Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021

Ανάλυση / Θα βελτιωθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας αν φύγει ο Ερντογάν;

 Ανάλυση / Θα βελτιωθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας αν φύγει ο Ερντογάν;  1

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας υποχωρούν υπό τον Ερντογάν (Αρχείο: Pixabay)

Οι δεσμοί Ισραήλ-Τουρκίας επιδεινώθηκαν άσχημα μετά την άνοδο στην εξουσία του Ρετζέπ Ταγύπ Ερντογάν το 2003. Τώρα, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να μείνει. Θα βελτιωθούν όμως οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ αν παραιτηθεί; Τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν ήταν πολύ εχθρικός απέναντι στο Ισραήλ. Υπό την ηγεσία του, η Τουρκία ενίσχυσε τις σχέσεις της με τη Χαμάς και φιλοξένησε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές , καθώς τα σχολικά βιβλία τροποποιήθηκαν για να δαιμονοποιήσουν το Ισραήλ και να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους.  

Η Άγκυρα επένδυσε επίσης σημαντικά στην επέκταση της επιρροής της και στην προώθηση ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ιερουσαλήμ . Παράλληλα, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια πιο επιθετική περιφερειακή πολιτική και ενίσχυσε το τουρκικό ναυτικό, αυξάνοντας έτσι την πιθανή απειλή για τα ζωτικά ισραηλινά συμφέροντα.

Ενώ το Ισραήλ δεν θα λυπηθεί να δει τον Ερντογάν να φύγει, η αποχώρησή του πιθανότατα δεν θα φέρει θετική αλλαγή. Οι πολιτικές τάσεις στην Τουρκία τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν θα αντιστραφούν σύντομα, προειδοποίησε προηγουμένως ο στρατηγικός αναλυτής Efraim Inbar.

Οι κινήσεις του Ερντογάν ευθυγραμμίζονται με έντονα συναισθήματα στην τουρκική κοινωνία που αναμένεται να επιμείνουν μακροπρόθεσμα, έγραψε η Inbar Επιπλέον, η αντι-Ισραηλινή στροφή της Άγκυρας είναι μέρος μιας βαθύτερης απομάκρυνσης από τη Δύση και ενός αυξανόμενου αγκαλιά λαϊκών ισλαμιστικών απόψεων, πρόσθεσε.

Η εχθρότητα της Τουρκίας προς το Ισραήλ απευθύνεται σε πολλούς μουσουλμάνους σε όλη τη Μέση Ανατολή και προωθεί την προσπάθεια της Άγκυρας να επιτύχει περιφερειακή κυριαρχία, αναφέρεται στην εμπεριστατωμένη έκθεση. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ προώθησε τους στρατηγικούς δεσμούς του με τους αντιπάλους της Τουρκίας, την Ελλάδα και την Κύπρο, καθιστώντας δυσκολότερη την πλήρη αποκατάσταση μιας στενότερης σχέσης.

Συνολικά, τα αντι-Ισραηλινά μηνύματα του Ερντογάν αναμένεται να έχουν απήχηση στην τουρκική κοινωνία πολύ μετά την εξαφάνισή του. Για το άμεσο μέλλον, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει το Ισραήλ είναι να διατηρήσει χλιαρές σχέσεις με την Τουρκία αποφεύγοντας παράλληλα την κλιμάκωση σε ανοιχτές συγκρούσεις.

israelradar.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου