Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ-ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ – Ίσως χειροτερέψουν τα πράγματα στην Ιταλία.

seismos
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των σεισμών της Ιταλίας στην Ελλάδα και το «Ελληνικό Τόξο», ενώ για την Ιταλία επεσήμανε πως η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.


papazaxos
Ο κ. Παπαζάχος που παρακολουθεί με την ομάδα του τη σεισμική δραστηριότητα της γειτονικής χώρας υπογράμμισε στο protothema.gr ότι η επεξεργασία των επιστημονικών ενδείξεων έδειξαν πως δεν υπάρχει απολύτως καμία επίδραση στον ελλαδικό χώρο.
«Καμία απολύτως μεταβολή και σχέση δεν αναγράφεται στον ελλαδικό χώρο και αυτό αποδεικνύεται από τα ίδια τα δεδομένα και τις αστικές συσχετίσεις σεισμικότητας αλλά και από όλα τα θεωρητικά μοντέλα που έχουμε στην διάθεση μας που δείχνουν ότι οι μεταβολές του πεδίου τάσεων – άρα οι αλλαγές στις δυνάμεις στον ελληνικό χώρο από σεισμούς τέτοιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους στην Ιταλία είναι μηδενικές – είναι ανύπαρκτες. Άρα, και τα μοντέλα που έχουμε και οι στατιστικές επεξεργασίας της σεισμικότητας δείχνουν ότι καμία απολύτως επίδραση δεν μπορούν να έχουν οι σεισμοί αυτοί του Ιταλικού τόξου σε σχέση με εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής τόνισε ότι οι σεισμοί μπορεί να καταγραφούν σε οποιαδήποτε εποχή του έτους και όχι μόνο τους ζεστούς μήνες, όπως λανθασμένα πιστεύουν οι Έλληνες. «Οι σεισμοί συμβαίνουν σε όλες τις εποχές, αυτό το λέω γιατί υπάρχει μια διαδεδομένη δεισιδαιμονία ότι όταν κάνει πολύ ζέστη, ιδίως τα καλοκαίρια, συμβαίνουν σεισμοί. Αυτό δεν ξέρω πως έχει επικρατήσει. Ίσως επειδή κάποιοι σεισμοί έτυχε να γίνουν καλοκαιρινούς μήνες. Σεισμοί συμβαίνουν όλες τις εποχές και αδιάκριτα και μάλιστα η διαχείρισή τους σε βαρύ χειμώνα όπως τώρα στην Ιταλία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση γιατί είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις κόσμο έξω από το σπίτι του για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω των καιρικών συνθηκών» ανέφερε.

Τέλος επεσήμανε πως η συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας έχει ακόμα ένα μικρό δυναμικό στην περιοχή και θα γίνουν ακόμα μερικοί σεισμοί και ίσως τα πράγματα να χειροτερέψουν. «Στη ζώνη εκεί της Ιταλίας το κομμάτι εκεί που έσπασε, από τη Λάκουλα μέχρι τέρμα πάνω στην Νούβια Μάτζε, από το 1997 μέχρι σήμερα, έχει ακόμα ένα μικρό δυναμικό στην περιοχή και φαίνεται πως θα δώσει κάποιους σεισμούς. Eκεί έχουν γίνει και αυτοί οι σεισμοί και άρα ακόμα η κατάσταση στην Ιταλία δεν έχει ξεκαθαριστεί σε σχέση με αυτό το τμήμα του ρήγματος, άρα δεν αποκλείουμε τα πράγματα να χειροτερέψουν για τους Ιταλούς σε εκείνο το συγκεκριμένο κομμάτι το επόμενο χρονικό διάστημα».
http://www.protothema.gr/greece/article/646734/papazahos-ta-pragmata-isos-heiroterepsoun-stin-italia-kamia-anisuhia-gia-tin-ellada-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.