στην κουκούλα, δείχνουν πλάνα από το περιστατικό.

Το όχημα σταμάτησε λίγο αργότερα και οι αστυνομικοί έπρεπε να προστατεύσουν τον οδηγό από εξαγριωμένους διαδηλωτές που προσπάθησαν να αντεπιτεθούν. Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη η 74χρονη μητέρα του που επέβαινε επίσης στο αυτοκίνητο.

Ο ύποπτος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τραυμάτισε εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα 12χρονο κορίτσι και δύο αστυνομικούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η στρατιωτική αστυνομία. Το περιστατικό σημειώθηκε στον δήμο Mirassol στην πολιτεία του Σάο Πάολο, περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας.

Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Βραζιλία αφού ο Μπολσονάρο υπέστη οριακή ήττα από τον πρώην πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα την Κυριακή. Πριν από τις εκλογές, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να χάσει μόνο εάν υπήρχε νοθεία και ποτέ δεν παραδέχτηκε επίσημα την ήττα. Οι διαδηλωτές απαιτούν στρατιωτική ανάληψη της κυβέρνησης και έρευνα για το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας.

Την Τετάρτη, ο Μπολσονάρο ζήτησε από τους υποστηρικτές του να μην μπλοκάρουν τους ομοσπονδιακούς αυτοκινητόδρομους, δηλώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, απλώς υπονομεύουν τη νομιμότητα του κινήματός τους. Τους προέτρεψε να συγκεντρωθούν σε πλατείες και άλλους κατάλληλους χώρους για συγκεντρώσεις.

brazilnews.net

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου