Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η Τουρκία γίνεται περιφερειακή απειλή.

 Η αυξανόμενη εχθρότητα της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ, ανανέωσε τις εντάσεις με την Ελλάδα για την Κύπρο, μέρος της ευρύτερης τουρκικής απειλής για την περιφερειακή σταθερότητα.


Η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο εχθρική προς το Ισραήλ, παρεμβαίνοντας σε εσωτερικά ισραηλινά ζητήματα όπως η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ και η ισραηλινή πολιτική στις εβραϊκές κοινότητες στην Ιουδαία και τη Σαμαριά, όπου καταδίκασε σκληρά την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπινιαμίν Νετανιάχου να χτίσει χιλιάδες επιπλέον σπίτια στις εβραϊκές πόλεις και χωριά της Ιουδαίας και της Σαμαριάς.

Η Τουρκία, επιπλέον, γίνεται γρήγορα περιφερειακή απειλή για πολλές άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πόλεμο όταν ο αρχηγός της χώρας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα κυριαρχήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο φαίνεται να προσαρμόζει τη στρατηγική της Αμερικής απέναντι στην Τουρκία αφού έχει ευχαριστήσει τον Ερντογάν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο δικτάτορα παρά τις μαχητικές ενέργειες του Ερντογάν σε μια σειρά χώρες.

Ο Πομπέο ήταν στην Ελλάδα και την Κύπρο πρόσφατα και απέφυγε να πετάξει στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον Ερντογάν και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στην πρόσφατη οργή του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Ερντογάν πέρασε μεγάλο μέρος της ομιλίας του κατηγορώντας το Ισραήλ και κάλεσε την Ιερουσαλήμ «την πόλη μας». Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι Άραβες ζούσαν στην «Παλαιστίνη» για «χιλιάδες χρόνια» αποκαλώντας τους «καταπιεσμένους λαούς».

Ισχυρίζεται ότι η Ιερουσαλήμ ήταν στην πραγματικότητα μια τουρκική πόλη,για τον Ερντογάν σημαίνει ότι επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν το σημερινό Ισραήλ κατά τα 400 χρόνια που υπήρχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Τούρκοι εξακολουθούν να έχουν αξίωση για την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τα σχόλιά του έδειξαν ξανά ότι ο Τούρκος δικτάτορας εξακολουθεί να ονειρεύεται και εργάζεται ενεργά για να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

«Σε αυτήν την πόλη που έπρεπε να αφήσουμε τα δάκρυα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ακόμα δυνατό να συναντήσουμε ίχνη της οθωμανικής αντίστασης. Έτσι, η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας, μια πόλη από εμάς », ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος ηγέτης τόνισε επίσης ότι οι Τούρκοι Μουσουλμάνοι προσεύχονται πρώτα προς την κατεύθυνση του Τζαμί Aλ-Aκσά και του Θόλου του βράχου στην Ιερουσαλήμ και μόνο τότε προς τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία.

«Το πρώτο μας qibla (κατεύθυνση της προσευχής στο Ισλάμ) είναι το Al-Aqsa και ο θόλος του βράχου. Είναι τα συμβολικά τζαμιά της πίστης μας », δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν επίσης ιερά μέρη για τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό στην Ιερουσαλήμ.

«Μια άλλη κρίση που ακολουθεί προσεκτικά η χώρα μας και το έθνος μας είναι η καταπίεση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και οι αδιάφορες πρακτικές που παραβιάζουν την ιδιωτικότητα της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ερντογάν στο τέλος της ομιλίας του προσθέτοντας ότι το θεωρεί τιμή και υποχρέωση υπεράσπισης τα δικαιώματα των Παλαιστινίων Αράβων

Στο τέλος της αντι-Ισραηλίνης ομιλίας του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Παλαιστινιακή εθνική αιτία «την αιματηρή πληγή της παγκόσμιας συνείδησης και την υπόθεση της Ιερουσαλήμ στο τέλος» και, επιπλέον, ανέφερε το γεγονός ότι ο Οθωμανός Σουλτάνος ​​Σουλεϊμάν έχτισε τα τείχη της Ιερουσαλήμ και τόνισε ότι αυτό ήταν απόδειξη της μεγάλης εκτίμησης που οι Τούρκοι εκτιμούν για την Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση σιωπούσε για την προκλητική ομιλία του Ερντογάν, προφανώς για να μην κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με την Τουρκία που παρεμβαίνει σε εσωτερικές ισραηλινές υποθέσεις εδώ και πολύ καιρό.

Υπό το καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία, οι σχέσεις με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν δραματικά και τώρα μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο για εμπορικές σχέσεις. Πολλά από τα αγαθά που πωλούνται στο Ισραήλ προέρχονται από την Τουρκία, ενώ οι Ισραηλινοί επισκέφτηκαν την Τουρκία κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κορώνας για να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Η συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ το 2016 έξι χρόνια αφότου σταμάτησαν οι ισραηλινοί ναυτικοί το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το οποίο ήταν στα πρόθυρα να σπάσει το νόμιμο θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που άσκησε έντονα πίεση στο Ισραήλ στον πρωθυπουργό Μπινιαμίν Νετανιάχου.

Εννέα Τούρκοι πέθαναν στις συγκρούσεις με μέλη της ισλαμικής οργάνωσης IHH  από ισραηλινους πεζοναύτες που επιβιβάστηκαν στο Mavi Marmara και δέχτηκαν επίθεση με σιδερένιες ράβδους και μαχαίρια και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς τελικά ανταποκρίθηκε στην πολεμική πολιτική του Ερντογάν την Κυριακή την περασμένη εβδομάδα, αλλά το έκανε γενικά.

Ο Γκάντζ είπε κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης Zoom με δημοσιογράφους από τα κράτη του Κόλπου ότι η Τουρκία έχει γίνει «αποσταθεροποιητική δύναμη» στη Μέση Ανατολή και έδωσε ως παράδειγμα την παρέμβαση της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης καθώς και την επέμβαση στη βόρεια Συρία όπου η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει δύο φορές και υποστηρίζει τους ισλαμιστές αντάρτες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Ο Γκάντζ μίλησε επίσης για την υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς, λέγοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί από τη διεθνή κοινότητα.

«Πρέπει να πάρουμε όλες τις επιλογές που έχουμε στα χέρια μας και να προσπαθήσουμε να την επηρεάσουμε μέσω διεθνούς πίεσης για να βεβαιωθούμε ότι τραβούν τα χέρια τους από την άμεση τρομοκρατία».

Ο Γκάντς θα μπορούσε επίσης να αναφέρει την πρόσφατη παρέμβαση της Τουρκίας στον πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, όπου υποστηρίζει τον τελευταίο με όπλα,  και στέλνοντας ισλαμιστές  αντάρτες από τη Συρία στις πρώτες γραμμές και αρνείται να συμμετάσχει στις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, απείλησε ταυτόχρονα μια τρίτη επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους κατά συνέπεια αποκαλεί «τρομοκράτες», παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιτεθεί ποτέ στην Τουρκία.

Ο Τούρκος δικτάτορας στέλνει επίσης Σύριους ισλαμιστές αντάρτες στη Λιβύη, όπου πολεμούν από την πλευρά του στρατού της Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Έπειτα, υπάρχουν οι ανανεωμένες εντάσεις με την Ελλάδα για το Κυπριακό.

Η Τουρκία καταλαμβάνει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και την περασμένη εβδομάδα έκανε μια άλλη επιθετική κίνηση όταν

αποφάσισε να ανοίξει για τους επισκέπτες μια έκταση περίπου 1 χιλιομέτρου της ακτογραμμής στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσά στην Αμμόχωστο της Βόρειας Κύπρου, η οποία είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε το Σάββατο την τουρκική κίνηση και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει την απόφασή της, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλές που θα ακούσει ο Ερντογάν.

Υπήρχαν ήδη προϋπάρχουσες εντάσεις με την Ελλάδα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες της Τουρκίας σε μια περιοχή κοντά στην Κύπρο, η οποία αναμένεται να έχει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και σχετικά με υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αυτές οι υπερπτήσεις παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι πολλά ελληνικά νησιά στη θάλασσα αποτελούν τουρκική ιδιοκτησία. Και στην περίπτωση αυτή, βασίζει τον ισχυρισμό του στην οθωμανική κατοχή.

israelnationalnews.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL NATIONAL NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου