Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει ραδιενεργό νερό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

 Η κυβέρνηση σκοπεύει να απελευθερώσει στη θάλασσα ραδιενεργό νερό από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Νο. 1 της Φουκουσίμα, που έχει πληγεί από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι το 2011 εν μέσω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανέφεραν πηγές κοντά στο θέμα την Πέμπτη.Μια επίσημη απόφαση μπορεί να ληφθεί ήδη από αυτόν τον μήνα και θα θέσει τέρμα σε επτά χρόνια συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο απόρριψης του νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη του σταθμού παραγωγής ενέργειας που υπέστη βασικές καταστροφές 

Νωρίτερα φέτος, μια κυβερνητική υποεπιτροπή ανέφερε ότι η απελευθέρωση του νερού στη θάλασσα ή η εξάτμισή του είναι "ρεαλιστικές επιλογές".

Οι ντόπιοι ψαράδες και οι κάτοικοι αντιτάχθηκαν στην απελευθέρωση στη θάλασσα λόγω του φόβου ότι οι καταναλωτές θα αποφεύγουν τα θαλασσινά που αλιεύονται κοντά. Η Νότια Κορέα, η οποία απαγορεύει επί του παρόντος τις εισαγωγές θαλασσινών από την περιοχή, έχει επίσης επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Χιρόσι Κίσι, πρόεδρος του JF Zengyoren, μιας εθνικής ομοσπονδίας αλιευτικών συνεταιρισμών, εξέφρασε την αντίθεσή του για την απελευθέρωση του νερού στη θάλασσα σε συνάντηση με τον επικεφαλής υπουργό του Υπουργικού Συμβουλίου Κατσούνμπομ.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει επιτροπή για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φόβων με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Φουκουσίμα και την τοπική αλιευτική βιομηχανία, ανέφεραν οι πηγές.

Καθώς η απελευθέρωση του νερού στη θάλασσα απαιτεί κατασκευαστικές εργασίες και αξιολόγηση από την Αρχή Πυρηνικών Κανονισμών, θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ξεκινήσει η απόρριψη, δήλωσαν.

Το νερό έχει υποστεί επεξεργασία χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο σύστημα επεξεργασίας υγρών, ή ALPS, για την απομάκρυνση των περισσότερων ρύπων εκτός από σχετικά λιγότερο τοξικό τρίτιο και αποθηκεύεται σε δεξαμενές στις εγκαταστάσεις της εγκατάστασης. Ωστόσο, ο χώρος αναμένεται να εξαντληθεί έως το καλοκαίρι του 2022, με τον όγκο του μολυσμένου νερού να αυξάνεται κατά περίπου 170 τόνους την ημέρα.

Από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το αποθηκευμένο νερό ανήλθε σε 1,23 εκατομμύρια τόνους, γεμίζοντας 1.044 δεξαμενές.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρωθυπουργός Γιοσιχάιντ Σούγκα είπε ότι η κυβέρνηση θέλει "να πάρει μια απόφαση το συντομότερο δυνατό" σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του νερού.

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Rafael Grossi δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο τον Φεβρουάριο ότι η απελευθέρωση του μολυσμένου νερού στη θάλασσα πληροί τα παγκόσμια πρότυπα πρακτικής στη βιομηχανία.

Αυτός είναι ένας κοινός τρόπος απελευθέρωσης νερού σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και όταν δεν βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είπε εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες, καθώς πολλές χώρες και περιοχές εξακολουθούν να περιορίζουν τις εισαγωγές ιαπωνικών γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων μετά την καταστροφή του 2011.

Εν τω μεταξύ, η Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. δήλωσε την Πέμπτη ότι ραδιενεργές ουσίες εκτός από το τρίτιο σε επεξεργασμένο νερό στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Fukushima No. 1 μειώθηκαν σε επίπεδα κάτω από τα εθνικά πρότυπα μέσω δευτερεύουσας επεξεργασίας.

Η Tepco διεξάγει την πρόσθετη διαδικασία αποσαφήνισης στο εργοστάσιο που έχει πληγεί από την κατάρρευση από τον Σεπτέμβριο για να δοκιμάσει την απόδοση του ALPS. Το Tritium, ωστόσο, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από κανένα υπάρχον σύστημα.

Σύμφωνα με την Tepco, περίπου το 70% του συνόλου του επεξεργασμένου νερού που αποθηκεύτηκε στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας περιείχε ραδιενεργές ουσίες πάνω από τα πρότυπα.

Τα επίπεδα μειώθηκαν κάτω από τα όρια αφού περίπου 1.000 τόνοι επεξεργασμένου νερού που περιείχαν ραδιενεργές ουσίες σε επίπεδα 2.200 φορές τα εθνικά πρότυπα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία μέσω του εξοπλισμού ALPS, ανέφερε η εταιρεία.

Η Tepco είπε ότι θα συνεχίσει να διεξάγει τη δευτερογενή διαδικασία επεξεργασίας σε επεξεργασμένο νερό που είναι αποθηκευμένο στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για να μειώσει τις ραδιενεργές ουσίες σε επίπεδα κάτω από τα πρότυπα.

japantimes.co.jp

AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ JAPAN TIMES : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου