Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Η Τουρκία ξύπνησε με σεισμό 6 ρίχτερ./46 τραυματίες και μεγάλες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία.

 

Η Τουρκία ξύπνησε με σεισμό 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή Γκιόλιακα του Ντούζτσε [Düzce] στις 04.08. Σε πολλές πόλεις, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. 

Μεγάλο πανικό προκάλεσε ο σεισμός ο οποίος σύμφωνα με το αστεροσκοπείο Kandilli  ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Sozcu «Σύμφωνα με τις ανιχνεύσεις που έγιναν από τις κάμερες ασφαλείας διαφόρων καταστημάτων στο Düzce, ο σεισμός διήρκεσε 43-45 δευτερόλεπτα».


Στις 04.30 τοπική ώρα σημειώθηκε μετασεισμός 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τη συνοικία Τσιλιμλί  του Ντούζτσε.

Ο σεισμός με επίκεντρο το Ντούζτσε έγινε αισθητός σε ευρεία περιοχή μέχρι την Κωνσταντινούπολη, το Μπολού, τη Σακάρια, την Άγκυρα, το Κοτζαέλι , την Κουτάχια, το Μπιλετζίκ, την Προύσα , το Ζονγκουλντάκ, το Καραμπούκ, το Μπαρτίν και τη Σμύρνη.

Σύμφωνα με την Προεδρία Διαχείρισης Σεισμών και Πρώτης Ανάγκης -AFAD στις 07:47, μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν 74 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν 4,3.

Η AFAD ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 07.47 αναφέρθηκε ότι  τραυματίστηκαν 46 άτομα, 37 στο Ντούζτσε, 1 στην Κωνσταντινούπολη, 6 στο Ζονγκουλντάκ, 1 στη Σακάρια και 1 στο Μπουλού.


Ο κυβερνήτης του Μπουλού,  Ερκάν Κιλίτς ανακοίνωσε ότι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη μετά τον σεισμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε: «Η λεκάνη ενός τραυματία έσπασε πηδώντας στο Μπολού. Δεν υπάρχει απειλητική για τη ζωή κατάσταση, αλλά υπάρχει ένας απειλητικός για τη ζωή τραυματισμός των τραυματιών στο Ντούζτσε» , είπε.

Επίσης, μια 63χρονη γυναίκα που πανικοβλήθηκε την ώρα του σεισμού στο Ντούζτσε πέθανε μετά από ανακοπή καρδιάς.


Πανικός δημιουργήθηκε με τις φήμες δημιουργίας τσουνάμι στην περιοχή του Ντούζτσε.

echedoros-a.gr

46 τραυματίες και μεγάλες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας στη βορειοδυτική Τουρκία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι εκ των οποίων ένας σοβαρά.

Ο σεισμός που ήταν σχεδόν επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος κάπου δέκα χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 04:08 (τοπική ώρα· 03:08 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του βρισκόταν κάπου 170 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

«Έχουμε τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός σε κρίσιμη κατάσταση», ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα. Σύμφωνα με την τουρκική Πολιτική Προστασία (AFAD), ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,1 βαθμών, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) από την πλευρά του υπολόγισε ότι είχε μέγεθος 6 βαθμών.

Αισθητός σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας και ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD. Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ, ο Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν.

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από αρκετές τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη. Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων ετών, τον Οκτώβριο του 2020 στη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους. Τον Ιανουάριο του 2000, σεισμός 6,8 βαθμών έπληξε την Ελαζίγ, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τον Νοέμβριο του 1999, σεισμός 6,3 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους στην περιοχή της Ντουτζέ. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, πολύ ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.100 ανθρώπους γύρω από τη βιομηχανική πόλη Νικομήδεια (Ιζμίτ), σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων. Σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τελευταία πως υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρός σεισμός να πλήξει την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, το προσεχές διάστημα.

newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου