Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Η Τουρκία απέσυρε από τα κατεχόμενα τα άρματα «Leopard»

H Τουρκία απέσυρε από στρατόπεδο στα κατεχόμενα τα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τύπου ''Leopard-2A4''.

Σύμφωνα με το Sigmalive, τα συγκεκριμένα άρματα, 42 στον αριθμό, βρίσκονταν σταθμευμένα σε επιλαρχία τεθωρακισμένων, σε στρατόπεδο στην κατεχόμενη Κυθρέα.

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2018 όταν η Τουρκία είχε προβεί σε δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής, ενισχύοντας ποιοτικά αλλά και ποσοτικά τον κατοχικό στρατό με μια επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου ''Leopard-2A4'', γερμανικής κατασκευής, 42 στον αριθμό, όπως προαναφέρθηκε, με έδρα στο σύνταγμα τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού στην Κυθρέα. Τα συγκεκριμένα άρματα είχαν μεταφερθεί στην κατεχόμενη Κύπρο από τον Έβρο και αποτελούσαν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς.

Τα συγκεκριμένα άρματα λοιπόν, τα οποία άλλαζαν άρδην τα δεδομένα επί του εδάφους και έδιναν συγκριτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης, όπως αποκαλύπτει το Σίγμα, έχουν αποσυρθεί και ειδικότερα είχαν φτάσει στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2018 και αποσύρθηκαν τον Μάρτιο του 2021.

Κατ’ αρχήν να αναφερθεί ότι μπορεί να αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα, αντικαταστάθηκαν ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΣΙΓΜΑ,τον ίδιο μήνα, τον Μάρτιο δηλαδή του 2021, από αμερικανικά Μ48-Α5 Τ2. Διευκρινίζεται ότι αυτά τα άρματα είναι πεπαλαιωμένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Leopard.

Σε σχέση με το τι οδήγησε στην απόσυρση των γερμανικών αρμάτων, είχε ζητηθεί από τη Γερμανία να τα αποσύρει από το 2018, υπήρχε μάλιστα και ψήφισμα της βουλής που καλούσε το Βερολίνο να αλλάξει τη στάση του, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση κρατούσε μια παντελώς αρνητική στάση και παρέπεμπε συνεχώς στην ΕΕ, ως αρμόδια για να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Κάτι που η ΕΕ δεν έπραξε ποτέ. Τον Μάρτιο λοιπόν του '21 καρποφόρησαν οι πιέσεις και η Τουρκία απέσυρε τα ''Leopard'' αντικαθιστώντας τα με τα πεπαλαιωμένα, όπως προαναφέρθηκε αμερικανικά Μ-48.

Η Κύπρος εδώ και χρόνια προσφέρει στους Γερμανούς και συγκεκριμένα στο πολεμικό ναυτικό τους διευκολύνσεις, ενώ είναι η δεύτερη φορά που η Άγκυρα είχε αποστείλει στα κατεχόμενα εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, μετά τα, πεπαλαιωμένα, αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Milan.

Απλώς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Εθνική φρουρά η απόσυρση των Leopard διότι για την μορφολογία εδάφους της Κύπρου τα συγκεκριμένα άρματα σε μεγάλο αριθμό μπορούν να αποβούν καταλυτικά.

Πηγή: sigmalive.com

thepressroom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου