Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Τα ρομπότ της αστυνομίας μπορεί να λάβουν άδεια να σκοτώσουν στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Τα ρομπότ της αστυνομίας μπορεί να λάβουν άδεια να σκοτώσουν στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι αστυνομικοί θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μη επανδρωμένα οχήματά τους εναντίον ανθρώπινων στόχων, εάν μια τοπική πρόταση είναι επιτυχής.


ΦΩΤΟ: Ένας αστυνομικός του Χονγκ Κονγκ ελέγχει ένα ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών κατά τη διάρκεια μιας αντιτρομοκρατικής άσκησης στο σημείο ελέγχου Lok Ma Chau Spur Line στο Χονγκ Κονγκ, 20 Μαρτίου 2020. 

Το Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Φρανσίσκο αναζητά άδεια για να αναπτύξει θανατηφόρα ρομπότ εναντίον υπόπτων ανθρώπων, σύμφωνα με πρόταση πολιτικής που εστάλη στους αξιωματούχους της πόλης. Ενώ τα ρομπότ του SFPD έχουν σχεδιαστεί κυρίως για εξουδετέρωση βομβών και επιτήρηση, η αστυνομία λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση “deadly force option.”("επιλογή θανάσιμης δύναμης").

Σε ένα έγγραφο που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το SFPD σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όλο τον εξοπλισμό στρατιωτικού τύπου του, το τμήμα έγραψε ότι «τα ρομπότ θα χρησιμοποιούνται ως θανατηφόρα επιλογή δύναμης μόνο όταν ο κίνδυνος απώλειας ζωής σε μέλη του κοινού ή αξιωματικούς είναι άμεσος και υπερισχύει κάθε άλλης επιλογής δύναμης που είναι διαθέσιμη στο SFPD».

Οι επόπτες της πόλης διαφώνησαν με την πρόταση, εισάγοντας μια γραμμή που δηλώνει ότι «τα ρομπότ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε προσώπου». Ωστόσο, όταν τα έγγραφα επέστρεψαν στο SFPD για επανεξέταση, οι αστυνομικοί ξεπέρασαν τη γραμμή και επέστρεψαν το κείμενο στην αρχική του έκδοση.
Τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την Mission Local , έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Ο Aaron Peskin, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Κανονισμών του Συμβουλίου Εποπτών του Σαν Φρανσίσκο, είπε στον ιστότοπο ότι ενώ εισήγαγε τη γραμμή που απαγορεύει τη θανατηφόρα βία, τελικά ενέκρινε τις αλλαγές του αστυνομικού τμήματος, καθώς «θα μπορούσαν να υπάρξουν σενάρια όπου η ανάπτυξη θανατηφόρας δύναμης ήταν η μόνη επιλογή."

Ολόκληρο το συμβούλιο θα ψηφίσει για την πολιτική την επόμενη Τρίτη. Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία στο γειτονικό Όκλαντ αφαίρεσε (απάλειψε το κείμενο) από ένα παρόμοιο έγγραφο που θα τους έδινε την άδεια να χρησιμοποιούν ρομπότ για να σκοτώνουν υπόπτους. Τα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη την πολιτεία της Καλιφόρνια υποβάλλουν παρόμοια έγγραφα πολιτικής στις πόλεις τους, καθώς ένας νόμος της πολιτείας που ψηφίστηκε πέρυσι απαιτεί από αυτά να αναφέρουν τα αποθέματά τους στρατιωτικών όπλων και να καθορίζουν τις καταστάσεις στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, το SFPD διαθέτει 17 ρομπότ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την είσοδο σε κτίρια, το χειρισμό επικίνδυνων υλικών, την πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών ή την έρευνα δυσπρόσιτων περιοχών. Καμία από αυτές τις συσκευές δεν έχει σχεδιαστεί για να σκοτώνει, αλλά το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας έδεσε πλαστικά εκρηκτικά σε ένα bot εξουδετέρωσης βομβών το 2016 για να σκοτώσει έναν ελεύθερο σκοπευτή που είχε δολοφονήσει πέντε αξιωματικούς. Το SFPD έχει επί του παρόντος το ίδιο ρομπότ – το Remotec F5A – στο οπλοστάσιό του.
=============

Στις Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν τη χρήση ρομπότ για τη θανάτωση υπόπτων
Τι είναι αυτό, δυστοπία ή διάσωση ζωής αστυνομικών;Ένα σχέδιο πολιτικής που προτείνεται από το Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Φρανσίσκο (SFPD) θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να σκοτώνουν υπόπτους με ρομπότ. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα γεγονός ορόσημο στη χρήση τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ.

Η κίνηση έχει ήδη επικριθεί έντονα από το κοινό για τον εξοπλισμό ρομπότ με όπλα, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεχιζόμενης αγωγής που περιλαμβάνει μια εταιρεία ρομπότ που εξοπλίζει ένα από τα σκυλιά ρομπότ της με πολυβόλο .

Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα πολιτική θα επιτρέψει σε τηλεκατευθυνόμενα drones να δώσουν το φονικό χτύπημα, αλλά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες.
«Τα ρομπότ που αναφέρονται σε αυτή την ενότητα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτός εκπαίδευσης και προσομοίωσης, σύλληψης εγκληματιών, κρίσιμων περιστατικών, απαιτητικών περιστάσεων, εκτέλεσης εντάλματος ή κατά την αξιολόγηση ύποπτων συσκευών», αναφέρει η πρόταση.
"Τα ρομπότ θα χρησιμοποιούνται μόνο ως επιλογή για τη χρήση θανατηφόρου βίας όταν ο κίνδυνος θανάτου για μέλη του κοινού ή αξιωματικούς είναι άμεσος και υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης επιλογής που διαθέτει το SFPD για χρήση βίας".
Η πρόταση περιγράφει τα συγκεκριμένα ρομπότ που θα επιτραπεί η χρήση, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς μικρών, αναπτυσσόμενων πλατφορμών εξουδετέρωσης βομβών και αναγνώρισης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνει το τεράστιο REMOTEC F6A, ένα βαρέως τύπου ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικού μηχανισμού IED που μπορεί να εξοπλιστεί με πολλές διαφορετικές πλατφόρμες όπλων.
Σύμφωνα με την Mission Local, οι προηγούμενες εκδόσεις της πρότασης περιελάμβαναν τις λέξεις "Τα ρομπότ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε ατόμου". Ωστόσο, τώρα έχουν εξαλειφθεί υπέρ της γλώσσας που περιγράφει τη χρήση βίας.

το σχετικό βίντεο==========
σχετικό δημοσίευμα   15/10/2021
Οι μηχανικοί άρχισαν να οπλίζουν ρομποτικά σκυλιά, μετατρέποντάς τα σε δολοφόνους
Τα τετράποδα ρομποτικά σκυλιά είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη ρομποτική τα τελευταία χρόνια. Είναι μικρά, ευκίνητα και ικανά να ξεπεράσουν το αδιάβατο.


Στη φωτογραφία φαίνεται το τετράποδο ρομπότ Vision 60, που δημιουργήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Ghost Robotics, το οποίο είναι επίσης εξοπλισμένο με όπλα. Οι ειδικοί στα φορητά όπλα Sword International έκαναν καλή δουλειά σε αυτό.

Προφανώς, το ίδιο το όπλο (SPUR ή "Special Purpose Unmanned Rifle") έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε διάφορες ρομποτικές πλατφόρμες. Διαθέτει οπτικό ζουμ 30x, κάμερα θερμικής απεικόνισης για στόχευση στο σκοτάδι με εμβέλεια 1200 μέτρων.

Το όχημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στο Ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Στρατού των ΗΠΑ το 2021. Αυτά τα συνέδρια τοποθετούνται ως «ένα φόρουμ επίδειξης χερσαίων δυνάμεων και επαγγελματικής ανάπτυξης».Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ Ghost και Sword δεν είναι αρκετά σαφείς, αλλά τα τετράποδα ρομπότ Ghost δοκιμάζονται ήδη από τον αμερικανικό στρατό. Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για να περιπολούν στην περίμετρο της βάσης, πλοηγώντας σε βαλτώδεις περιοχές που είναι απρόσιτες για ανθρώπους και οχήματα, δήλωσε η Irene Parikh, διευθύνουσα σύμβουλος της Ghost Robotics.

Ενώ η αναγνώριση είναι μια από τις πιο πιθανές χρήσεις για σκύλους ρομπότ, οι κατασκευαστές πειραματίζονται περιοδικά και με άλλα ωφέλιμα φορτία. Για παράδειγμα, τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κινητοί πύργοι κυττάρων, καθώς και για την εξουδετέρωση βομβών ή την ανίχνευση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών παραγόντων. Και, φυσικά, οι ίδιοι μπορούν να γίνουν όπλα.

Σε αντίθεση με την πιο διάσημη Boston Dynamics, η Ghost Robotics, πιθανότατα, επιδιώκει να βρει στρατιωτικούς πελάτες.

Στο παρελθόν, πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για μια αργή αύξηση της χρήσης των «ρομπότ δολοφόνων». Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα: πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα ρομπότ στο μέλλον και ποιο επίπεδο ελέγχου θα απαιτείται όταν είναι σε θέση να πυροβολούν ανθρώπους;
το σχετικό βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου