Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

Πώς θα γίνει η Θεσσαλονίκη αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας λόγω κλιματικής κρίσης – Σοκαριστικές εικόνες (video)./Πάτρα: Αντεμβολιαστές υγειονομικοί έκαναν αυτοκινούμενη πορεία στο κέντρο./Ξανά υπό κατάληψη το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας./Σεισμός 6,3 Ρίχτερ - Λέκκας: Προβληματισμός για τη μετασεισμική ακολουθία./Στο Εφετείο Λαμίας η υπόθεση του κρεοπώλη που σκότωσε τη 13χρονη Γιαννούλα./Καλαμάτα: Νεκρός εντοπίστηκε ο διευθυντής της κλινικής Covid-19 Νίκος Γραμματικόπουλος.

 Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η άνοδος της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και εκατομμύρια άνθρωποι – κυρίως σε παράκτιες πόλεις κινδυνεύουν με κατακλυσμό.Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται  γρήγορα με αποτέλεσμα ιστορική ξηρασία, θανατηφόρες πλημμύρες και ασυνήθιστα γεγονότα τήξης στην Αρκτική. Προκαλεί επίσης σταθερή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα συνεχιστεί για δεκαετίες.

Μια νέα μελέτη από την Climate Central, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα, δείχνει ότι περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις – μεταξύ των οποίων και ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη – θα πρέπει να εφαρμόσουν «πρωτοφανή» μέτρα προσαρμογής για να αποτρέψουν την άνοδο της στάθμης του νερού να τις καταπιεί.

Η ανάλυση, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton και του Potsdam Institute for Climate Impact Research στη Γερμανία, κατέληξε σε εντυπωσιακές οπτικές αντιθέσεις μεταξύ του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και του υποβρύχιου μέλλοντός μας, εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας δεν πρέπει να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν τον Αύγουστο πως ο κόσμος είναι ήδη περίπου 1,2 βαθμούς θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να παραμείνει κάτω από 1,5 βαθμούς λένε – ένα κρίσιμο όριο για την αποφυγή των πιο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Αλλά ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρχίζουν να μειώνονται σήμερα και φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050, η παγκόσμια θερμοκρασία θα εξακολουθεί να κορυφώνεται πάνω από το όριο των 1,5 βαθμών, προτού πέσει.

Σε λιγότερα αισιόδοξα σενάρια, όπου οι εκπομπές συνεχίζουν να ανεβαίνουν μετά το 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να φτάσει τους 3 βαθμούς ήδη από τη δεκαετία του 2060 ή το 2070 και η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να αυξάνεται για δεκαετίες προτού φτάσει στα επίπεδα αιχμής.

«Οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Εάν η θερμοκρασία ανέβει κατά 3 βαθμούς, 600 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε κατακλυσμό
Οι ερευνητές του Climate Central χρησιμοποίησαν δεδομένα της παγκόσμιας ανύψωσης της θάλασσας και πληθυσμού για να αναλύσουν μέρη του κόσμου που θα είναι πιο ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα οποία τείνουν να βρίσκονται στην περιοχή  της Ασίας και του Ειρηνικού.

Τα μικρά νησιωτικά έθνη κινδυνεύουν από «σχεδόν ολική απώλεια» γης, αναφέρει η έκθεση, και 8 από τις 10 κορυφαίες περιοχές που εκτίθενται σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία, με περίπου 600 εκατομμύρια κατοίκους, να εκτίθενται σε κατακλυσμό υπό το σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Climate Central, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία βρίσκονται στις πέντε πρώτες χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μακροπρόθεσμη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται επίσης για χώρες που έχουν προσθέσει επιπλέον καύση άνθρακα τα τελευταία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι σχεδόν το 605 του υπολειπόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη και το 90% των αποθεμάτων άνθρακα πρέπει να  παραμείνει στο έδαφος έως το 2050 για να υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο, ανέφερε η μελέτη, πρέπει να φτάσουν στην αιχμή της παραγωγής ορυκτών καυσίμων τώρα ή μέσα στην επόμενη δεκαετία για να αποφύγουν το κρίσιμο αυτό όριο του κλίματος.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, η Κίνα δεσμεύτηκε για το κλίμα ως μία από τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο: η χώρα δεν θα κατασκευάσει πλέον κανένα νέο έργο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας μια στροφή στην πολιτική γύρω από την εκτεταμένη ζώνη της και Πρωτοβουλία οδικών υποδομών, η οποία είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τις πρωτοβουλίες άνθρακα.

Εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου, η Climate Central αναφέρει ότι περίπου 43 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα θα ζουν σε στεριά που προβλέπεται να είναι κάτω από τα όρια της παλίρροιας έως το 2100, με 200 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να πνιγούν από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Σοκάρουν οι εικόνες από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη
Όσο για την Ελλάδα, όπως μπορεί να δει κανείς στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Climate Central, δείχνει την περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Πειραιά καθώς και την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, να έχουν πλημμυρίσει από νερό.

thestival.gr

Πάτρα: Αντεμβολιαστές υγειονομικοί έκαναν αυτοκινούμενη πορεία στο κέντρο.

Το πρωί της Τετάρτης.Πορεία με τα οχήματά τους προς την 6η ΥΠΕ πραγματοποίησαν το πρωί με αφετηρία το προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας υγειονομικοί που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Με αυτοκίνητα και μαύρες σημαίες έκαναν πορεία στο κέντρο της Πάτρας.

thebest.gr


Καστράκι Καλαμπάκας: Βρέθηκε απαγχονισμένος ηλικιωμένος.

Απαγχονισμένος βρέθηκα σήμερα το απόγευμα ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Δ.Ζ. 93χρονος κάτοικος του χωριού βρέθηκε απαγχονισμένος και αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία για τις περαιτέρω ενέργειες.


kalabakacity.gr

Ξανά υπό κατάληψη το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας.

Ξανά υπό κατάληψη το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας

«Λουκέτο» συνολικά σε τέσσερα σχολεία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο χορό των καταλήψεων μπήκε και πάλι από σήμερα το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας, μετά από ένα σύντομο διάστημα παύσης της μαθητικής κινητοποίησης που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας «λουκέτο» έχει μπει σε τέσσερα σχολεία, καθώς πέρα από το 4ο ΓΕΛ, η κατάληψη συνεχίζεται στο 1ο ΕΠΑΛ και 5ο ΓΕΛ, καθώς και στο Γυμνάσιο Αργυράδων, όπου λειτουργούν Λυκειακές Τάξεις.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τον αριθμό ατόμων στις τάξεις εν μέσω πανδημίας και την μη τήρηση των αποστάσεων.

Επιπλέον θέτουν ζητήματα εισαγωγής στα ΑΕΙ, όπως είναι η κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ενώ ζητούν την μείωση της ύλης . Παράλληλα θέτουν και ζητήματα κτιριακά και σχολικής στέγης.

Τα μαθήματα, για όσο διαρκούν οι καταλήψεις, πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

enimerosi.com

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ - Λέκκας: Προβληματισμός για τη μετασεισμική ακολουθία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα υπάρχει προβληματισμός που δεν υπάρχουν μετασεισμοί.
 Για την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου μίλησε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Όπως τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» έχει ομαλοποιηθεί η ζωή στην Κρήτη μετά τις πρώτες ώρες ανησυχίας.

Σε ότι αφορά στην μετασεισμική ακολουθία όπως τόνισε ο κ. Λέκκας «μας προβληματίζει και αυτές είναι οι συγκλίνουσες απόψεις όλων των συναδέλφων με τους οποίους έχω συζητήσει, μας προβληματίζει λιγάκι αλλά δεν είναι και απαραίτητο να έχουμε και έναν μεγάλο μετασεισμό. Δεν ξέρουμε την σεισμική ιστορία της περιοχής. Θα πρέπει να θυμίσω αντίστοιχα με έναν σεισμό στη Σάμο πέρυσι της τάξεως των 7 βαθμών δεν είχαμε ποτέ έναν μεγάλο μετασεισμό, συνεπώς καλό είναι να υπάρχει κάποιος μετασεισμός αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει».

Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση του νέου σεισμού με αυτόν που είχε σημειωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι.

Ο κ. Λέκκας θα συμμετάσχει σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 14:00 το μεσημέρι στη Σητεία.

neakriti.gr

Στο Εφετείο Λαμίας η υπόθεση του κρεοπώλη που σκότωσε τη 13χρονη Γιαννούλα.

Στο Εφετείο Λαμίας η υπόθεση του κρεοπώλη που σκότωσε τη 13χρονη Γιαννούλα

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 17 ετών και 4 μηνών…

Στο εδώλιο του Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας κάθεται ο 41χρονος - σήμερα - κρεοπώλης από την Άμφισσα, που τον Ιούνιο του 2018 αφαίρεσε τη ζωή ενός 13χρονου κοριτσιού από τον καταυλισμό των Ρομά της περιοχής.

Το κακό είχε γίνει μετά από καυγά του κρεοπώλη με Ρομά και τότε, σύμφωνα με την ομολογία του, είχε σηκώσει το όπλο και είχε πυροβολήσει στο έδαφος δύο φορές για εκφοβισμό, υποστηρίζοντας ότι από εξοστρακισμό τα σκάγια σκότωσαν την 13χρονη Γιαννούλα και τραυμάτισαν στο πόδι έναν 35χρονο.

Θυμίζουμε ότι το έγκλημα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην ήσυχη πόλη της Άμφισσας, με Ρομά να σπάνε τα μαγαζιά του κρεοπώλη και να καίνε τα οχήματά του, καθώς και να προβαίνουν σε απειλές για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του.

Αν και το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 4 Ιουνίου, ο δράστης είχε παραδοθεί στις αρχές μία εβδομάδα αργότερα, παρουσία του δικηγόρου του, καθώς φοβόταν για τη ζωή του.

Νωρίτερα μάλιστα είχε συλληφθεί για απλή συνέργεια 40χρονος αλλοδαπός υπάλληλος του, παρουσία του οποίου είχε γίνει το φονικό.

Πρωτόδικα στο ΜΟΔ Καρπενησίου ο 41χρονος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 17 ετών και 4 μηνών. Στο Εφετείο Λαμίας εκδικάζεται η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό με συνηγόρους υπεράσπισης τον Κώστα Μπαρούτα από τη Λαμία και το Στάθη Δελμούζο από την Άμφισσα. Συνήγορος της οικογένειας της αδικοχαμένης Γιαννούλας είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

lamiareport.gr

Καλαμάτα: Νεκρός εντοπίστηκε ο διευθυντής της κλινικής Covid-19 Νίκος Γραμματικόπουλος.

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Καλαμάτας με το άκουσμα της είδησης του θανάτου του διευθυντή της κλινικής Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας, πνευμονολόγου Νίκου Γραμματικόπουλου.


Σύμφωνα με τις πρωτες πληροφορίες, ο 54χρονος γιατρός χθες το απόγευμα είχε πάει για κυνήγι στην περιοχή της Καζάρμας.

Η οικογένειά του ανησύχησε αφού καθυστερούσε να επιστρέψει και ειδοποίησε την Αστυνομία, που ξεκίνησε έρευνες και εντόπισε το όχημά του και στη συνέχεια τον 54χρονο.
Να σημειωθεί ότι από την αστυνομία έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια.

tharrosnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου