Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Ένας "παράξενος" σεισμός 6,0 Ρίχτερ καταγράφηκε σχεδόν 800 μίλια από τις ακτές της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ένας σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών καταγράφηκε σχεδόν 800 μίλια μακριά από τις ακτές της Νότιας Καλιφόρνιας το βράδυ της Τρίτης, ένα "παράξενο" γεγονός που δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο, αλλά προκάλεσε την περιέργεια των επιστημόνων λόγω της θέσης του.
"Είναι ένα αξιοπρεπές μέγεθος, αλλά αυτή είναι μια τοποθεσία που δεν είναι συνηθισμένη", δήλωσε η Σούζαν Χοφ, σεισμολόγος του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ στην Πασαντίνα. "Παρακολουθώ σεισμούς εδώ και 40 χρόνια και δεν θυμάμαι κάτι τόσο μεγάλο σε αυτή τη θέση". Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου στην ίδια ευθεία με το Σαν Ντιέγκο.

Από το 1900, έχουν καταγραφεί μόνο άλλοι 10 σεισμοί στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας - και από τους σεισμούς σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μιλίων από την ακτή, όλοι ήταν κάτω από 5,0 βαθμούς, σύμφωνα με το USGS.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10 μ.μ. και μέχρι το πρωί της Τετάρτης δεν είχαν καταγραφεί μετασεισμοί, δήλωσε ο Hough. Είπε ότι λόγω της θέσης της, η σεισμική δραστηριότητα είναι απίθανο να προκάλεσε ζημιές ή να είχε άλλες επιπτώσεις, αν και είπε ότι τα κοντινά σκάφη θα μπορούσαν να αισθανθούν την κίνηση.

Η θέση του σεισμού θεωρείται περίεργη επειδή δεν έπεσε κοντά ή κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, αλλά στη μέση μιας μεγάλης πλάκας - ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως "σεισμός εντός της πλάκας", δήλωσε ο Hough. Η συντριπτική πλειονότητα των σεισμών συμβαίνει κατά μήκος των ορίων των πλακών, όπως κατά μήκος του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, αν και ενίοτε συμβαίνουν και ενδοπλαστικοί σεισμοί.

"Είναι ένας περίεργος σεισμός", δήλωσε ο Hough. "Πραγματικά δεν υπάρχει μια συνολική εξήγηση για τους σεισμούς εντός της πλάκας, εκτός από το ότι συμβαίνουν".

Χαρακτήρισε τις πλάκες της γης "αρκετά σταθερές", καθώς δεν έχουν μεγάλα ρήγματα που μετατοπίζονται ή κινούνται, αλλά είπε ότι μπορεί να εμφανιστεί πίεση στο μέσο της πλάκας, όπως η ψύξη του ωκεάνιου φλοιού καθώς γερνάει.

"Υπάρχουν πιέσεις στο φλοιό για διάφορους λόγους, οπότε μπορεί να έχουμε αυτά τα περίεργα γεγονότα που εμφανίζονται", δήλωσε ο Hough. "Δεν είναι πρωτοφανές να έχουμε έναν ωκεάνιο σεισμό εντός της πλάκας σε μια περίεργη τοποθεσία".

Αν και ορισμένοι υπεράκτιοι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία, ανάλογα με την εγγύτητά τους σε κοινότητες ή την ικανότητά τους να σχηματίσουν τσουνάμι, ο Hough δήλωσε ότι αυτός ο σεισμός ήταν πολύ μακριά και δεν μετακίνησε τον πυθμένα με τέτοιο τρόπο.

"Το να είναι ένας σημαντικός υποθαλάσσιος σεισμός δεν αρκεί για να δημιουργήσει τσουνάμι", σύμφωνα με ένα tweet από τον λογαριασμό USGS Earthquakes το πρωί της Τετάρτης. "Ο σεισμός πρέπει επίσης να μετακινήσει τον πυθμένα της θάλασσας κάθετα, κάτι που δεν έκανε αυτός ο σεισμός".

Η Hough δήλωσε ότι μια χούφτα ανθρώπων στην Καλιφόρνια ανέφεραν στο USGS ότι αισθάνθηκαν "ασθενή ταραχή" γύρω από την ώρα του σεισμού, αλλά είπε ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί αν αυτό ήταν άμεσο αποτέλεσμα του ωκεάνιου σεισμού. Είπε ότι αναμένει ότι αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να πυροδοτήσει περισσότερες έρευνες σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα εντός της πλάκας και τυχόν παρατεταμένες επιπτώσεις, αλλά κατά τα άλλα τον χαρακτήρισε "όχι τόσο μεγάλο θέμα".

"Η προσδοκία είναι ότι πρόκειται απλώς για ένα περίεργο, κατά κάποιο τρόπο μαύρο κύκνειο γεγονός που συμβαίνει στη μέση του Ειρηνικού", δήλωσε η Hough. "Αλλά ο κόσμος θα το παρακολουθεί".

Είπε ότι το 2018 η ωκεάνια σεισμική δραστηριότητα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της ανατολικής Αφρικής οδήγησε τους επιστήμονες στην εύρεση ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, αλλά η Hough είπε ότι αυτό έγινε αφού εντοπίστηκαν επαναλαμβανόμενοι σεισμοί και κινήσεις, για τις οποίες δεν έχει δει κανένα σημάδι σε αυτή την περίπτωση.

Είπε όμως ότι υπογραμμίζει το πόσο δύσκολο παραμένει να προβλεφθεί ή να εξηγηθεί κάποια σεισμική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι ένας σεισμός 6,0 Ρίχτερ κοντά στο Σικάγο ή στην ανατολική ακτή θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματικές ζημιές.

"Αυτοί οι περίεργοι, ενδοπλακιδικοί σεισμοί μπορούν να εμφανιστούν εκεί που δεν τους έχουμε δει στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής", δήλωσε ο Hough. "Ένα απίθανο μέρος δεν αποτελεί πρόβλημα αν βρίσκεται στη μέση του βόρειου Ειρηνικού ή αρκετά μακριά από την ακτή - ένας απίθανος σεισμός κοντά στους ανθρώπους αποτελεί πρόβλημα".

Grace Tooheylatimes.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ LOS ANGELES TIMES : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου