Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

SUMMER MOONDOGS:ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο, φωτογράφισαν στο Albany του Μιζούρι.

  

SUMMER MOONDOGS:   22-7-22

Κύμα καύσωνα που σπάει ρεκόρ ψήνει τις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει λίγος κρύος αέρας αν ξέρετε πού να τον αναζητήσετε. Χθες το βράδυ στο Albany του Μιζούρι, ο Dan Bush φωτογράφισε σημάδια πάγου γύρω από τη Σελήνη:

«Μια από τις βιντεοκάμερες μας στο Δίκτυο Κάμερας Μετεωριτών του Missouri Skies έπιασε αυτά τα σπάνια moondogs (φεγγαρόσκυλα) καθώς και ένα φωτεινό  (Moon halo) φωτοστέφανο της Σελήνης », λέει ο Μπους.

Τα Moondogs είναι τα φωτεινά σημεία στα αριστερά και δεξιά της Σελήνης. Όπως το κυκλικό φωτοστέφανο της Σελήνης, προκαλούνται από κρυστάλλους πάγου σε ψηλά σύννεφα.

https://atoptics.co.uk/halo/platcol.htm

https://atoptics.co.uk/halo/common.htm

«Αυτό το είδος του φαινομένου συνδέεται συνήθως με τον κρύο χειμώνα», παρά με τα καλοκαιρινά κλίματα προσθέτει ο Μπους. «Αυτά τα συγκεκριμένα παγωμένα σύννεφα μπορεί να ξεπήδησαν από τις κορυφές ορισμένων καταιγίδων στα βόρεια και δυτικά του Μιζούρι».

Το Capella,είναι το φωτεινό αστέρι στα αριστερά πάνω από το δέντρο.

Το Capella (το λαμπρότερο αστέρι στον βόρειο αστερισμό του Auriga, το έκτο φωτεινότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Το όνομά του που σημαίνει «μικρό κατσικάκι» στα λατινικά , ο Capella απεικόνιζε την κατσίκα Αμάλθεια που θήλαζε τον Δία στην κλασική μυθολογία. 

Αν και φαίνεται να είναι ένα μονό αστέρι με γυμνό μάτι, το Capella είναι στην πραγματικότητα ένα τετραπλό αστρικό σύστημα οργανωμένο σε δύο δυαδικά ζεύγη.

www.missouriskies.org

==============

Το moon dog (ή moondog) ή mock moon, που ονομάζεται επίσης paraselene (πληθυντικός paraselenae) στη μετεωρολογία, είναι ένα ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο που αποτελείται από μια φωτεινή κηλίδα στη μία ή και στις δύο πλευρές της Σελήνης. Είναι ακριβώς ανάλογα με τα sun dogs.

Τα moon dogs προκαλούνται από τη διάθλαση του σεληνόφωτος από τους εξαγωνικούς παγοκρυστάλλους σε σχήμα πλάκας στα σύννεφα cirrus ή cirrostratus. Συνήθως εμφανίζονται ως ένα ζεύγος αχνών φωτεινών κηλίδων, περίπου 22° αριστερά και δεξιά της Σελήνης και στο ίδιο ύψος πάνω από τον ορίζοντα με τη Σελήνη. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν μαζί με φωτοστέφανα 22° halos.

Τα Moon dogs  είναι πιο σπάνια από τα sun dogs, επειδή η σελήνη πρέπει να είναι φωτεινή, περίπου το τέταρτο του φεγγαριού ή περισσότερο, για να παρατηρηθούν τα moon dogs. Τα Moon dogs δείχνουν λίγο χρώμα στο ανθρώπινο μάτι χωρίς βοήθεια, επειδή το φως τους δεν είναι αρκετά φωτεινό για να ενεργοποιήσει τα κωνικά κύτταρα του ματιού  (κώνοι ή κωνία είναι αισθητήρια κύτταρα στον αμφιβληστροειδή υπεύθυνα να αναλύουν τα χρώματα και να αντιλαμβάνονται τη φωτεινότητα του φωτός)
===============
ανάλογο ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο στον ήλιο
----------
σχετικές μας αναρτήσεις
18 Οκτωβρίου 2020
ΗΛΙΟΣ, ΣΕΛΗΝΗ: Το φωτοστέφανο "Halo (optical phenomenon), που μοιάζει με ουράνιο τόξο γύρω από τον ήλιο, εμφανίζεται στην Ανταρκτική.Σπάνιες φωτογραφίες που κοινοποίησαν δυο από τους συμμετέχοντες στην 25η αποστολή της Ουκρανίας, στην Ανταρκτική

20 Μαρτίου 2022
ΣΕΛΗΝΗ: Alberto Ghizzi Panizza: Halo (optical phenomenon) H πανσέληνος του χιονιού στεφανωμένη με πολύχρωμο κυκλικό ουράνιο τόξο

1 Νοεμβρίου 2020
Το μπλε Halloween φεγγάρι εμφανίστηκε χθες, με ένα ουράνιο τόξο γύρω του. Πρόκειται για το ατμοσφαιρικό οπτικό φαινόμενο "Halo" Φέρνει καλή τύχη και υποδηλώνει την παρουσία ενός Leprechaun καλικάντζαρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου