Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Βέλγιο: Φόβοι ότι το δεύτερο κύμα θα εξελιχθεί σε τσουνάμι.

 Ήδη κατά το πρώτο επιδημιολογικό κύμα της περασμένης άνοιξης το Βέλγιο μετρούσε αναλογικά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων Covid-19. Τελευταία οι αριθμοί πήραν και πάλι επικίνδυνα την ανιούσα. 

Κλειστά μπαρ, απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 8 το βράδυ, απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας: Εν μέσω του δεύτερου επιδημιολογικού κύματος το Βέλγιο επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown και η εκ νέου παράλυση όλης της χώρας. Προς το παρόν καταστήματα και σχολεία παραμένουν ανοιχτά ενώ ακόμη και σε αθλητικές διοργανώσεις επιτρέπεται στα γήπεδα η παρουσία μερικών εκατοντάδων φιλάθλων. Εντούτοις είναι μάλλον απλά θέμα χρόνου να αλλάξει η παραπάνω εικόνα. Διότι η μικρή χώρα της κεντρικής Ευρώπης φοβάται ένα επικείμενο «τσουνάμι», όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας της χώρας Φρανκ Βαντενμπρούκε. 

Την περασμένη εβδομάδα και μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, οι βελγικές αρχές μετρούσαν κατά μέσο όρο 8.422 νέα ημερήσια κρούσματα, ένας αριθμός αυξημένος κατά 69% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ρεκόρ νέων περιστατικών σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη με 12.000 κρούσματα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ECDC, ανά 100.000 κατοίκους το Βέλγιο των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε σε διάστημα 14 ημερών 830 νέες μολύνσεις. Με μόλις 84 κρούσματα η Γερμανία των 83 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά 10 φορές λιγότερα. 

Χειρότερη η κατάσταση από την άνοιξη

Κλειστά πλέον τα μπαρ

Κλειστά πλέον τα μπαρ

Όντας αντιμέτωπος με μια ιστορικών διαστάσεων δοκιμασία, ο νέος πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο που ανέλαβε μόλις στις αρχές Οκτωβρίου, απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες. «Παίζουμε όλοι στην ίδια ομάδα», είπε τη Δευτέρα ανακοινώνοντας τα μέτρα στο πλαίσιο του νέου μερικού απαγορευτικού. «Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» δήλωσε. Τα μέτρα είναι μεν δραστικά, ωστόσο είναι αναγκαίο να περιορίσουν όλοι στο ελάχιστο τις επαφές τους, όπως είπε. Οι ιδιωτικές συναθροίσεις επιτρέπονται μόνο με τα ίδια τέσσερα άτομα εντός 14 ημερών ενώ σε δημόσιους χώρους δεν επιτρέπονται επίσης παρέες άνω των τεσσάρων ατόμων. 

Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία για να μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο αλλά και για να προστατευθούν τα νοσοκομεία, επισήμανε ο ντε Κρο. Οι πιέσεις που υφίστανται νοσοκομεία και το προσωπικό τους είναι τεράστιες, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας Βαντενμπρούκε. «Η κατάσταση είναι χειρότερη από τις 18 Μαρτίου, χειρότερη από την αρχή του lockdown» την άνοιξη. Την ίδια ώρα, οι δυνατότητες για τη διενέργεια ακόμη περισσότερων τεστ έχουν εξαντληθεί. 

Την Τρίτη το Βέλγιο μετρούσε 2.774 νοσούντες από Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας ενώ 446 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Καθημερινά προστίθενται κατά μέσο όρο 267 νέοι ασθενείς, ένας αριθμός αυξημένος κατά 95% σε σχέση με τις επτά προηγούμενες μέρες. Ο αριθμός των νεκρών που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τον κορωνοϊό ανέρχεται καθημερινά στους 32 (+15% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα). Από την αρχή της πανδημίας η χώρα θρηνεί συνολικά 10.443 θύματα, συγκριτικά περισσότερα από την πολύ μεγαλύτερη πληθυσμιακά γειτονική Γερμανία. 

Τι πήγε στραβά;

Η συνήθης πλέον εικόνα στις Βρυξέλλες

Η συνήθης πλέον εικόνα στις Βρυξέλλες

Το ερώτημα γιατί η χώρα πλήττεται και πάλι τόσο βαριά μετά το πρώτο δραματικό επιδημιολογικό κύμα της άνοιξης δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Πόσο μάλλον που το Βέλγιο είχε αντιδράσει άμεσα προ εβδομάδων στα αυξανόμενα κρούσματα στην Αμβέρσα και τις Βρυξέλλες, επιβάλλοντας διευρυμένη χρήση μάσκας αλλά και νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Ειδικοί επισημαίνουν πως παρότι πρόκειται για μια σχετικά μικρή πληθυσμιακά χώρα, οι πολίτες της ταξιδεύουν πολύ και συνεχώς. Επιπλέον στο διχασμένο μεταξύ Φλαμανδών και Βαλόνων Βέλγιο δεν υπάρχει συχνά μια ενιαία γραμμή σε μια σειρά βασικών ζητημάτων. Αλλά και όταν επιτυγχάνεται συμβιβασμός, όπως τώρα με το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, δεν λείπουν οι αντιδράσεις. 

Οι άνθρωποι φαίνεται να θέλουν να προσπεράσουν το θέμα του κορωνοϊού, εκτίμησε ο ομότιμος καθηγητής Μολυσματικών Ασθενειών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών Νάθαν Κλάμεκ μιλώντας στο RTBF. «Υπάρχει μια δυσκολία στο να αποδεχθείς μια επαπειλούμενη καταστροφή», όπως χαρακτηριστικά είπε. Όπως σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στο Βέλγιο, οι ειδικοί διαφωνούσαν για μεγάλο διάστημα εάν εν τέλει επίκειται το φθινόπωρο όντως ένα δεύτερο μεγαλύτερο κύμα ή απλώς ένα «κυματάκι», επισήμανε ο ειδικός. 

Έτσι οι πολίτες αφέθηκαν στην ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ταξιδεύουν άφοβα ενώ οι αρχές δεν ανανέωσαν καν τα συμβόλαια ειδικών που είχαν επιφορτιστεί με το έργο της ιχνηλάτησης επαφών. Μπορούσαμε να είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα, συμπεραίνει ο ειδικός. Η δε ανακοίνωση ότι οι επόμενες 15 μέρες θα δείξουν την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων στοχεύει απλώς στο να καθησυχάσει τους πολίτες οι οποίοι βλέπουν τώρα το άμεσο μέλλον και τον επερχόμενο χειμώνα με περισσή απαισιοδοξία και ανησυχία. Ο ειδικός εκτίμησε ότι ο κίνδυνος νέου γενικού απαγορευτικού παραμένει. 

Βερένα Σμιτ-Ρόσμαν (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης.

dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου