Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021

Ολόκληρος ο Λίβανος σκοτείνιασε, η μαζική διακοπή ρεύματος διαρκεί αρκετές ημέρες.

 ΑΠΌ ΤΟΝ TYLER DURDEN.

Το Σάββατο ολόκληρος ο Λίβανος βυθίστηκε στο σκοτάδι, με το ηλεκτρικό δίκτυο να τερματίζεται εντελώς αφού οι δύο κύριοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της μικρής μεσογειακής χώρας φέρεται να έμειναν από καύσιμα. "Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας al Zahrani και Deir Ammar σταμάτησαν να λειτουργούν αφού εξαντλήθηκαν οι προμήθειες ντίζελ και η παραγωγή ενέργειας έπεσε κάτω από τα 200 μεγαβάτ ", αναφέρει το Sky News .

Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το μπλακ άουτ αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες . "Το λιβανέζικο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε εντελώς το μεσημέρι σήμερα και είναι απίθανο να λειτουργήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα ή για αρκετές ημέρες ", δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ο αξιωματούχος είπε ότι η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το απόθεμα μαζούτ του στρατού για να λειτουργήσει προσωρινά τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σύντομα», σημείωσε το Reuters .

Τους τελευταίους μήνες μεγάλες πόλεις και κωμοπόλεις του Λιβάνου γνώρισαν περιοδικές διακοπές ρεύματος, αλλά αυτό φαίνεται να είναι το χειρότερο και πιο μακράς διαρκείας - αυξάνοντας τη δυστυχία του λιβανικού πληθυσμού που βρίσκεται ακόμη εν μέσω οικονομικής κρίσης, επίμονης έλλειψης καυσίμων, και το οποίο έχει δει το τοπικό νόμισμα να πέφτει κατά 90% από το 2019.

Μεγάλο μέρος του περασμένου έτους στον Λίβανο έγιναν μάρτυρες σκηνών γραμμών μερικές φορές χιλιομέτρων στα βενζινάδικα, με τους καυγάδες και τις διαμάχες για προμήθειες να γίνονται σχεδόν ρουτίνα. Κάτοικοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων προσπάθησαν να αντέξουν μέσω γεννητριών και η αποθήκευση προσωπικών προμηθειών καυσίμων στο μέτρο του δυνατού για εκείνους που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Κάποιοι Λιβανέζοι που έδωσαν συνέντευξη  στο Middle East Eye δήλωσαν στο δημοσίευμα ότι η μετακίνηση σε μια εντελώς σκοτεινή πόλη τη νύχτα είναι σαν να «ξαναζούμε τον εμφύλιο πόλεμο» - σε σχέση με τον μακροχρόνιο πόλεμο και την κατάρρευση των υποδομών που έπληξαν τη χώρα από το 1975 έως το 1990.

Περαιτέρω αναφορά διευκρινίζει ότι οι ενεργειακές αρχές άρχισαν να προειδοποιούν τον περασμένο μήνα ότι έρχεται σοβαρό μπλακ άουτ σε ολόκληρη τη χώρα :

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου, Electricite du Liban (EDL),  προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο  ότι η χώρα θα μπορούσε να βυθιστεί σε πλήρη διακοπή ρεύματος τον Οκτώβριο , εν μέσω μειωμένων αποθεμάτων καυσίμων, καθώς η εταιρεία αδυνατεί να παράγει τα ελάχιστα 600 μεγαβάτ που απαιτούνται καθημερινά για τη λειτουργία του δικτύου, σωστά.

Στις 3 Οκτωβρίου, η EDL σήμανε για άλλη μια φορά τον συναγερμό καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο έκλεισε σε όλη τη χώρα - πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Λιβάνου εξαρτώνται πλέον εξ ολοκλήρου από τις δαπανηρές ιδιωτικές γεννήτριες για ηλεκτρική ενέργεια, αν μπορούν ακόμη και να το αντέξουν οικονομικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Λίβανος έχει αρχίσει να λαμβάνει ιρανικές αποστολές καυσίμων, με τη βοήθεια της Συρίας και της Χεζμπολάχ - αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι τα δεξαμενόπλοια που στάλθηκαν από το Ιράν ήταν πολύ αργά για να ανακουφίσουν την άμεση κρίση.

zerohedge.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου