Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Λίγα... λεπτά πριν από μία ακόμη σύρραξη - Επίδειξη ισχύος από την Κίνα με ασκήσεις εισβολής στην Ταϊβάν, υποτιμούν οι ΗΠΑ.

 Η Ταϊβάν στοχεύει στο να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο... δαπανηρή μια εισβολή της Κίνας, ποντάροντας και σε .... παράπλευρες απώλειες.


Λίγα 24ωρα μετά τις διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας που περικύκλωσαν την Ταϊβάν, στέλνοντας μήνυμα στη Δύση για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια πλήρης κλίμακας επίθεση
, αμερικανικά think tank εκτιμούν πως είναι μάλλον απίθανη μια κινέζικη εισβολή λόγω… κόστους.
Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας έγιναν σε ένδειξη… παραδειγματισμού και τιμωρίας του νέου προέδρου Lai Ching-te, ο οποίος κατά την ορκωμοσία του στις 20 Μαΐου, είχε απαιτήσει από το Πεκίνο να σταματήσει να απειλεί πολιτικά και στρατιωτικά την Ταϊβάν.
Οι δηλώσεις αυτές «μεταφράστηκαν» από το Πεκίνο ως προαναγγελία ανεξαρτησίας, χαρακτηρίστηκαν «επονείδιστες» και πυροδότησαν αυτό που εν πολλοίς είχε προεξοφληθεί: δηλαδή μια επίδειξη ισχύος και πυγμής από τον κινεζικό στρατό.

Προσομοίωση εισβολής.

Πράγματι, ο PLA – ο στρατός της Κίνας - έκανε προσομοίωση μιας επίθεσης στην Ταϊβάν, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος μιας πραγματικής εισβολής.
Οι κύριοι στόχοι της επίθεσης περιλάμβαναν ολοκληρωμένες και συντονισμένες επιχειρήσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Ταϊβάν, πλήγματα ακριβείας σε στρατηγικούς στόχους αλλά και περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας σε θάλασσα και αέρα.
Μάλιστα ο PLA έδωσε στη δημοσιότητα και υλικό 3D για το πώς θα γινόταν η εισβολή με πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές, να κάνουν λόγο για επιχείρηση εκφοβισμού της Ταϊβάν.
54_9.JPG
Προειδοποίηση.

Κατά τον Zhang Chi, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας του PLA, ο σκοπός των ασκήσεων αυτών ήταν να προειδοποιήσουν το νέο πρόεδρο της Ταϊβάν ότι η αναζήτηση της ανεξαρτησίας, είναι ένα πραγματικό αδιέξοδο.
Πάντως και παρά τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, αρκετές στρατιωτικές εκθέσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι η Κίνα απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν, η οποία πάντως δεν αποκλείεται να συμβεί έως το 2027.
33_12.jpg
Τεράστιο κόστος.

Ειδικοί τονίζουν ότι αν και o PLA έχει πράγματι τη δυνατότητα να εισβάλλει στην Ταϊβάν, κάτι τέτοιο θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα κοστοβόρο για την Κίνα, η οποία πρόσφατα γνώρισε μια οικονομική ύφεση.
Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα συναντούσε αντιδράσεις και από τις ΗΠΑ, με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης και μεγαλύτερης πολεμικής σύγκρουσης να ελλοχεύει.

Τι λένε οι Αμερικάνοι.

Σε αυτό το πλαίσιο Αμερικάνοι αναλυτές εκτιμούν ότι μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν είναι μια πραγματική πιθανότητα, αλλά δεν είναι επικείμενη.
Αρθρογραφώντας για το Ινστιτούτο Lowy, ο Denny Roy, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ανατολής – Δύσης στη Χαβάη με ειδίκευση σε θέματα στρατηγικής και ασφάλειας για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη για μια σύγκρουση.
«Ακόμη και με το τεράστιο οπλοστάσιο της Κίνας, με τα σύγχρονα πολεμικά πλοία, με τα μαχητικά αεροσκάφη και τους πυραύλους, το Πεκίνο κάθε άλλο παρά κοντά είναι στο επίπεδο ανωτερότητας που θα εγγυάται μια επιτυχημένη εισβολή δεδομένης της πιθανότητας στρατιωτικής αντίστασης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας» αναφέρει ο αναλυτής.

Σενάρια πολέμου.

Για να εισβάλουν στην Ταϊβάν, οι κινεζικές δυνάμεις θα πρέπει να διασχίσουν το στενό της Ταϊβάν, το οποίο έχει πλάτος 128 χιλιόμετρα στο στενότερο σημείο του.
Μια ισχυρή αμφίβια δύναμη, η απόβαση και η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων, τεθωρακισμένων οχημάτων, πυροβολικού, πυρομαχικών, καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, θα ήταν όλα μέρος της εισβολής, λένε οι αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ένας στόλος αυτής της κλίμακας θα ήταν επίσης ευάλωτος σε προληπτικές επιθέσεις από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊβάν.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους, όπως η Ιαπωνία, προβλέπεται να εμπλακούν στη σύγκρουση, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Ιαπωνίας με το νησί της Ταϊβάν.
Αν και οι ΗΠΑ τηρούν θεωρητικά την πολιτική της «Μίας Κίνας», ο Joe Biden έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι o αμερικανικός στρατός θα έσπευδε σε βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης στην Ταϊβάν.

Απίστευτα εξελιγμένη στρατιωτική επιχείρηση.

Έκθεση του αμερικανικού think tank CFR (Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) υποστήριζε πως μια εισβολή θα έκρυβε κινδύνους καθώς η Κίνα θα έπρεπε να συντονίσει τις αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις της με ηλεκτρονικό πόλεμο και κυβερνοεπιθέσεις, σε μια απίστευτα εξελιγμένη στρατιωτική επιχείρηση για την εισβολή στην Ταϊβάν.
Το CFR σημείωσε επίσης ότι μια θαλάσσια εισβολή θα ήταν εφικτή μόνο για λίγους μήνες το χρόνο λόγω των δύο εποχών των μουσώνων και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ενώ επισημαίνεται ότι για αυτόν τον σκοπό θα απαιτούνταν χιλιάδες πλοία και αρκετές εβδομάδες για να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες μέσω του στενού της Ταϊβάν.
Όπως αναφέρεται, η Ταϊβάν θα μπορούσε στη συνέχεια να στοχεύσει τα πλοία, να συγκεντρώσει στρατιώτες σε πιθανά σημεία απόβασης και να κτίσει φράγματα, επειδή κάθε απόπειρα διέλευσης του Στενού θα διαρκούσε ώρες.
«Η Κίνα θα χρειαστεί να μεταφέρει στρατιωτικά μέσα στην ανατολική της ακτή και να αναλάβει και άλλες ορατές προετοιμασίες για μια εισβολή, τις οποίες η Ταϊβάν και ΗΠΑ θα μπορούσαν άμεσα να αντιληφθούν» τονίζει η έκθεση.

Αντίδραση ΗΠΑ.

Και ενώ η Κίνα έχει κάνει γνωστό ότι θα εξαλείψει κάθε είδους εξωτερική παρέμβαση όταν θα εξαπολύσει την εισβολή της, στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο πιστεύει το Πεκίνο.
Το σκεπτικό πίσω από αυτό το επιχείρημα είναι ότι οι ΗΠΑ επεκτείνουν σταδιακά τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, ειδικά με την αυξημένη πρόσβασή τους στις βάσεις στις Φιλιππίνες ενώ διοχετεύει στρατεύματα και μέσα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους στην Ιαπωνία.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ παρέχουν προειδοποιήσεις αεράμυνας στους συμμάχους τους στην περιοχή και αναμένεται να συνδράμουν την Ταϊβάν με πληροφορίες, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

F-16 Viper και Patriot

Οι συνδυασμένες και διευρυνόμενες αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Ταϊβάν, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως η Ιαπωνία θα καθορίσουν επίσης πόσο προετοιμασμένος θα πρέπει να είναι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) σε τρία χρόνια.
Αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολο για τον PLA να ξεκινήσει μια εισβολή, πόσο μάλλον να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση.
Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν επίσης τον στρατό της Ταϊβάν παρέχοντάς του εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τις δυνάμεις της Ταϊβάν για να αποτρέψουν μια κινεζική επίθεση. Συγκεκριμένα, εξοπλίζουν την Ταϊβάν με συστήματα αιχμής όπως τα F-16 Vipers, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία κατά τις πρόσφατες ασκήσεις, καθώς και με τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.
55_8.JPG
Παράπλευρες… απώλειες.

Επιπλέον, αναφέρεται πως πέρα από τα πλοία της Ταϊβάν, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, τους πυραύλους, τα υποβρύχια, τις νάρκες και τα drones κατά μήκος του Στενού, η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και άλλες προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως ένας πόλεμος στα στενά της Ταϊβάν θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια Κινέζους ενώ θα διατάραζε και την περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς του Xi λόγω μιας πιθανής κοινωνικής αναταραχής.

Η άμυνα της Ταϊβάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ταϊβάν δημοσίευσε την «Έκθεση Εθνικής Άμυνας», στην οποία ανέφερε ότι ο στρατός της υποστηρίζει τη μακροχρόνια στρατηγική της «αποφασιστικής άμυνας και αποτροπής πολλών τομέων» και ότι συνεχίζει να ενισχύει τις «δυνατότητες ασύμμετρου πολέμου» απέναντι σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο.
Μια πιο προσεκτική ματιά στην έκθεση δείχνει ότι η στρατηγική της Ταϊβάν στοχεύει στο να καταστήσει την εισβολή όσο το δυνατόν πιο δαπανηρή για την Κίνα συγκεντρώνοντας ασύμμετρες δυνατότητες.
Ακόμα κι αν η Κίνα δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ταϊβάν σύντομα, σίγουρα στοχεύει να εξαντλήσει τις δυνάμεις της Ταϊβάν με συνεχή επιθετικότητα και εκφοβισμό.

Αντί για εισβολή, συνθήκη.

Αμερικανικά think tank έχουν προειδοποιήσει ότι έως το 2028, η Κίνα θα προσπαθήσει να αναγκάσει τον Πρόεδρο Lai Ching-te να υπογράψει μια συμφωνία προσάρτησης ή μια συνθήκη ειρήνης.
Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου, το Institute for the Study of War (ISW) και το American Enterprise Institute (AEI) εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η Κίνα σχεδίαζε να καταλάβει την Ταϊβάν.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα θα πραγματοποιήσει τέσσερα «πλήγματα» κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Lai Ching-te, τα οποία θα περιλαμβάνουν «συντονισμένες ενέργειες στον αέρα, τη θάλασσα, τις πληροφορίες, τον κυβερνοχώρο, τον οικονομικό, τον γνωστικό και άλλους τομείς».
Επίσης αναφέρεται ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση της Ταϊβάν και να απομονώσει περαιτέρω την Ταϊβάν κάθε χρόνο που θα είναι ο Lai στην εξουσία.
Το 2028, η Κίνα θα επιχειρήσει να εξαναγκάσει την Ταϊβάν να υπογράψει μια «ειρηνευτική συμφωνία» ή ένα πλαίσιο «ενοποίησης»

Πόλεμος πληροφοριών.

Πάντως αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένας στοχευμένος πόλεμος πληροφοριών.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη εκστρατεία πληροφοριακού πολέμου κατά της Ταϊβάν.
Αυτό περιλαμβάνει τα πρόσφατα δημοσιευμένα βίντεο της εισβολής και πλάνα «θνησιμότητας στα στενά» σχετικά με τη μαχητική αποτελεσματικότητα του J-20 σε μια πιθανή σύγκρουση.
Επιπλέον, κινεζικά drones ρίχνουν φυλλάδια στα νησιά της Ταϊβάν, ενώ βίντεο που εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο, δείχνει ένα κινεζικό drone να πετά ένα πακέτο με προπαγανδιστικά φυλλάδια στα νησιά Kinmen.
Όπως έγινε γνωστό, το κουτί περιείχε φυλλάδια με πολιτικά συνθήματα τυπωμένα στα κινέζικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου