Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας λόγω του κύματος παράνομων μεταναστών.

Σκηνές «Έβρου» εκτυλίσσονται στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας με τους παράνομους μετανάστες να κάνουν «σουρωτήρι» τα σύνορα της Πολωνίας.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε δύο περιοχές στην μεθόριο με την Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για χρονικό διάστημα 30 ημερών, διευκρίνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε ζώνες των περιοχών Ποντλάσκι και Λουμπέλσκι και θα δώσει στις αρχές ευρύτερες εξουσίες στον έλεγχο της κυκλοφορίας των προσώπων.

Φράκτης για να αποτρέψει τις ροές μεταναστών

Η Πολωνική Συνοριοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι εκατοντάδες μετανάστες έχουν διασχίσει παρανόμως τα πολωνικά σύνορα αυτόν τον μήνα.

Η Πολωνία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την ανέγερση φράκτη κατά μήκος των συνόρων, σε μία προσπάθεια για τον περιορισμό της ροής των μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν που περνούν τα σύνορα από την Λευκορωσία.

Θα ενισχύσει και θα διπλασιάσει τις στρατιωτικές περιπολίες της στη μεθόριο, για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της.

Η Βαρσοβία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) καταγγέλλουν ότι δέχονται μια «υβριδική επίθεση» που οργανώνει η Λευκορωσία η οποία, όπως υποστηρίζουν, ενθαρρύνει τους μετανάστες να περνούν παράνομα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» χρησιμοποιώντας την ροή των μεταναστών για να ασκήσει πίεση κατά της ΕΕ.

Η Πολωνία θεωρεί την συμπεριφορά της Λευκορωσίας απάντηση στην απόφαση της Βαρσοβίας να δώσει άσυλο στην λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα που αρνήθηκε να επιστρέψει στην Λευκορωσία από το Τόκιο.

Η πολωνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικρίσεις για την άρνησή της να δεχθεί μετανάστες και για άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας σε όσους βρίσκονται στα σύνορα. Η Βαρσοβία απαντά ότι οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στην ευθύνη των λευκορωσικών αρχών.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου