Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021

Υπό τουρκική ομηρία η περιοχή εργασίας του Nautical Geo (ΒΙΝΤΕΟ)./Σε ποια φάση βρίσκονται τα φάρμακα για την covid-Τι θα έρθει πρώτα στην Κύπρο.

 Πολεμικό σκηνικό στήνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα με στόχο αφενός, να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλλει - με το έτσι θέλω -τους δικούς της χάρτες για αναβίωση της γαλάζιας πατρίδας.

 Αρμόδιες πηγές αποκαλύπτουν στο ΣΙΓΜΑ πως στην περιοχή βρίσκονταν τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει.
   
 
Το Nautical Geo βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας.
 
Την ίδια ώρα, στην περιοχή που μέχρι πρότινος εκτελούσε μελέτες για τον EASTMED,  βρίσκονται τις τελευταίες ώρες δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα. Πρόκειται για κανονική πειρατεία, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.
 
Λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ,  διεξάγεται από χθες η άσκηση "Ευνομία" με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.
Μάλιστα η πληροφόρηση καταδεικνύει ότι ως απάντηση χθες, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής navtex.
 
Το χρονικό της παρενόχλησης του σκάφους Nautical Geo
 
Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.
 
Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Ορουτς Ρέις, μαζί με τουρκικά πολεμικά.
 
Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.
 
Συνεπώς, από τις δύο του μήνα μέχρι την επομένη ημέρα, την Κυριακή, το Όρουτς Ρέις έκοβε βόλτες ανενόχλητο.
 
Η τελευταία πληροφόρηση, καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.
 
Η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας 
 
Η ΚΔ παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει  και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.
 
Η έκρυθμη αυτή κατάσταση επισκιάζει και τις διερευνητικές επαφές που άρχισαν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, με τις προσδοκίες να είναι πολύ χαμηλές.
 
Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκαν οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επέμεινε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
 
Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε έξι μήνες στην Αθήνα.
 
Δείτε το ρεπορτάζ: 
 
 

Σε ποια φάση βρίσκονται τα φάρμακα για την covid-Τι θα έρθει πρώτα στην Κύπρο.

«Ένα φάρμακο χορηγούμενο από το στόμα θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πανδημίας, τουλάχιστον για αυτούς που περνούν τη νόσο covid με ήπια συμπτώματα», ανέφερε πριν από λίγες ημέρες η ομάδα μελετών Evaluate, με τα νέα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι κλινικές μελέτες των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, να αναπτερώνουν τις ελπίδες, ότι σύντομα θα προστεθούν κι άλλα όπλα στην φαρέτρα, πέραν των εμβολίων. 


Αν και ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια, πότε αυτά τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά, οι ελπίδες ότι αυτό θα γίνει σύντομα είναι μεγάλες. Γι’ αυτό που σίγουρα πάντως θα υπάρξουν σύντομα αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, κάτι που θα δρομολογήσει εξελίξεις και στην Κύπρο είναι η έγκριση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Όταν εγκριθούν από τον ΕΜΑ, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για τη χορήγησή τους στην Κύπρο.

Σε αυτό το στάδιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), αξιολογεί τα μονοκλωνικά αντισώματα τεσσάρων μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών (Roche-Regeneron, Eli Lilly, GlaxoSmithKline και Celltrion).

«Προγραμματίζονται αξιολογήσεις και μετέπειτα αδειοδοτήσεις, προς το παρόν των τεσσάρων μονοκλωνικών αντισωμάτων και επιπλέον προγραμματίζονται αξιολογήσεις τριών ανοσοτροποποιητών», ανέφερε στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

«Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας»

Όπως τόνισε, αυτά τα φάρμακα είναι για τους νοσούντες με κορωνοϊό και δεν αποτελούν «κάτι που θα προλάβει τη μόλυνση από covid». Ο ΕΜΑ, σημείωσε, «συνεχίζει να επισημαίνει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, αλλά ότι καινούριο θεραπευτικό μέσο υπάρχει αξιολογείται με μεγάλη προσοχή».

Οι αδειοδοτήσεις κάποιων μονοκλωνικών αντισωμάτων, αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου από τον ΕΜΑ. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, όπως είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, είναι πως τα μονοκλωνικά ανισώματα, απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα, χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιας έκχυσης και άρα απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη για τη χορήγησή τους. Επίσης, απευθύνονται σε ασθενείς κυρίως ήπιας με μέτριας νόσησης. Χορηγούνται ώστε να μην νοσήσουν βαριά από η νόσο του covid. Σίγουρα, όμως, τα μονοκλωνικά δεν απευθύνονται σε ασθενείς, που κάνουν οξυγονοθεραπεία».

Προχωρημένες κλινικές μελέτες για τα δισκία κατά της covid.

Διεθνώς, σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, γίνεται λόγος και για τα δισκία κατά της covid, που ετοιμάζουν οι φαρμακοβιομηχανίες, Pfizer, Merck & Co και Roche. «Αυτά, όμως, αργούν ακόμα, καθώς βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Οι κλινικές δοκιμές, δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα, ωστόσο και αυτά απευθύνονται σε ασθενείς που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή για όλους τους ασθενείς», σημείωσε.

Για αυτά τα δισκία, δεν έχουν υποβληθεί αξιολογήσεις στον EMA και τον FDA. «Βρίσκονται στη φάση ΙΙ με ΙΙΙ οι κλινικές μελέτες γι' αυτά τα δισκία. Αυτό σημαίνει πως λαμβάνει μέρος ένας ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών. Εάν ικανοποιήσουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, τότε θα προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης στους δύο μεγάλους οργανισμούς, τον FDA και τον EMA, για κυλιόμενη αξιολόγηση. Ακολούθως εάν περάσουν από αυτή την αξιολόγηση γίνεται η αίτηση για αδειοδότηση».

Τα δύο εισπνεόμενα κατά της covid.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και δύο εισπνεόμενα φάρμακα που φιλοδοξούν να μπουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Το πρώτο, είναι της ολλανδικής Code Pharma και βασίζεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Ισραήλ. Αυτή η στιγμή θα μπει στη φάση ΙΙ της κλινικής μελέτης σε Βραζιλία, Νότιο Αφρική και Ισραήλ.

Το δεύτερο εισπνεόμενο, βασίζεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία, που έχει ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκλινικά αποτελέσματα.

Η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια και δεν αποτελούν «μαγική λύση κατά της covid». Γι’ αυτό, σημείωσε «εστιαζόμαστε πάντα στην πρόληψη, που είναι τα εμβόλια».

 «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», υπέδειξε καταλήγοντας η κ. Παναγιωτοπούλου.

reporter.com.cy

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου