Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Το μόνο μήνυμα.

 

  • Ν. Γ. Δρόσος
Ελληνοτουρκικά: Το μόνο μήνυμα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Υπό τις περιστάσεις, με την Τουρκία να διανύει περίοδο προκλήσεων και ιδιαίτερης έντασης προς την Ελλάδα και να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ενδεχόμενη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, το μήνυμα νηφάλιας αποφασιστικότητας που εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το μόνο προσήκον. 

Δίχως εξάρσεις αλλά με την αποφασιστικότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει το ύψιστο καθήκον προς την πατρίδα, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε χθες αμφιβολίες, είτε προς φίλους είτε σε εχθρούς, ως προς την τροπή των πραγμάτων σε περίπτωση παραβίασης της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. 

Με άλλα λόγια, προς όποιον τυχόν αμφέβαλε, κατέστησε σαφές ότι η περίοδος κατευνασμού, εάν όντως υπήρξε, έληξε

«Αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία. Νομίζω πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα έκανε καλό στους πολίτες του εάν προσπαθούσε να αναζωογονήσει την τουρκική οικονομία, παρά να επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο νεοοθωμανικές επιδιώξεις. 

Σε κάθε περίπτωση, θα προασπίσω την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε ένα μήνυμα σταθερότητας προς τη διεθνή κοινότητα, πολλαπλώς χρήσιμο υπό τις ευρύτερες περιστάσεις και ιδίως υπό το φως της πολιτικής αστάθειας, η οποία χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού περίγυρου. 

Μιλώντας προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έδωσε έμφαση τόσο στην παράμετρο της αξιοπιστίας όσο και της σταθερότητας, αναφερόμενος στη στάση που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη έναντι της παρούσας ενεργειακής κρίσης και των κλυδωνισμών που αυτή προκαλεί στην κοινωνία και κατά προέκταση στο πολιτικό σκηνικό. «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως η προσέγγισή μας είναι αξιόπιστη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, αναφερόμενος στην ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και της εξάντλησης της θητείας της κυβέρνησης -σε αντίθεση με όσα διαδραματίζονται στη γειτονική Ιταλία, την οποία βεβαίως δεν κατονόμασε- ότι «δεν θα θυσιάσω την πολιτική σταθερότητα της χώρας, για να κερδίσω πολιτικό πλεονέκτημα, οι αγορές μάς επιβραβεύουν γιατί είμαστε θεσμικά σοβαροί».

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο έναντι αμφοτέρων των κρίσεων με τις οποίες στέκει αντιμέτωπος την τρέχουσα περίοδο. Τα ελληνοτουρκικά και το ενεργειακό ζήτημα. Τον δρόμο της διατύπωσης των όρων του παιχνιδιού με κάθε σαφήνεια, ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες ή «παρεξηγήσεις», καθ’ οδόν! Πρόκειται δε για όρους μη διαπραγματεύσιμους, όπως είπε. 

Κατά πόσον αυτό το διττό μήνυμα Μητσοτάκη θα βρει ευήκοα ώτα δεν είναι ακόμη σαφές. 

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου