Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Συναγερμός! H B. Κορέα εκτόξευσε πολλαπλούς πυραύλους κρουζ προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

 Στην ανακοίνωση από τη Σεούλ δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πολλαπλούς πυραύλους κρουζ από ένα ανατολικό στρατιωτικό λιμάνι, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Νότιας Κορέας.

Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σήμερα και αναλύονται από τις αρχές πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ανέφερε η Νότια Κορέα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν.

"Ενισχύοντας την επιτήρηση και την επαγρύπνηση, ο στρατός μας συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρακολουθεί πρόσθετα σημάδια και δραστηριότητες από τη Βόρεια Κορέα", ανέφερε το κοινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του.


Πρόκειται για την τρίτη επίδειξη όπλων της Βόρειας Κορέας φέτος εν όψει της εμβάθυνσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και ακολουθεί έναν προηγούμενο γύρο δοκιμών πυραύλων κρουζ στις 24 Ιανουαρίου και τη δοκιμαστική εκτόξευση του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στερεού καυσίμου της χώρας στις 14 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ δηλώνουν ότι δεν έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ προτίθεται να αναλάβει άμεση στρατιωτική δράση.

Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πιθανό να συνεχίσει ή και να αυξήσει τα προκλητικά της βήματα, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές, αφού έκανε βήματα προόδου στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, ενίσχυσε τη συνεργασία με τη Ρωσία και απέσυρε τον επί δεκαετίες στόχο της ειρηνικής επανένωσης με τη Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία σε απάντηση έχουν επεκτείνει τις συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους, τις οποίες ο Κιμ παρουσιάζει ως πρόβες εισβολής, και ακονίζουν τις στρατηγικές αποτροπής τους που βασίζονται σε αμερικανικά μέσα με πυρηνικές δυνατότητες.

Νωρίτερα την Κυριακή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας KCNA κατήγγειλαν μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες από στρατεύματα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, προειδοποιώντας για "ανελέητες" συνέπειες.

"Η πραγματικότητα ότι οι ασκήσεις πυρηνικού πολέμου εναντίον της δημοκρατίας μας συνεχίζονται σαν τρελές από την αρχή του νέου έτους απαιτεί να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για έναν θανατηφόρο πόλεμο", ανέφερε η αποστολή.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2021 την πρώτη δοκιμή ενός πυραύλου κρουζ με πιθανές δυνατότητες πυρηνικού πλήγματος.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου